Tabaksverpakkingen in Engeland krijgen uniforme uitstraling

Engeland gaat volgend jaar het zogeheten ’plain packaging’ invoeren voor tabaksproducten. Dit houdt in dat alle sigarettenpakjes er vrijwel hetzelfde uit gaan zien. Vanaf mei 2016 krijgen verpakkingen dezelfde grootte en kleur, de merknaam staat er in uniforme letters op en de gezondheidswaarschuwingen blijven prominent aanwezig. Daarmee wil de Engelse politiek het aantal rokers in het land terugdringen. In België haalde een soortgelijk voorstel geen meerderheid.

Zowel de Engelse Eerste als Tweede Kamer is inmiddels akkoord met de nieuwe regels. Het is het derde land ter wereld dat dergelijke wetgeving invoert. Australië was in 2012 de eerste, waarna Ierland eerder dit jaar volgde. Of de wetgeving zonder slag of stoot wordt ingevoerd, is afwachten. De tabaksbranche heeft al aangekondigd juridische stappen te ondernemen.

Nederland

In andere delen van het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld Schotland, wordt overwogen om soortgelijke maatregelen te treffen. In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen om ook gebruik te gaan maken van standaard verpakkingen.

Wel is in Europa vorig jaar wetgeving aangenomen, waarin staat dat waarschuwingen op verpakkingen groter moeten worden en niet alleen in de vorm van tekst, maar ook met afbeeldingen de aandacht van de klant moeten trekken. Ook moeten de sigaretten met smaakjes op termijn uit het schap verdwijnen en mogen er niet minder dan twintig sigaretten in één verpakking zitten.

Ook in België lag er een voorstel om alleen nog uniforme pakjes toe te staan in de schappen. Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers wees de plannen echter van de hand.

Lees ook: Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden groter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tabaksverpakkingen in Engeland krijgen uniforme uitstraling | TankPro.nl

Tabaksverpakkingen in Engeland krijgen uniforme uitstraling

Engeland gaat volgend jaar het zogeheten ’plain packaging’ invoeren voor tabaksproducten. Dit houdt in dat alle sigarettenpakjes er vrijwel hetzelfde uit gaan zien. Vanaf mei 2016 krijgen verpakkingen dezelfde grootte en kleur, de merknaam staat er in uniforme letters op en de gezondheidswaarschuwingen blijven prominent aanwezig. Daarmee wil de Engelse politiek het aantal rokers in het land terugdringen. In België haalde een soortgelijk voorstel geen meerderheid.

Zowel de Engelse Eerste als Tweede Kamer is inmiddels akkoord met de nieuwe regels. Het is het derde land ter wereld dat dergelijke wetgeving invoert. Australië was in 2012 de eerste, waarna Ierland eerder dit jaar volgde. Of de wetgeving zonder slag of stoot wordt ingevoerd, is afwachten. De tabaksbranche heeft al aangekondigd juridische stappen te ondernemen.

Nederland

In andere delen van het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld Schotland, wordt overwogen om soortgelijke maatregelen te treffen. In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen om ook gebruik te gaan maken van standaard verpakkingen.

Wel is in Europa vorig jaar wetgeving aangenomen, waarin staat dat waarschuwingen op verpakkingen groter moeten worden en niet alleen in de vorm van tekst, maar ook met afbeeldingen de aandacht van de klant moeten trekken. Ook moeten de sigaretten met smaakjes op termijn uit het schap verdwijnen en mogen er niet minder dan twintig sigaretten in één verpakking zitten.

Ook in België lag er een voorstel om alleen nog uniforme pakjes toe te staan in de schappen. Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers wees de plannen echter van de hand.

Lees ook: Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden groter

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.