Lukoil start omkleuring 18 Auto Maas-stations in Q3 2015

Oliemaatschappij Lukoil wil in het derde of vierde kwartaal van dit jaar beginnen met de omkleuring van de Auto Maas-stations. Uiteindelijk moeten na de overname alle achttien vestigingen worden omgezet naar de roodwitte kleurstelling en de shopformule van de Russen. Ook geeft het bedrijf aan dat groei een speerpunt blijft in de Benelux.

Vorige week werd bekend dat Lukoil achttien tankstations wil overnemen van Auto Maas. Het gaat uitsluitend om bemande vestigingen. Mededingingsautoriteit ACM moet haar goedkeuring nog geven. Maar als deze binnen is, willen de Russen later dit jaar starten met het omkleuren van de locaties en worden, in samenspraak met betrokkenen, de shops omgebouwd naar de eigen formule.

Groei

Als het aan Lukoil ligt, blijft het niet bij deze transactie. “De Benelux is een belangrijke markt”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Expansie blijft een speerpunt van onze strategie. We bekijken en evalueren elke kans grondig en staan open voor elke mogelijkheid tot groei.”

Het is de derde overname die Lukoil doet in de Nederlandse tankstationmarkt. Drie jaar geleden namen de Russen 59 stations over van SmeetsGeelen, waaronder dertien locaties in België. Een jaar later werden alle 21 vestigingen van het Rotonde-netwerk overgenomen. Van de overgenomen vestigingen zijn er enkele weer afgestoten. Het totale aantal locaties van de Russen komt na de Auto Maas-transactie uit op 75.

SmeetsGeelen

Lukoil gaaft aan onder meer voor het Auto Maas-netwerk gekozen te hebben, omdat een groot deel van de vestigingen is gelegen tussen de twee gebieden waar de Russen al actief zijn. De locaties van SmeetsGeelen liggen grotendeels in Limburg, terwijl de Rotonde-stations vooral op de lijn Rotterdam-Gorcum-Tiel zijn gevestigd.

Werden met de twee eerdere overnames vooral ‘dealer operated’ locaties overgenomen, bij Auto Maas is uitsluitend sprake van eigen exploitatie. Tot nu toe runde Lukoil slechts één vestiging geheel zelf. Daar komen door de deal dus achttien ‘company operated’ stations bij. De Russen geven aan dat die constructie voorlopig ongewijzigd blijft na de overname. Ook blijven de stations waarschijnlijk bemand.

Snelweg

In het over te nemen pakket zitten geen snelweglocaties. Alle achttien stations zijn gevestigd aan het onderliggende wegennet. Het merendeel van de vestigingen ligt in het noorden van Limburg of in Brabant. Ook liggen er drie stations boven de A12, namelijk in Hilversum, Zaandam en Heerde. Daardoor breidt de opmars van Lukoil verder uit naar Noord-Holland en het noorden van Gelderland.

“De belangrijkste reden om de stations te verkopen, is de continuiteit. Die is met deze transactie zeker gesteld”, zegt Auto Maas-eigenaar Roel Maas. Was die continuiteit soms in gevaar? Nee, zegt Maas. “Het is niet zo dat we in de problemen zaten. Maar als je als ondernemer succesvol wil zijn, moet je kansen zien en ze benutten. We willen als bedrijf verder groeien, maar gaan dat doen onder de paraplu van Lukoil.”

Netwerk

Toen Maas in 1999 het roer overnam van zijn vader Henk bestond het netwerk uit drie vestigingen. In de zestien tussenliggende jaren kwam er gemiddeld ongeveer één station per jaar bij, waardoor de teller in 2015 op twintig staat. Achttien vestigingen daarvan gaan dus over naar Lukoil. Twee stations blijven buiten de deal.

De Shell-pomp in Gemert en de BP-locatie in Waalre worden niet door de Russen overgenomen, maar worden volgens een andere constructie voortgezet. De rest van het bedrijf gaat volledig op in de Russische oliemaatschappij, inclusief 125 medewerkers.

Contracten

Van de overgenomen achttien vestigingen dragen er tien het Shell-merk, vier hebben er BP op de luifel staan. Drie andere stations zijn voorzien van de Argos-kleuren, terwijl één locatie wordt geëxploiteerd onder Esso-vlag. Met de betreffende brandstofleveranciers wordt binnenkort overleg gevoerd om te bekijken hoe wordt omgegaan met de nog doorlopende contracten.

Ook geeft Lukoil aan dat samenwerking met inkoopverbond SWO de Splinter een serieuze optie is. Auto Maas kocht al in via die coöperatie en Lukoil geeft aan “niet onmiddellijk een reden te zien waarom we dit succesvolle partnerschap niet voort zouden zetten”.

Tom van Gurp

Lees ook: Lukoil neemt achttien stations over van Auto Maas

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lukoil start omkleuring 18 Auto Maas-stations in Q3 2015 | TankPro.nl

Lukoil start omkleuring 18 Auto Maas-stations in Q3 2015

Oliemaatschappij Lukoil wil in het derde of vierde kwartaal van dit jaar beginnen met de omkleuring van de Auto Maas-stations. Uiteindelijk moeten na de overname alle achttien vestigingen worden omgezet naar de roodwitte kleurstelling en de shopformule van de Russen. Ook geeft het bedrijf aan dat groei een speerpunt blijft in de Benelux.

Vorige week werd bekend dat Lukoil achttien tankstations wil overnemen van Auto Maas. Het gaat uitsluitend om bemande vestigingen. Mededingingsautoriteit ACM moet haar goedkeuring nog geven. Maar als deze binnen is, willen de Russen later dit jaar starten met het omkleuren van de locaties en worden, in samenspraak met betrokkenen, de shops omgebouwd naar de eigen formule.

Groei

Als het aan Lukoil ligt, blijft het niet bij deze transactie. “De Benelux is een belangrijke markt”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Expansie blijft een speerpunt van onze strategie. We bekijken en evalueren elke kans grondig en staan open voor elke mogelijkheid tot groei.”

Het is de derde overname die Lukoil doet in de Nederlandse tankstationmarkt. Drie jaar geleden namen de Russen 59 stations over van SmeetsGeelen, waaronder dertien locaties in België. Een jaar later werden alle 21 vestigingen van het Rotonde-netwerk overgenomen. Van de overgenomen vestigingen zijn er enkele weer afgestoten. Het totale aantal locaties van de Russen komt na de Auto Maas-transactie uit op 75.

SmeetsGeelen

Lukoil gaaft aan onder meer voor het Auto Maas-netwerk gekozen te hebben, omdat een groot deel van de vestigingen is gelegen tussen de twee gebieden waar de Russen al actief zijn. De locaties van SmeetsGeelen liggen grotendeels in Limburg, terwijl de Rotonde-stations vooral op de lijn Rotterdam-Gorcum-Tiel zijn gevestigd.

Werden met de twee eerdere overnames vooral ‘dealer operated’ locaties overgenomen, bij Auto Maas is uitsluitend sprake van eigen exploitatie. Tot nu toe runde Lukoil slechts één vestiging geheel zelf. Daar komen door de deal dus achttien ‘company operated’ stations bij. De Russen geven aan dat die constructie voorlopig ongewijzigd blijft na de overname. Ook blijven de stations waarschijnlijk bemand.

Snelweg

In het over te nemen pakket zitten geen snelweglocaties. Alle achttien stations zijn gevestigd aan het onderliggende wegennet. Het merendeel van de vestigingen ligt in het noorden van Limburg of in Brabant. Ook liggen er drie stations boven de A12, namelijk in Hilversum, Zaandam en Heerde. Daardoor breidt de opmars van Lukoil verder uit naar Noord-Holland en het noorden van Gelderland.

“De belangrijkste reden om de stations te verkopen, is de continuiteit. Die is met deze transactie zeker gesteld”, zegt Auto Maas-eigenaar Roel Maas. Was die continuiteit soms in gevaar? Nee, zegt Maas. “Het is niet zo dat we in de problemen zaten. Maar als je als ondernemer succesvol wil zijn, moet je kansen zien en ze benutten. We willen als bedrijf verder groeien, maar gaan dat doen onder de paraplu van Lukoil.”

Netwerk

Toen Maas in 1999 het roer overnam van zijn vader Henk bestond het netwerk uit drie vestigingen. In de zestien tussenliggende jaren kwam er gemiddeld ongeveer één station per jaar bij, waardoor de teller in 2015 op twintig staat. Achttien vestigingen daarvan gaan dus over naar Lukoil. Twee stations blijven buiten de deal.

De Shell-pomp in Gemert en de BP-locatie in Waalre worden niet door de Russen overgenomen, maar worden volgens een andere constructie voortgezet. De rest van het bedrijf gaat volledig op in de Russische oliemaatschappij, inclusief 125 medewerkers.

Contracten

Van de overgenomen achttien vestigingen dragen er tien het Shell-merk, vier hebben er BP op de luifel staan. Drie andere stations zijn voorzien van de Argos-kleuren, terwijl één locatie wordt geëxploiteerd onder Esso-vlag. Met de betreffende brandstofleveranciers wordt binnenkort overleg gevoerd om te bekijken hoe wordt omgegaan met de nog doorlopende contracten.

Ook geeft Lukoil aan dat samenwerking met inkoopverbond SWO de Splinter een serieuze optie is. Auto Maas kocht al in via die coöperatie en Lukoil geeft aan “niet onmiddellijk een reden te zien waarom we dit succesvolle partnerschap niet voort zouden zetten”.

Tom van Gurp

Lees ook: Lukoil neemt achttien stations over van Auto Maas

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.