E-sigaret van BAT aangemerkt als medicijn in Engeland

Sigarettenfabrikant British American Tobacco heeft in Engeland als eerste een e-sigaret ontwikkeld die als medicijn mag worden verkocht. Het gaat om het product e-Voke. Het Britse agentschap voor het reguleren van medicijnen MHRA heeft onlangs goedkeuring verleend om het nieuwe product op de markt te brengen als medicijn, voor mensen die willen stoppen met roken. Hierdoor kunnen gebruikers de aankoop van de elektronische sigaret wellicht vergoed krijgen van het Britse ziekenfonds. Of de e-Voke ook in Nederland op de markt komt, is nog niet bekend.

E-sigaretten vormen in Engeland, maar ook in Nederland, een groeimarkt. Het aantal gebruikers nam de afgelopen jaren flink toe. Er is echter nog veel discussie of het product een opstapje is naar het ’echte roken’ of juist mensen helpt te stoppen.

Ook is het niet duidelijk wat de gevolgen voor de gezondheid zijn op lange termijn. Desondanks heeft het agentschap besloten om het product als medicijn te classificeren. Volgens een andere Britse organisatie, Public Health England, zijn elektronische sigaretten 95 procent veiliger dan reguliere tabak.

Tankstations

Momenteel verkopen veel tankstations in Nederland e-sigaretten. Als de e-Voke in ons land op de markt komt, is het maar de vraag of dit product in het petrolkanaal verkrijgbaar zal zijn. Het verkopen van medicijnen is aan strikte regels gebonden.

Lees ook: Steeds minder rokers, steeds meer e-rokers in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.