VVD, Kamerlid, Mepperus

‘Goede hoop dat kabinet voorgenomen accijnsverhoging tabak schrapt’

Branchevereniging BETA heeft goede hoop dat het kabinet de geplande accijnsverhoging in 2014 op tabak niet door laat gaan. Dat zou blijken uit het gesprek van de branchevereniging met VVD-portefeuillehoudster Helma Neppérus. Uit de grensmonitor is gebleken dat de te hoge accijns op tabak enorme grenseffecten veroorzaken. Met het gesprek van afgelopen woensdagochtend wil BETA voorkomen dat er in 2014 opnieuw een extra accijns op tabak wordt doorgevoerd. En tot die extra accijns, van weer 9 cent extra, is eigenlijk al besloten in de regeerakkoord uit 2012.

De extra accijns van 35 cent die de grensstreek nu de das omdoet komt uit hetzelfde regeerakkoord, het Lenteakkoord. Namens de BETA waren voorzitter Petra van Stijn en bestuurslid Wim van Gorsel aanwezig.

Accijns

“Met cijfers gewapend had BETA een duidelijke boodschap voor de VVD, en het hele kabinet. Meer accijns leidt tot lagere verkopen. En dus tot een lagere accijns-  en btw opbrengst voor de schatkist”, legt BETA-woordvoerder Edsko Schuitema uit.

“Een nieuwe extra accijns in 2014 zal dus zeer nadelig zijn voor de schatkist, alleen al daarom is het onverstandig en zeer onwenselijk. Natuurlijk is ook gesproken over de enorme omzetverliezen voor grenspompen, zowel tabak als brandstoffen, en alle negatieve effecten daarvan.”

Grensmonitor

Naast de BETA-grensmonitor kwamen de cijfers van de NSO en de groothandel op tafel. Ook een recent rapport van de Provincie Limburg is duidelijk: de grenseffecten zijn groot en kosten alleen al in Limburg 50 miljoen aan gemiste omzet voor allerlei winkels, waaronder tankstations.

Van Stijn: “Wij werken de afgelopen maanden met zoveel mogelijk branches  samen om de grenseffecten in kaart te brengen. BETA doet dat specifiek voor de tankstations, en de NSO doet dat specifiek voor de tabak en gemakwinkels.  Ook de groothandel, vooral Lekkerland, levert heel nuttige cijfers aan, met een soort totaaloverzicht van vele branches, waaronder tankstations.”

Onderzoek

“De komende weken worden de beslissingen voor 2014 genomen in Den Haag. Je kunt niet wachten op weer een onderzoek”, vindt Van Gorsel. “Je huiswerk moet nu op tafel komen. Blijven duwen en trekken om je punt te maken. Al maanden heeft BETA er tijd en geld ingestoken, om het samen op te pakken.”

“Wij willen nu de enorme grenseffecten die de hele detailhandel treffen nog ‘beter’ aan de kaak te stellen. In 2012 organiseerden wij al een enorme lobby tegen de 35 cent extra accijns, waaronder een bijeenkomst in Bergen op Zoom. Daar was Nepperus toen ook als gast aanwezig.”

Regeerakkoord

Van Gorsel: “Ik zat toen in de organisatie, en daar hebben we nu resultaat van. De accijnsverhoging van 35 cent hielden we niet tegen, maar er is goed nieuws. Er  wordt nu bij VVD en PvdA serieus overwogen om de extra 9 cent in 2014 niet door te laten gaan. Ondanks het regeerakkoord. Met de btw er bij, en een eventuele prijsverhoging is dat zo weer 15 cent extra”, meldt het bestuurslid.

Van Stijn: “Met al die partners geven we de komende weken extra gas, want nu worden de plannen voor 2014 in het Kabinet besproken. Als  BETA willen we samen met de Provincie  Limburg de rapporten, waaronder hun degelijke rapport, nog breder in de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen.”

Grenseffecten

“Door onze eerdere akties in 2012 zijn er al veel politieke partijen kritisch op de grenseffecten”, vervolgt Van Stijn. “Onder andere  D66, de heer Koolmees,  CDA, de heer Omtzigt, CU, maar ook de PVV, de heer Van Vliet. Wat we nu zien is dat de persoonlijke aanpak werkt.”

“Via Van Gorsel konden we met Nepperus in gesprek. Zij is nu goed op de hoogte van wat er langs de grens speelt. We hebben voorzichtige hoop dat het Kabinet besluit om de voorgenomen 9 cent extra accijns op tabak toch niet door te laten gaan.”

Vliegwieleffect

Van Gorsel: “Maar er speelt meer. Vergeet niet dat er per 1-1-2014  ook een verhoging van de accijns op diesel, plus 3 cent  en lpg , plus 7 cent voorzien is. Dat treft ’alle detailhandel’ in de grensstreek weer enorm. Het vliegwieleffect van ‘grenseffecten’ wordt hierdoor weer flink versterkt. Ook hiertegen is BETA aan het lobbyen.”

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Goede hoop dat kabinet voorgenomen accijnsverhoging tabak schrapt’ | TankPro.nl
VVD, Kamerlid, Mepperus

‘Goede hoop dat kabinet voorgenomen accijnsverhoging tabak schrapt’

Branchevereniging BETA heeft goede hoop dat het kabinet de geplande accijnsverhoging in 2014 op tabak niet door laat gaan. Dat zou blijken uit het gesprek van de branchevereniging met VVD-portefeuillehoudster Helma Neppérus. Uit de grensmonitor is gebleken dat de te hoge accijns op tabak enorme grenseffecten veroorzaken. Met het gesprek van afgelopen woensdagochtend wil BETA voorkomen dat er in 2014 opnieuw een extra accijns op tabak wordt doorgevoerd. En tot die extra accijns, van weer 9 cent extra, is eigenlijk al besloten in de regeerakkoord uit 2012.

De extra accijns van 35 cent die de grensstreek nu de das omdoet komt uit hetzelfde regeerakkoord, het Lenteakkoord. Namens de BETA waren voorzitter Petra van Stijn en bestuurslid Wim van Gorsel aanwezig.

Accijns

“Met cijfers gewapend had BETA een duidelijke boodschap voor de VVD, en het hele kabinet. Meer accijns leidt tot lagere verkopen. En dus tot een lagere accijns-  en btw opbrengst voor de schatkist”, legt BETA-woordvoerder Edsko Schuitema uit.

“Een nieuwe extra accijns in 2014 zal dus zeer nadelig zijn voor de schatkist, alleen al daarom is het onverstandig en zeer onwenselijk. Natuurlijk is ook gesproken over de enorme omzetverliezen voor grenspompen, zowel tabak als brandstoffen, en alle negatieve effecten daarvan.”

Grensmonitor

Naast de BETA-grensmonitor kwamen de cijfers van de NSO en de groothandel op tafel. Ook een recent rapport van de Provincie Limburg is duidelijk: de grenseffecten zijn groot en kosten alleen al in Limburg 50 miljoen aan gemiste omzet voor allerlei winkels, waaronder tankstations.

Van Stijn: “Wij werken de afgelopen maanden met zoveel mogelijk branches  samen om de grenseffecten in kaart te brengen. BETA doet dat specifiek voor de tankstations, en de NSO doet dat specifiek voor de tabak en gemakwinkels.  Ook de groothandel, vooral Lekkerland, levert heel nuttige cijfers aan, met een soort totaaloverzicht van vele branches, waaronder tankstations.”

Onderzoek

“De komende weken worden de beslissingen voor 2014 genomen in Den Haag. Je kunt niet wachten op weer een onderzoek”, vindt Van Gorsel. “Je huiswerk moet nu op tafel komen. Blijven duwen en trekken om je punt te maken. Al maanden heeft BETA er tijd en geld ingestoken, om het samen op te pakken.”

“Wij willen nu de enorme grenseffecten die de hele detailhandel treffen nog ‘beter’ aan de kaak te stellen. In 2012 organiseerden wij al een enorme lobby tegen de 35 cent extra accijns, waaronder een bijeenkomst in Bergen op Zoom. Daar was Nepperus toen ook als gast aanwezig.”

Regeerakkoord

Van Gorsel: “Ik zat toen in de organisatie, en daar hebben we nu resultaat van. De accijnsverhoging van 35 cent hielden we niet tegen, maar er is goed nieuws. Er  wordt nu bij VVD en PvdA serieus overwogen om de extra 9 cent in 2014 niet door te laten gaan. Ondanks het regeerakkoord. Met de btw er bij, en een eventuele prijsverhoging is dat zo weer 15 cent extra”, meldt het bestuurslid.

Van Stijn: “Met al die partners geven we de komende weken extra gas, want nu worden de plannen voor 2014 in het Kabinet besproken. Als  BETA willen we samen met de Provincie  Limburg de rapporten, waaronder hun degelijke rapport, nog breder in de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen.”

Grenseffecten

“Door onze eerdere akties in 2012 zijn er al veel politieke partijen kritisch op de grenseffecten”, vervolgt Van Stijn. “Onder andere  D66, de heer Koolmees,  CDA, de heer Omtzigt, CU, maar ook de PVV, de heer Van Vliet. Wat we nu zien is dat de persoonlijke aanpak werkt.”

“Via Van Gorsel konden we met Nepperus in gesprek. Zij is nu goed op de hoogte van wat er langs de grens speelt. We hebben voorzichtige hoop dat het Kabinet besluit om de voorgenomen 9 cent extra accijns op tabak toch niet door te laten gaan.”

Vliegwieleffect

Van Gorsel: “Maar er speelt meer. Vergeet niet dat er per 1-1-2014  ook een verhoging van de accijns op diesel, plus 3 cent  en lpg , plus 7 cent voorzien is. Dat treft ’alle detailhandel’ in de grensstreek weer enorm. Het vliegwieleffect van ‘grenseffecten’ wordt hierdoor weer flink versterkt. Ook hiertegen is BETA aan het lobbyen.”

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.