Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

De verkoop van meer dan 1.000 tankstations in de Benelux en Frankrijk heeft voor Delek een stevige verliespost opgeleverd. De vestigingen zijn samen met twee brandstofterminals in het verleden aangekocht voor ruim 550 miljoen euro. De Israëliërs doen de stations nu van de hand voor ruim honderd miljoen minder. ”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, zegt Chris van der Straaten van belangenvereniging Beta. De nieuwe eigenaar is een grote onbekende in de branche en heet TDR Capital. Wat is dat voor bedrijf en wat willen ze met de stations?

Vorige week werd bekend dat de Europese tak van Delek volledig wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij TDR. In het Nederlandse pakket zitten zo’n vierhonderd Texaco-locaties en meer dan honderd Firezone-stations. Het betreft zowel CoCo-vestigingen als CoDo’s en stations in handen van dealers, waar bijvoorbeeld uitsluitend een afnameverplichting geldt. Ook de stations van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Overeenkomst

De Britten betalen negentig miljoen euro zodra de overeenkomst is afgerond. Een jaar later betaalt TDR nogmaals negentig miljoen met een rente van vijf procent. Ook leent Delek 175 miljoen euro aan de investeerders uit Londen. Dat bedrag moet na vijf jaar en drie maanden worden terugbetaald, met een rente van vijf procent per jaar. De totale opbrengst voor Delek komt daarmee uit op een kleine 400 miljoen euro.

Dat is een fors lager totaalbedrag dan waarvoor de stations in het verleden zijn aangekocht door Delek. In 2007 kochten de Israëliërs ruim achthonderd stations en twee brandstofterminals in de Benelux voor een bedrag van 375 miljoen euro. Vier jaar later kocht Delek voor 180 miljoen euro ruim vierhonderd stations in Frankrijk. Samen kostte dat dus ongeveer 555 miljoen euro, inclusief de prijs voor de twee brandstofterminals. Verschil tussen aankoop- en verkoopprijs zou volgens deze cijfers uitkomen op zo’n 150 miljoen euro.

Prijsconcurrentie

”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, aldus Van der Straaten van belangenvereniging Beta. ”De waarde van de stations is behoorlijk achteruit gegaan in de afgelopen jaren.” Dat komt volgens hem onder andere door de toegenomen prijsconcurrentie en de grensproblematiek van de laatste jaren.

Lulof Dalhuisen van Intradal, een adviesbureau voor tankstations, is iets genuanceerder over het verschil tussen beide bedragen. ”Het is geen kwestie van verkoopprijs minus inkoopprijs. De stations hebben waarschijnlijk de afgelopen jaren ook al rendement opgeleverd.”

Overnamebedrag

Texaco en Delek willen nog weinig kwijt over de deal en het verschillen in overnamebedragen. Financieel directeur Rika Coppens van Delek Europe meldt alleen dat de onderhandelingen met TDR in een gevorderd stadium zijn en dat een zogeheten ’memorandum of understanding’ is getekend voor de overname van honderd procent van de aandelen. Volgende maand verwachten de betrokken partijen de transactie af te ronden.

Ook telefoontjes naar Salland Olie (exploitant van de Firezone-stations) en naar Londen, waar TDR gevestigd is, brengt niet veel informatie. ”Als we daadwerkelijk de koper zijn, brengen we dat in een later stadium naar buiten”, aldus woordvoerder Peter Hewer.

Car Wash

De Britse investeringsmaatschappij heeft geen verleden in de tankstationbranche. Ook in het huidige portfolio zitten geen petrolbedrijven. Wel hebben de Britten naar verluidt geprobeerd om twee jaar geleden één van ’s werelds grootste autowasbedrijven, IMO Car Wash, over te nemen. De deal is echter niet doorgegaan. IMO is momenteel actief in Nederland met 29 vestigingen.

TDR is in 2002 opgericht door Manjit Dale en Stephen Robertson, twee ondernemers met een verleden in de wereld van financiën. Beiden zijn nog steeds actief voor TDR Capital, dat gevestigd is in het centrum van Londen. Wie de investeerders achter TDR zijn, is niet bekend. Momenteel heeft het een belang in het Britse bedrijf David Lloyd Leisure, een keten van sport- en fitnessclubs.

Investeringen

TDR was in het verleden actief op de Nederlandse markt als eigenaar van Center Parcs. Andere bedrijven waar het in investeerde, waren onder meer restaurantketens en pubs. De nieuwe eigenaar van de Delek-stations doet normaal gesproken acquisities van tussen de 300 miljoen en 1,5 miljard euro en heeft een voorkeur voor investeringen in West-Europa.

Van der Straaten vindt het positief dat de Britten een verleden hebben in de retail- en horecabranche. Hij verwacht minder ongerustheid dan bij de komst van Delek. ”Die begonnen al snel met andere contractmodellen te werken. Een aantal ondernemers kreeg minder te zeggen. Het werd hard-franchise. Al moet je zeggen dat Delek wel heeft geïnvesteerd in nieuwe shopconcepten. Daar hebben ze een puike prestatie geleverd.” Zo ontwikkelde de Israëliërs samen met Texaco het Go Fresh-concept dat de komende jaren, al dan niet in aangepaste vorm, over andere stations zou worden uitgerold. Of de nieuwe eigenaar daarmee door wil gaan, is nog niet duidelijk.

Tankstations

In de totale inboedel zitten vier verschillende merken. Texaco en Firezone in de Benelux en Esso en BP in Frankrijk. Wat TDR met de stations in Nederland wil, meldt het bedrijf desgevraagd niet. Dat ze besluiten om alle stations van één en dezelfde formule te gaan voorzien, is niet de verwachting.

”Waarom zouden ze in Nederland van merk veranderen”, zegt Dalhuisen. ”Je investeert niet in een formule om die vervolgens te vervangen. Als de overname was gedaan door een oliemaatschappij of een ander bedrijf dat al een tankstationformule heeft, wordt het misschien een ander verhaal. Maar ik verwacht niet dat pomphouders hier zenuwachtig van worden.”

Ondernemer

Texaco-ondernemer Henk van Os uit Woerden blijft er in ieder geval rustig onder. ”Het zou me verbazen als ze gaan wijzigen. Bij een andere partij die al een ander merk heeft, loop je het risico dat ze gaan omkleuren. Dat risico is nu minder groot. We blijven ook graag Texaco. Het is een mooie formule waar we bewust voor hebben gekozen.”

Tom van Gurp

Lees ook: Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations | TankPro.nl

Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

De verkoop van meer dan 1.000 tankstations in de Benelux en Frankrijk heeft voor Delek een stevige verliespost opgeleverd. De vestigingen zijn samen met twee brandstofterminals in het verleden aangekocht voor ruim 550 miljoen euro. De Israëliërs doen de stations nu van de hand voor ruim honderd miljoen minder. ”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, zegt Chris van der Straaten van belangenvereniging Beta. De nieuwe eigenaar is een grote onbekende in de branche en heet TDR Capital. Wat is dat voor bedrijf en wat willen ze met de stations?

Vorige week werd bekend dat de Europese tak van Delek volledig wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij TDR. In het Nederlandse pakket zitten zo’n vierhonderd Texaco-locaties en meer dan honderd Firezone-stations. Het betreft zowel CoCo-vestigingen als CoDo’s en stations in handen van dealers, waar bijvoorbeeld uitsluitend een afnameverplichting geldt. Ook de stations van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Overeenkomst

De Britten betalen negentig miljoen euro zodra de overeenkomst is afgerond. Een jaar later betaalt TDR nogmaals negentig miljoen met een rente van vijf procent. Ook leent Delek 175 miljoen euro aan de investeerders uit Londen. Dat bedrag moet na vijf jaar en drie maanden worden terugbetaald, met een rente van vijf procent per jaar. De totale opbrengst voor Delek komt daarmee uit op een kleine 400 miljoen euro.

Dat is een fors lager totaalbedrag dan waarvoor de stations in het verleden zijn aangekocht door Delek. In 2007 kochten de Israëliërs ruim achthonderd stations en twee brandstofterminals in de Benelux voor een bedrag van 375 miljoen euro. Vier jaar later kocht Delek voor 180 miljoen euro ruim vierhonderd stations in Frankrijk. Samen kostte dat dus ongeveer 555 miljoen euro, inclusief de prijs voor de twee brandstofterminals. Verschil tussen aankoop- en verkoopprijs zou volgens deze cijfers uitkomen op zo’n 150 miljoen euro.

Prijsconcurrentie

”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, aldus Van der Straaten van belangenvereniging Beta. ”De waarde van de stations is behoorlijk achteruit gegaan in de afgelopen jaren.” Dat komt volgens hem onder andere door de toegenomen prijsconcurrentie en de grensproblematiek van de laatste jaren.

Lulof Dalhuisen van Intradal, een adviesbureau voor tankstations, is iets genuanceerder over het verschil tussen beide bedragen. ”Het is geen kwestie van verkoopprijs minus inkoopprijs. De stations hebben waarschijnlijk de afgelopen jaren ook al rendement opgeleverd.”

Overnamebedrag

Texaco en Delek willen nog weinig kwijt over de deal en het verschillen in overnamebedragen. Financieel directeur Rika Coppens van Delek Europe meldt alleen dat de onderhandelingen met TDR in een gevorderd stadium zijn en dat een zogeheten ’memorandum of understanding’ is getekend voor de overname van honderd procent van de aandelen. Volgende maand verwachten de betrokken partijen de transactie af te ronden.

Ook telefoontjes naar Salland Olie (exploitant van de Firezone-stations) en naar Londen, waar TDR gevestigd is, brengt niet veel informatie. ”Als we daadwerkelijk de koper zijn, brengen we dat in een later stadium naar buiten”, aldus woordvoerder Peter Hewer.

Car Wash

De Britse investeringsmaatschappij heeft geen verleden in de tankstationbranche. Ook in het huidige portfolio zitten geen petrolbedrijven. Wel hebben de Britten naar verluidt geprobeerd om twee jaar geleden één van ’s werelds grootste autowasbedrijven, IMO Car Wash, over te nemen. De deal is echter niet doorgegaan. IMO is momenteel actief in Nederland met 29 vestigingen.

TDR is in 2002 opgericht door Manjit Dale en Stephen Robertson, twee ondernemers met een verleden in de wereld van financiën. Beiden zijn nog steeds actief voor TDR Capital, dat gevestigd is in het centrum van Londen. Wie de investeerders achter TDR zijn, is niet bekend. Momenteel heeft het een belang in het Britse bedrijf David Lloyd Leisure, een keten van sport- en fitnessclubs.

Investeringen

TDR was in het verleden actief op de Nederlandse markt als eigenaar van Center Parcs. Andere bedrijven waar het in investeerde, waren onder meer restaurantketens en pubs. De nieuwe eigenaar van de Delek-stations doet normaal gesproken acquisities van tussen de 300 miljoen en 1,5 miljard euro en heeft een voorkeur voor investeringen in West-Europa.

Van der Straaten vindt het positief dat de Britten een verleden hebben in de retail- en horecabranche. Hij verwacht minder ongerustheid dan bij de komst van Delek. ”Die begonnen al snel met andere contractmodellen te werken. Een aantal ondernemers kreeg minder te zeggen. Het werd hard-franchise. Al moet je zeggen dat Delek wel heeft geïnvesteerd in nieuwe shopconcepten. Daar hebben ze een puike prestatie geleverd.” Zo ontwikkelde de Israëliërs samen met Texaco het Go Fresh-concept dat de komende jaren, al dan niet in aangepaste vorm, over andere stations zou worden uitgerold. Of de nieuwe eigenaar daarmee door wil gaan, is nog niet duidelijk.

Tankstations

In de totale inboedel zitten vier verschillende merken. Texaco en Firezone in de Benelux en Esso en BP in Frankrijk. Wat TDR met de stations in Nederland wil, meldt het bedrijf desgevraagd niet. Dat ze besluiten om alle stations van één en dezelfde formule te gaan voorzien, is niet de verwachting.

”Waarom zouden ze in Nederland van merk veranderen”, zegt Dalhuisen. ”Je investeert niet in een formule om die vervolgens te vervangen. Als de overname was gedaan door een oliemaatschappij of een ander bedrijf dat al een tankstationformule heeft, wordt het misschien een ander verhaal. Maar ik verwacht niet dat pomphouders hier zenuwachtig van worden.”

Ondernemer

Texaco-ondernemer Henk van Os uit Woerden blijft er in ieder geval rustig onder. ”Het zou me verbazen als ze gaan wijzigen. Bij een andere partij die al een ander merk heeft, loop je het risico dat ze gaan omkleuren. Dat risico is nu minder groot. We blijven ook graag Texaco. Het is een mooie formule waar we bewust voor hebben gekozen.”

Tom van Gurp

Lees ook: Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.