‘Zes op de tien tankstations voert ID-controles tabak goed uit’

Bijna zestig procent van de tankstations voert de leeftijdscontroles bij tabaksverkoop goed uit. Dat blijkt uit een serie controlebezoeken door mysteryshoppers, die vorige maand zijn uitgevoerd bij alle tankstations in Nederland die sigaretten verkopen. Daarmee scoort de branche beter dan bij controles die de overheid vorig jaar uitvoerde. Toen werd een score behaald van 32,4 procent.

Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de achttien jaar geen tabak meer worden verkocht. Dat was tot dat moment zestien jaar. Tevens wordt sinds de invoering van de maatregel streng gecontroleerd op de naleving van deze wet. Daarbij wordt ook gekeken naar de controles van jongeren die weliswaar boven de achttien zijn, maar van wie het niet overduidelijk aan het uiterlijk te zien is dat ze die leeftijd al hebben bereikt.

Boete

Een tabaksverkoper moet zich ervan hebben vergewist dat de koper honderd procent zeker ouder is dan achttien jaar. Het achterwege laten van deze controle op zich, kan al een boete opleveren. Om het niveau van de controles bij tankstations en andere sectoren op te krikken, is de Taskforce naleving leeftijdsgrens Tabak (TNLT) in het leven geroepen. Daarin werken brancheverenigingen Beta, Bovag en VNPI samen met tabaksorganisaties NSO en TZN.

Eén van de taken van de taskforce is het uitvoeren van mysteryguest-bezoeken. In totaal worden drie series van bezoeken uitgevoerd bij zowel tankstations als tabak- en gemakzaken en diverse overige verkoopkanalen (geen supermarkten of horeca). De eerste van deze drie controleseries heeft vorige maand al plaatsgevonden.

Tankstations

Daaruit bleek dat 57 procent van de tankstations de controles goed uitvoert. Bij tabak- en gemakzaken was dit 63 procent. De overige gecontroleerde categorieën kwamen uit op een gemiddelde van zo’n dertig procent.

Martijn van der Kolk van Beta is betrokken bij de taskforce. “We zijn verheugd dat de petrolbranche in dit dossier het initiatief heeft gepakt om samen met de andere branches dit probleem echt proactief aan te pakken. We zijn nu goed op weg en werken goed samen. We gaan er met z’n allen hard aan werken om de cijfers verder te verbeteren.”

De komende tijd staan nog meer controles op het programma. Niet alleen van mysteryshoppers, maar ook van de NVWA en van het ministerie van Volksgezondheid zelf.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Zes op de tien tankstations voert ID-controles tabak goed uit’ | TankPro.nl

‘Zes op de tien tankstations voert ID-controles tabak goed uit’

Bijna zestig procent van de tankstations voert de leeftijdscontroles bij tabaksverkoop goed uit. Dat blijkt uit een serie controlebezoeken door mysteryshoppers, die vorige maand zijn uitgevoerd bij alle tankstations in Nederland die sigaretten verkopen. Daarmee scoort de branche beter dan bij controles die de overheid vorig jaar uitvoerde. Toen werd een score behaald van 32,4 procent.

Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de achttien jaar geen tabak meer worden verkocht. Dat was tot dat moment zestien jaar. Tevens wordt sinds de invoering van de maatregel streng gecontroleerd op de naleving van deze wet. Daarbij wordt ook gekeken naar de controles van jongeren die weliswaar boven de achttien zijn, maar van wie het niet overduidelijk aan het uiterlijk te zien is dat ze die leeftijd al hebben bereikt.

Boete

Een tabaksverkoper moet zich ervan hebben vergewist dat de koper honderd procent zeker ouder is dan achttien jaar. Het achterwege laten van deze controle op zich, kan al een boete opleveren. Om het niveau van de controles bij tankstations en andere sectoren op te krikken, is de Taskforce naleving leeftijdsgrens Tabak (TNLT) in het leven geroepen. Daarin werken brancheverenigingen Beta, Bovag en VNPI samen met tabaksorganisaties NSO en TZN.

Eén van de taken van de taskforce is het uitvoeren van mysteryguest-bezoeken. In totaal worden drie series van bezoeken uitgevoerd bij zowel tankstations als tabak- en gemakzaken en diverse overige verkoopkanalen (geen supermarkten of horeca). De eerste van deze drie controleseries heeft vorige maand al plaatsgevonden.

Tankstations

Daaruit bleek dat 57 procent van de tankstations de controles goed uitvoert. Bij tabak- en gemakzaken was dit 63 procent. De overige gecontroleerde categorieën kwamen uit op een gemiddelde van zo’n dertig procent.

Martijn van der Kolk van Beta is betrokken bij de taskforce. “We zijn verheugd dat de petrolbranche in dit dossier het initiatief heeft gepakt om samen met de andere branches dit probleem echt proactief aan te pakken. We zijn nu goed op weg en werken goed samen. We gaan er met z’n allen hard aan werken om de cijfers verder te verbeteren.”

De komende tijd staan nog meer controles op het programma. Niet alleen van mysteryshoppers, maar ook van de NVWA en van het ministerie van Volksgezondheid zelf.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.