Boetes voor verkoop tabak minderjarigen mogelijk fors hoger

De boetes voor het verkopen van tabak aan minderjarigen worden wellicht driemaal zo hoog. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij die verhoging wil invoeren. Daarmee moet het roken onder jongeren worden ontmoedigd. Tevens vindt dit jaar onderzoek plaats naar de mate waarin jongeren op verschillende typen tabaksverkooppunten rookwaar kunnen kopen. Het uitvoeren van goede leeftijdscontroles blijft dus van essentieel belang voor tankstation-exploitanten.

In de loop van dit jaar stuurt de bewindsman de resultaten van het onderzoek naar de Tweede Kamer. Ook volgend jaar wordt een dergelijk onderzoek uitgevoerd. Tabaksverkoop via automaten krijgt daarbij extra aandacht. Als de uitkomsten van de onderzoeken hierom vragen, worden extra maatregelen genomen. Dat meldt branchevereniging Bovag. Welke maatregelen dit zijn, is op dit moment niet helder.

De voorstellen van Van Rijn voor de nieuwe boetebedragen zijn de volgende:

 • 1.360 euro bij de eerste overtreding
 • 2.040 euro bij een herhaling binnen twaalf maanden
 • 2.720 euro bij een tweede herhaling binnen twaalf maanden
 • 4.500 euro bij een derde herhaling binnen twaalf maanden

Bij een eerste overtreding betalen pomphouders nu nog 450 euro. Als de plannen van Van Rijn worden ingevoerd, zou dit dus meer dan driemaal zo hoog worden. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten hun goedkeuring nog geven.

Verkoopverbod

Het huidige ’three strikes out’-beleid blijft van kracht. Daarbij krijgen tabaksverkopers een tijdelijk verbod op het verkopen van rookwaar, niet alleen aan minderjarigen maar aan iedereen. Deze maatregel is vorig jaar enkele keren opgelegd. Al ging het daarbij niet om tankstations, maar om een cafetaria en een tabaksspeciaalzaak. De laatste moest zelfs tweemaal de sigaretten en shag uit de schappen verwijderen.

Los van een eventuele verhoging van de boetes, worden nog enkele andere maatregelen ingevoerd. Nog vóór de zomer komt de staatssecretaris namelijk met een wetsvoorstel voor het implementeren van Europese richtlijnen voor tabakswetgeving. Deze maatregelen zijn vorig jaar al door het Europees Parlement goedgekeurd en omvatten onder meer:

 • vergroting van de waarschuwingsteksten met afschrikwekkende foto’s (tekst en afbeelding samen beslaan 65 procent van de verpakking)
 • verbod op tabak met smaakjes
 • minimaal twintig sigaretten per pakje

Lees ook: ‘Weinig steun voor verbod tabaksverkoop bij tankstations’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Boetes voor verkoop tabak minderjarigen mogelijk fors hoger | TankPro.nl

Boetes voor verkoop tabak minderjarigen mogelijk fors hoger

De boetes voor het verkopen van tabak aan minderjarigen worden wellicht driemaal zo hoog. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij die verhoging wil invoeren. Daarmee moet het roken onder jongeren worden ontmoedigd. Tevens vindt dit jaar onderzoek plaats naar de mate waarin jongeren op verschillende typen tabaksverkooppunten rookwaar kunnen kopen. Het uitvoeren van goede leeftijdscontroles blijft dus van essentieel belang voor tankstation-exploitanten.

In de loop van dit jaar stuurt de bewindsman de resultaten van het onderzoek naar de Tweede Kamer. Ook volgend jaar wordt een dergelijk onderzoek uitgevoerd. Tabaksverkoop via automaten krijgt daarbij extra aandacht. Als de uitkomsten van de onderzoeken hierom vragen, worden extra maatregelen genomen. Dat meldt branchevereniging Bovag. Welke maatregelen dit zijn, is op dit moment niet helder.

De voorstellen van Van Rijn voor de nieuwe boetebedragen zijn de volgende:

 • 1.360 euro bij de eerste overtreding
 • 2.040 euro bij een herhaling binnen twaalf maanden
 • 2.720 euro bij een tweede herhaling binnen twaalf maanden
 • 4.500 euro bij een derde herhaling binnen twaalf maanden

Bij een eerste overtreding betalen pomphouders nu nog 450 euro. Als de plannen van Van Rijn worden ingevoerd, zou dit dus meer dan driemaal zo hoog worden. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten hun goedkeuring nog geven.

Verkoopverbod

Het huidige ’three strikes out’-beleid blijft van kracht. Daarbij krijgen tabaksverkopers een tijdelijk verbod op het verkopen van rookwaar, niet alleen aan minderjarigen maar aan iedereen. Deze maatregel is vorig jaar enkele keren opgelegd. Al ging het daarbij niet om tankstations, maar om een cafetaria en een tabaksspeciaalzaak. De laatste moest zelfs tweemaal de sigaretten en shag uit de schappen verwijderen.

Los van een eventuele verhoging van de boetes, worden nog enkele andere maatregelen ingevoerd. Nog vóór de zomer komt de staatssecretaris namelijk met een wetsvoorstel voor het implementeren van Europese richtlijnen voor tabakswetgeving. Deze maatregelen zijn vorig jaar al door het Europees Parlement goedgekeurd en omvatten onder meer:

 • vergroting van de waarschuwingsteksten met afschrikwekkende foto’s (tekst en afbeelding samen beslaan 65 procent van de verpakking)
 • verbod op tabak met smaakjes
 • minimaal twintig sigaretten per pakje

Lees ook: ‘Weinig steun voor verbod tabaksverkoop bij tankstations’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.