Mistgenerator werkt ook tegen overvallers op tankstation

VIDEO- Een mistgordijn heeft het leven gered van een 21-jarige medewerkster van tankstakion Belfort in Maastricht. Doordat de jonge vrouw tijdens een overval snel de mistgenerator in werking stelde, vluchtten de twee overvallers. Even daarvoor was al op de vrouw geschoten. Bekijk hieronder de video van deze overval.

Total Belfort werd op 30 maart overvallen door twee mannen met bivakmutsen. Een van hen bedreigde de 21-jarige caissière met een vuurwapen. De vrouw gooide de spullen die ze in haar handen had in zijn richting, waarna de man met het vuurwapen een schot loste.

Bewijs

Meteen hierna stelde de vrouw een alarm in werking, waardoor er binnen enkele seconden een kunstmatige mistlaag in de shop werd gevormd. Zonder iets buit te hebben gemaakt, gingen de overvallers er als een haas vandoor.

Voor pomphouder Jan Kengen (54) ligt hierin het bewijs dat een mistgenerator wel degelijk preventief kan werken bij een overval. Kengen was een paar maanden eerder ook al overvallen en had daarna besloten een mistgenerator aan te schaffen.

Schot

“We hadden de mistgenerator nog geen week hangen toen de overval gebeurde. Ik vind dat onze medewerkster heel dapper en kordaat heeft opgetreden. De overvaller had al een schot gelost voordat ze de mistgenerator had ingeschakeld. Ze is daarna meteen onder de balie gekropen. We hebben de kogel nog gevonden. Wat zou er zijn gebeurd als ze de mistgenerator niet had ingeschakeld?”

Verzekeraars

Ook verzekeraars kijken met toenemende belangstelling naar de effecten van de mistgenerator. Over het gebruik bij een overval liggen nog veel twijfels bij de specialisten. Door het plotselinge mistgordijn zouden overvallers in paniek kunnen raken en in het wilde weg kunnen gaan schieten, is de overheersende mening.

Onzin, zegt Nadim Masri van Bandit mistgeneratoren. ‘Deze overval op een tankstation in Maastricht bewijst wat al langer in het buitenland bekend is. Ook bij een overval helpt een mistgenerator. Ik heb tal van voorbeelden in Engeland alleen al waar overvallers op de vlucht zijn geslagen zonder ook maar één schot te lossen.”

Waarborgen

Om de veiligheid van de medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen adviseert Masri de mistgenerator zo snel mogelijk in te schakelen zodra de overvallers de shop betreden. “Dan is de afstand tussen medewerker en overvaller het grootst. Ook is het van groot belang om de mistgenerator altijd achterin de zaak te hangen zodat de overvaller nog steeds de uitweg weet te vinden.”

Pomphouder Kengen gaat nu ook zijn inbraakalarm op een mistgenerator aansluiten. “Ik ben het beu om zomaar geld en goederen aan overvallers en inbrekers mee te geven. Het tankstation is je bedrijf waarin je jarenlang ziel en zaligheid hebt gelegd. Dat laat je je niet afnemen door een paar boeven.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

8 reacties op “Mistgenerator werkt ook tegen overvallers op tankstation”

pt|26.04.12|10:34

echt een super medewerkster !!!!!!!!!!!!!!!
hier kunnen nog veel mensen iets van leren !
veel succes/sterkte met je werk , echt goed gedaan.
grt pascal tausch
shell tausch drunen

peter|26.04.12|10:35

Dappere meid!!!

Aad Wubben|26.04.12|21:58

Ik ben opgelucht dat het “goed” is afgelopen, al kun je de impact op de medewerkster pas na enige tijd met enige zekerheid vaststellen. Een opgelopen trauma kan soms na jaren toch nog aan het licht komen, zelfs bij voldoende begeleiding na een overval. Dat is voor ieder verschillend.
Om nu te stellen dat “dankzij” de mistgenerator deze afloop met succes is afgedwongen, vind ik een risicovolle boodschap. Zelf houd ik het erop dat er niet meer ongelukken zijn gebeurd “ondanks” de mistgenerator.

piet|26.04.12|22:12

ik denk dat het zal helpen voor medewerkers om zich veiliger te voelen.

Fons Vandoninck|27.04.12|03:49

De bezorgdheid bij evaluatie van “het gebruik van mistgenerators bij overval” is menselijk en is immer een eerste reactie. Echter:.

Dit is een samenvatting van al de overval gerelateerde beveiligingscamera-beelden dewelke we tot nu bestudeert hebben (binnen-en buitenlandse beelden):
– Het gebruik van mist verminderd het risico’s op slachtoffers bij gewapende overvallen.
– Het gebruik van mist is een prima buit-beperkende maatregel.
De feiten weerleggen de eerste menselijke reactie.

martin|24.05.12|13:53

Je kunt nog zoveel trainingen geven aan je personeel , een overval is en blijft uniek, iedere overval is weer anders. Je weet pas hoe je reageerd als het je overkomt !! Ook dan nog kan je een andere keer weer anders reageren! Ik spreek uit ervaring helaas….Zit sinds 2 jaar in een kooi, de hele dag.
We konden niet anders we zijn in 15 jaar tijd 10 maal overvallen en er is slechts 2 keer geld meegenomen.De overvallers zijn allemaal gepakt op 1 na……

piet|24.05.12|20:30

Je moet als bediende niet twijfelen maar direct handelen,ik weet niet of iedere bediende dat kan,(een kogel kop niet terug)het blijft in zo’n geval echt gevaarlijk.Maar hoe dan te handelen Wie het weet mag het zeggen!

Richard Lezer|01.06.12|13:52

In reactie op de conclusie van de heer Wubben het navolgende. Er is bij onze organisatie geen enkel geval bekend dat bij gebruik van een mistgenerator tegen een overval er enig letsel aan het slachttoffer is toegebracht. Niemand kan garanderen dat dit nooit zal gebeuren, maar tot nu toe is dat gelukkig niet aan de orde. Gemakshalve wordt wel voorbij gegaan aan het aantal slachttoffers dat er wekelijks vallen onder hen die zich niet hebben kunnen verweren.
Commissaris Bandit Mistgeneratoren BV

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.