Brancheverenigingen gaan alle tankstations controleren op naleving tabakswet

Alle tankstations die tabak verkopen, worden de komende tijd gecontroleerd of zij de ID-checks bij jonge kopers goed uitvoeren. Brancheverenigingen Beta, Bovag, VNPI en NSO (tabaksbranche) zijn de organisaties die de controles uit laten voeren, in samenwerking met opleidingsinstituut OOTW. Daarmee willen de verenigingen ervoor zorgen dat tankstations de leeftijdchecks bij jonge tabakskopers verbeteren. ”Want het móet beter”, zegt Martijn van der Kolk van Beta.

De betrokken organisaties hebben voor dit doel de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak opgericht. Het initiatief is een aanvulling op alle activiteiten die beide branches al verrichten op het gebied van verbetering van de leeftijdscontroles. ”We gaan elke locatie tweemaal controleren”, meldt Van der Kolk. ”En als er iets niet goed gaat, wordt dit meteen teruggekoppeld aan het betreffende station.”

Controles

Alle tankstations die tabak verkopen zijn benaderd over het feit dat er controles worden uitgevoerd. Vanaf volgende week start een nieuwe ronde van ’mystery shopper’-onderzoek bij alle vestigingen. Ook tabak- en gemakszaken worden bezocht. In totaal worden de komende vijf weken zo ‘n vierduizend verkooppunten bezocht. Het gaat hierbij om twee bezoeker per locatie, zowel bij leden als bij niet-leden van brancheorganisaties.

Sigaretten en shag zijn voor veel bemande tankstations van levensbelang. Verkoop aan jongeren onder de achttien jaar is echter verboden en tankstations moeten daarom de leeftijd van jonge kopers nauwkeurig checken. Uit eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat alle tabak verkopende sectoren de leeftijdchecks nog niet goed genoeg uitvoeren. Ook het petrolkanaal heeft de ID-checks nog niet overal op orde.

Verbod

Als de controles niet verbeteren, dreigt het kabinet met maatregelen. Een mogelijke beperking is een displayverbod, waarbij tabak niet meer in het zicht mag liggen van de klanten. Niet uitgesloten is dat er zelfs een permanent verkoopverbod wordt ingevoerd, waarbij bijvoorbeeld alleen nog tabaksspeciaalzaken sigaretten en shag mogen verkopen. Dit zou het einde betekenen van veel bemande tankstations, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.