Texaco, tankstation, benzinepomp

Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR

De Nederlandse tankstations van Delek gaan over naar TDR Capital. Ook de locaties van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan naar de Britse investeerder. TDR Capital betaalt 355 miljoen euro voor de meer dan duizend tankstations. In Nederland is Delek eigenaar van ruim vierhonderd Texaco-vestigingen en meer dan honderd Firezone-locaties. Dat is meer dan tien procent van het totale aantal tankstations in Nederland.

Delek gaf vorig jaar al aan dat haar tankstations in de verkoop stonden. De Israëlische investeerders willen zich meer richten op de upstream-sector, vooral omdat in 2009 en 2010 enkele gasvelden zijn gevonden in Israël. Het bedrijf besloot daarom de tankstations te verkopen.

Petrolmarkt

Volgens de Belgische krant De Tijd heeft TDR Capital nu toegehapt en betaalt het voor alle stations in de Benelux en Frankrijk samen 180 miljoen euro in cash. Daarnaast geeft Delek een lening aan TDR van 175 miljoen euro met een rente van vijf procent. De looptijd van die lening is meer dan vijf jaar.

Delek betrad in 2007 de petrolmarkt in de Benelux. Het kocht toen ruim achthonderd Texaco-stations voor 516 miljoen dollar (375 miljoen euro). Drie jaar geleden betaalden de Israëlische investeerders 180 miljoen euro voor ruim vierhonderd BP-stations in Frankrijk. Delek doet nu alle stations voor een fors lager bedrag van de hand.

Texaco

Hoewel de Nederlandse stations in de verkoop stonden, bleef Delek de afgelopen tijd investeren in ons land. Zo onderging een snelwegstation langs de A2 bij Beesd een stevige metamorfose. De shopinrichting bij Beesd zou, al dan niet in aangepaste vorm, verder worden uitgerold over de Texaco-locaties in Nederland.

Wat er precies met de overgenomen stations en de uitrol van het shopconcept gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Bij Delek en Texaco was niemand bereikbaar voor commentaar. Ook bij Salland Olie, exploitant van de Firezone-vestigingen, wilde niemand reageren.

TDR Capital

TDR Capital is een investeringsmaatschappij, gevestigd in Londen en gestart in 2002. Op dit moment is het bedrijf nog niet aanwezig in de brandstoffenbranche. Nederland is voor TDR echter geen onbekend land meer. Het bedrijf investeerde namelijk in Center Parcs, al is dat belang inmiddels van de hand gedaan. In Groot-Brittannië investeerde het bedrijf in onder meer restaurants en cafés.

Lees ook: Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

Lees ook: Delek zet Texaco-, Firezone- en BP-tankstations in de verkoop

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR”

Jenny van Boxem|24.04.14|18:41

wat gaat dit ons brengen?

Hennie Boumans|25.04.14|06:01

nog een hoop belasting denk ik.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR | TankPro.nl
Texaco, tankstation, benzinepomp

Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR

De Nederlandse tankstations van Delek gaan over naar TDR Capital. Ook de locaties van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan naar de Britse investeerder. TDR Capital betaalt 355 miljoen euro voor de meer dan duizend tankstations. In Nederland is Delek eigenaar van ruim vierhonderd Texaco-vestigingen en meer dan honderd Firezone-locaties. Dat is meer dan tien procent van het totale aantal tankstations in Nederland.

Delek gaf vorig jaar al aan dat haar tankstations in de verkoop stonden. De Israëlische investeerders willen zich meer richten op de upstream-sector, vooral omdat in 2009 en 2010 enkele gasvelden zijn gevonden in Israël. Het bedrijf besloot daarom de tankstations te verkopen.

Petrolmarkt

Volgens de Belgische krant De Tijd heeft TDR Capital nu toegehapt en betaalt het voor alle stations in de Benelux en Frankrijk samen 180 miljoen euro in cash. Daarnaast geeft Delek een lening aan TDR van 175 miljoen euro met een rente van vijf procent. De looptijd van die lening is meer dan vijf jaar.

Delek betrad in 2007 de petrolmarkt in de Benelux. Het kocht toen ruim achthonderd Texaco-stations voor 516 miljoen dollar (375 miljoen euro). Drie jaar geleden betaalden de Israëlische investeerders 180 miljoen euro voor ruim vierhonderd BP-stations in Frankrijk. Delek doet nu alle stations voor een fors lager bedrag van de hand.

Texaco

Hoewel de Nederlandse stations in de verkoop stonden, bleef Delek de afgelopen tijd investeren in ons land. Zo onderging een snelwegstation langs de A2 bij Beesd een stevige metamorfose. De shopinrichting bij Beesd zou, al dan niet in aangepaste vorm, verder worden uitgerold over de Texaco-locaties in Nederland.

Wat er precies met de overgenomen stations en de uitrol van het shopconcept gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Bij Delek en Texaco was niemand bereikbaar voor commentaar. Ook bij Salland Olie, exploitant van de Firezone-vestigingen, wilde niemand reageren.

TDR Capital

TDR Capital is een investeringsmaatschappij, gevestigd in Londen en gestart in 2002. Op dit moment is het bedrijf nog niet aanwezig in de brandstoffenbranche. Nederland is voor TDR echter geen onbekend land meer. Het bedrijf investeerde namelijk in Center Parcs, al is dat belang inmiddels van de hand gedaan. In Groot-Brittannië investeerde het bedrijf in onder meer restaurants en cafés.

Lees ook: Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

Lees ook: Delek zet Texaco-, Firezone- en BP-tankstations in de verkoop

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR”

Jenny van Boxem|24.04.14|18:41

wat gaat dit ons brengen?

Hennie Boumans|25.04.14|06:01

nog een hoop belasting denk ik.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.