Meerderheid winkeliers is voorstander van verruiming wapenwet

Twee van de drie winkeliers in Nederland wil graag dat de wetten omtrent wapenbezit worden versoepeld. Tv-programma EenVandaag legde de vraag voor aan een Opiniepanel. Ook vindt een zelfde aantal dat tegen overvallers geweld mag worden gebruikt, als is het maar om ze te verjagen. De ondernemers willen meer bevoegdheden krijgen om zich te verdedigen bij een overval. Volgens het onderzoek blijkt zelfs dat een op de vijf winkeliers over een wapen beschikt. Branchevereniging Detailhandel Nederland geeft aan dat de aanwezigheid van wapens juist de kans op geweld vergroot.

Dat bij een versoepeling van de wet veel ondernemers een pistool in huis halen, is onwaarschijnlijk. Ze denken ook aan andere wapens, zoals pepperspray. Dat middel is op dit moment nog verboden. Bij het onderzoek is geen onderscheid gemaakt naar branche. Informatie over de antwoorden van tankstation-ondernemers zijn dan ook niet voorhanden.

Overval

Enkele weken geleden werd een juwelier in Deurne overvallen. De juweliersvrouw schoot daarbij de overvallers dood. Volgens zestig procent van de ondervraagden hoeft de vrouw niet vervolgd te worden. Ze tonen begrip voor het gedrag van de juwelier.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland heeft begrip voor de onveiligheidsgevoelens van de winkeliers. Zeker wanneer een winkelier al eens eerder één of meerdere overvallen heeft meegemaakt. Desalniettemin wordt geadviseerd om het Raak-principe te hanteren. Waarbij Raak staat voor: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken.

Ondernemer

Daarmee is volgens de vereniging de kans dat een overval afloopt zonder veel geweld het grootst. Door het hebben van een wapen in de winkel of het verzetten tegen een overval, neemt de kans op geweld tegen de winkelier, medewerker of klanten juist toe.

Lees ook: Tankstation in Eindhoven tweemaal overvallen in één week

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Meerderheid winkeliers is voorstander van verruiming wapenwet”

Shell Tausch|10.05.14|19:25

heel leuk en gezellige praat van de brancheorganisatie detailhandel , laat ze zelf maar een paar keer in de loop van een pistool kijken en vraag daarna nog eens hoe ze er over denken !! en ja er zitten zeker risico’s aan als je jezelf verdedigd maar die zijn er zeker zo veel als je dat niet kan en de kans op herhaling is vele malen groter . Als iedereen maar meteen alles meegeeft dan word het zelfs voor iedere puber nog makkelijk om een overval te plegen . Gewoon harde tegenactie !!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.