Lukoil Express, tankstation, onbemand

Lukoil wil alle 21 tankstations van Rotonde overnemen

Lukoil Express, tankstation, onbemand

De Russische oliemaatschappij Lukoil heeft plannen om alle vestigingen van Rotonde over te nemen. Dat meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM), het voormalige NMa. Rotonde heeft 21 vestigingen in Midden-Nederland. Door de overname komt de teller van Lukoil op 67 tankstations, waarmee de Russen dichtbij de top tien van grootste brandstofretailers in Nederland komen.

Lukoil wil graag uitbreiden. Momenteel zit de Russische prijsvechter vooral in het zuidoosten van het land, in Limburg en het oosten van Brabant. Met de overname van de 21 tankstations krijgt het concern in het midden van het land een sterke positie. Naast tankstations heeft Rotonde ook een oliehandel onder de naam Rotonde Olie. Lukoil is van plan om ook de oliehandel over te nemen.

Groen licht

Bij Rotonde wil niemand reageren op de overname. Ook Lukoil is terughoudend in het geven van informatie omtrent de deal. Wel geeft adjunct-directeur Ivo Hoskens van Lukoil Benelux aan dat de overname naar verwachting deze maand nog kan worden afgerond. De ACM moet nog wel groen licht geven. De mededingingsautoriteit neemt daar waarschijnlijk uiterlijk in de tweede week van december een besluit over.

Het Russische bedrijf is sowieso op overnamepad in de Benelux. Lukoil wil in de lage landen snel groeien. Daarom nam het in België deze week tien Oeral-vestigingen over. Die locaties liggen vooral in het noordoosten van het land. Daar waren de Russen tot dusver niet zo sterk vertegenwoordigd. In loop van 2014 worden de Oeral-stations omgekleurd naar de wit-rode signing van Lukoil. De teller in België staat inmiddels op 189 locaties, verworven in zes jaar tijd.

Omkleuren

Van de Rotonde-locaties is nog niet bekend of ze worden omgekleurd. Al heeft Lukoil dat wel gedaan met de in het verleden overgenomen stations in Nederland en België. Of de vestigingen bemand of onbemand worden, is ook nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft namelijk met Lukoil Express ook een onbemande formule.

Rotonde, het voormalige Deltabrug BV, is zo’n vijftig jaar actief in de brandstofbranche en opereert vanuit Hardinxveld-Giessendam. Het wordt gerund door de familie Den Breejen. De tankstations van Rotonde zijn locaties met selfservice en liggen grofweg tussen Rotterdam en Tiel in de buurt van de rijkswegen A27 en A15. In die regio heeft Lukoil momenteel geen enkele vestiging.

Snelweg

In het voorjaar van 2012 betrad Lukoil de Nederlandse markt. Het nam toen het SmeetsGeelen-netwerk over van de Verolma Groep. Topman Bulat Subaev van Lukoil Benelux maakte toen al duidelijk dat het bij die overname waarschijnlijk niet zou blijven. Ook Hoskens gaf twee weken geleden bij de opening van het grootste Lukoil-station in de Benelux al aan dat het Russische bedrijf verder wil groeien in Nederland, zowel met bemande als onbemande locaties.

Subaev zei dat ook snelweglocaties binnen de bedrijfsstrategie van Lukoil passen. Tankstations aan de snelweg heeft het Russische bedrijf momenteel nog niet. Daar komt door de geplande overname van de Rotonde-tankstations geen verandering in. Al ligt de vestiging in Meerkerk wel dichtbij snelweg A27.

Bekijk hieronder een interview met Bulat Subaev van december 2012:

Tom van Gurp

Lees ook: Lukoil neemt tien Oeral-tankstations over in België

Lees ook: Lukoil krijgt groen licht voor overname 59 tankstations in Nederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.