Tabak en vers van essentieel belang voor shopomzet

75 Procent van de shopomzet van tankstations wordt bepaald door de verkoop van tabak. De gehele shopomzet in 2011 nam met 3 procent toe naar 2,2 miljard euro. Als de tabaksverkoop daarbij buiten beschouwing wordt gelaten dan zakt de omzet naar 1 procent tot 568 miljoen euro. Ook verse producten dragen bij tot een omzetverhoging.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau SymphonyIRI. Marlboro blijft ruimschoots het grootste merk in de tankshop met Red Bull als belangrijkste niet-tabaksmerk.

Omzet

De impact van tabak op de totale omzet van de tankstations is en blijft enorm; zo’n 75 procent van de omzet wordt gerealiseerd door de verkoop van een pakje sigaretten of shag.

Marktleider Marlboro bouwt zijn leidende positie ook dit jaar weer verder uit dankzij een omzetstijging van 8 procent. Andere sterke groeiers zijn Lucky Strike , L&M en Gauloises.

Red Bull

Van de niet sigarettenmerken is Red Bull al sinds jaar en dag marktleider in pompshops. Het energiedrankje vergroot zijn voorsprong op nummer twee Coca Cola met een stijging van 5 procent. In de merken top 20 exclusief tabak maken 4 merken een omzet groei door terwijl 16 andere merken inleveren. Daarbij spelen de aanhoudende economische onzekerheid en het uitblijven van een mooie zomer in 2011 zeker een rol.

Vers

Een van de nieuwe belangrijke thema’s voor pompshops is verse producten. “De verdere uitrol van verse producten door bijvoorbeeld Deli2Go en Wild Bean Café zorgt voor geduchte concurrentie”, zegt Saskia Smulders van SymphonyIRI. “Wij voozien een verdere professionalisering en focus op vers om het verschil met de concurrentie te maken.

Het is de vierde keer dat SymphonyIRI de Petrol merken top 20 heeft samengesteld. De lijst is gebaseerd op de gemeten omzette in alle Nederlandse tankstations.

De 5 grootste merken in 2011:

Plaats                         Merk                      Omzet 2011

1                                 Marlboro                 560,2 miljoen euro

2                                 Camel                    135,8

3                                 L&M                       135,0

4                                 Van Nelle                105,7

5                                 Pall Mall                  104,6

De 5 grootste merken in 2011 , exclusief tabak

1                                 Red Bull                   66,2

2                                 Coca-Cola                 29,7

3                                 Ola                           21,4

4                                  Spa                         15,0

5                                  Johma                      11,7

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.