Alcoholverkoop gestart in 5 tankstations

De verkoop van bier en alcohol in vijf tankstations in Nederland is vandaag (donderdag) om 08.00 uur van start gegaan. Een van de vijf deelnemende tankstations is die van BETA-voorzitter Ewout Klok in Hoogeveen. De locaties van de andere vier tankstations worden geheim gehouden om inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op een dwaalspoor te zetten. De actie stopt zodra er ook maar één boete is uitgeschreven.

De BETA vindt het onrechtvaardig dat er wel bier en alcohol in wegrestaurants en supermarkten mag worden verkocht en niet in tankstations. Ook in ons omringende landen geldt geen alcoholverbod voor tankstations. Met de illegale alcoholverkoop wil de BETA een proefproces uitlokken.

Symboolwetgeving

Voorzitter Ewout Klok: “Dit is symboolwetgeving waar wij als enige branche de dupe van zijn. Wij beroepen ons op rechtsongelijkheid: in omringende landen worden zelfs sterke dranken zoals cognac en whisky verkocht. Dat is kennelijk niet onveilig in het verkeer. Of zijn Duitsers en Belgen gek”

“Ons doel is om een voor ons gunstige uitspraak te krijgen van de Europese rechter die bevestigt dat onze branche ten onrechte, als enige, wordt benadeeld.” Bij de BETA zijn 1200 zelfstandige pomphouders aangesloten.

Bekeuring

Klok heeft in zijn Shell-station in Hoogeveen nu naast alcoholvrij bier ook alcoholhoudende bier en witte en rode wijn in zijn pompshop staan. Hij verwacht dat hij op korte termijn bezoek krijgt van een inspecteur van de VWA en een boete van 900 euro in ontvangst mag nemen. “We hebben de VWA zelfs uitgenodigd om ons vandaag ( donderdag red.) te bekeuren, maar daar wilden ze niet aan. Ze zullen ons wel weten te vinden.”

Op zoek

Dat geldt niet voor de overige deelnemende tankstations. Klok houdt de locaties bewust onder de pet. “We hebben ons zeer duidelijk en open naar de VWA opgesteld maar weinig medewerking gekregen. Dan moeten ze nu maar op zoek gaan naar de andere tankstations. Moeten ze er toch wat voor doen.”

Stoppen

Overigens zal de actie de BETA geen kapitalen gaan kosten. De eerste boete is 900 euro en daarna oplopend tot 3600 euro. “We hebben met elkaar afgesproken dat zodra één van ons een boete krijgt, alle deelnemende pomphouders met de alcoholverkoop stoppen. We zijn er niet om de overheid te frustreren of om de overheidskas te spekken. We willen gerechtigheid voor de pomphouder.”

24 Uur

De inspectie van de VWA heeft aangekondigd overtreders meteen op de bon te slingeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal de actie dus binnen 24 uur eindigen, weet ook Klok. “Ja, als we een inspecteur op bezoek krijgen wel. Maar dan hebben we ons statement gemaakt. We betalen de boete niet en zullen het tot aan de Europese rechter uitvechten.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Alcoholverkoop gestart in 5 tankstations”

G. Klink|24.11.11|14:18

Ewout een perfecte actie en nu maar hopen dat ze snel komen en dat de zaak zo snel mogelijk
bij het Europese Gerechtshof beland. Wij hebben ondertussen acholvrij bier in de verkoop en hebben alle posters opgehangen. Hoe eerder er aan deze rechtsongelijkheid een einde komt hoe beter.
Veel succes met de actie.
BP Servicestation Klink uit Vaassen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Alcoholverkoop gestart in 5 tankstations | TankPro.nl

Alcoholverkoop gestart in 5 tankstations

De verkoop van bier en alcohol in vijf tankstations in Nederland is vandaag (donderdag) om 08.00 uur van start gegaan. Een van de vijf deelnemende tankstations is die van BETA-voorzitter Ewout Klok in Hoogeveen. De locaties van de andere vier tankstations worden geheim gehouden om inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op een dwaalspoor te zetten. De actie stopt zodra er ook maar één boete is uitgeschreven.

De BETA vindt het onrechtvaardig dat er wel bier en alcohol in wegrestaurants en supermarkten mag worden verkocht en niet in tankstations. Ook in ons omringende landen geldt geen alcoholverbod voor tankstations. Met de illegale alcoholverkoop wil de BETA een proefproces uitlokken.

Symboolwetgeving

Voorzitter Ewout Klok: “Dit is symboolwetgeving waar wij als enige branche de dupe van zijn. Wij beroepen ons op rechtsongelijkheid: in omringende landen worden zelfs sterke dranken zoals cognac en whisky verkocht. Dat is kennelijk niet onveilig in het verkeer. Of zijn Duitsers en Belgen gek”

“Ons doel is om een voor ons gunstige uitspraak te krijgen van de Europese rechter die bevestigt dat onze branche ten onrechte, als enige, wordt benadeeld.” Bij de BETA zijn 1200 zelfstandige pomphouders aangesloten.

Bekeuring

Klok heeft in zijn Shell-station in Hoogeveen nu naast alcoholvrij bier ook alcoholhoudende bier en witte en rode wijn in zijn pompshop staan. Hij verwacht dat hij op korte termijn bezoek krijgt van een inspecteur van de VWA en een boete van 900 euro in ontvangst mag nemen. “We hebben de VWA zelfs uitgenodigd om ons vandaag ( donderdag red.) te bekeuren, maar daar wilden ze niet aan. Ze zullen ons wel weten te vinden.”

Op zoek

Dat geldt niet voor de overige deelnemende tankstations. Klok houdt de locaties bewust onder de pet. “We hebben ons zeer duidelijk en open naar de VWA opgesteld maar weinig medewerking gekregen. Dan moeten ze nu maar op zoek gaan naar de andere tankstations. Moeten ze er toch wat voor doen.”

Stoppen

Overigens zal de actie de BETA geen kapitalen gaan kosten. De eerste boete is 900 euro en daarna oplopend tot 3600 euro. “We hebben met elkaar afgesproken dat zodra één van ons een boete krijgt, alle deelnemende pomphouders met de alcoholverkoop stoppen. We zijn er niet om de overheid te frustreren of om de overheidskas te spekken. We willen gerechtigheid voor de pomphouder.”

24 Uur

De inspectie van de VWA heeft aangekondigd overtreders meteen op de bon te slingeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal de actie dus binnen 24 uur eindigen, weet ook Klok. “Ja, als we een inspecteur op bezoek krijgen wel. Maar dan hebben we ons statement gemaakt. We betalen de boete niet en zullen het tot aan de Europese rechter uitvechten.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Alcoholverkoop gestart in 5 tankstations”

G. Klink|24.11.11|14:18

Ewout een perfecte actie en nu maar hopen dat ze snel komen en dat de zaak zo snel mogelijk
bij het Europese Gerechtshof beland. Wij hebben ondertussen acholvrij bier in de verkoop en hebben alle posters opgehangen. Hoe eerder er aan deze rechtsongelijkheid een einde komt hoe beter.
Veel succes met de actie.
BP Servicestation Klink uit Vaassen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.