iPad kassa Extendas - Foto: Extendas

Personeelstekort houdt tankstationbranche in haar greep: ‘Het verloop is groot’

iPad kassa Extendas – Foto: Extendas

Bijna 96 procent van de ondernemers en bedrijven in de sector heeft moeite met het vinden van geschikt personeel, blijkt uit een poll van TankPro. “Het is een van de grotere uitdagingen van het moment. Zowel bij tankstations als wasbedrijven”, bevestigt Paul de Waal van brancheorganisatie BOVAG. 

Van de 72 personen die op de poll reageerden, geeft iets meer dan 1 procent aan dat er voldoende geschikte kandidaten antwoorden op de openstaande vacatures. Nog eens 3 procent zegt niet op zoek te zijn naar nieuwe werknemers, terwijl de absolute meerderheid grote moeite heeft om de juiste collega’s te vinden.

Regionale verschillen

Ook brancheverenigingen BETA, VNPI en NOVE herkennen zich in de kwestie. “Ik denk dat er in de Randstad een groter probleem is dan in de verre regio’s, maar goed personeel vinden is een landelijk probleem”, zegt Ewout Klok. Volgens de voorzitter van de BETA bestaat het risico dat sommige collega’s daardoor niet met hun gewenste en gebruikelijke openingstijden kunnen werken door een te lage bezetting.

Tekorten komen volgens Klok in alle bedrijfsgebieden terug. De Waal ziet de vraag naar geschikt personeel juist vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. “We moeten concurreren met de detailhandel en de horeca, en daar zijn de tekorten ook heel groot.”

Dat de branche ook nog eens moet concurreren met bijvoorbeeld GGD’s, maakt het volgens Tim Schoenmakers van de BETA niet makkelijker. “Tankstations zijn veel mensen kwijtgeraakt toen de horeca weer opende, en voor zowel tanken als wassen zorgden de GGD’s voor problemen. Die zochten duizenden mensen om al het testen en inenten in goede banen te leiden, en zij betalen goed geld omdat het in heel korte tijd op poten gezet moest worden. Dit is een tijdelijke situatie (contracten bij de GGD eindigen dit najaar), maar er zijn een hoop mensen vertrokken om die reden.”

Tankstationmedewerkers en chauffeurs

Onder de leden van NOVE is het personeelstekort onderwerp van gesprek. AVIA Nederland, dat 365 tankstations telt, heeft voornamelijk openstaande vacatures in het zuiden en het oosten van het land. Het gaat om ongeveer 5 tot 10 procent van de functies, vooral voor tankstationmedewerkers. Toch ziet het bedrijf het tekort niet alleen als een probleem, maar ook als kans. Het is namelijk een goed startpunt voor meer digitalisering in de shops en het doorvoeren van bijvoorbeeld zelfscankassa’s, vinden ze.

NOVE-lid SuperTank vond na het openstellen van meerdere vacatures juist wel snel geschikte medewerkers. Ook bij VARO Energy is het probleem momenteel niet zorgelijk. Toch ziet de onderneming de problemen wel terug bij transporteurs van brandstoffen, waar het aantal vacatures eveneens blijft groeien. Dat het tekort kan leiden tot grotere problemen in de sector, beseffen de bedrijven zich maar al te goed. Zo bestaat de kans op ‘droogvallende tankstations’ als het personeelstekort zich aan de transportkant blijft voordoen. Hier is momenteel overigens nog geen sprake van.

Er zijn oplossingen

Met name jong personeel (18-30 jaar) blijkt moeilijk aan te trekken, terwijl juist die instroom volgens de NOVE-leden belangrijk is om interessant te blijven in de toekomst. De beperkte mogelijkheden tot persoonlijke groei dragen bij aan de lage interesse in deze leeftijdscategorie, stellen zij.

Ondanks de steeds nijpendere tekorten, zijn er wel degelijk oplossingen voor het vinden van geschikte medewerkers. “Je kan binnen het personeelsteam vragen of er nog vrienden of vriendinnen beschikbaar zijn, denken aan creatieve, opvallende ‘out-of-the-box wervingscampagnes’ en vooral benadrukken dat we een dynamische, creatieve branche zijn met uitzonderlijke kansen”, zegt Klok. “Kijk ook eens naar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zijn al succesvolle voorbeelden van in de sector. En denk aan herintreders: mensen van een wat hogere leeftijd”, adviseert De Waal op zijn beurt.

Ook het bieden van opleidingen is volgens de NOVE-leden raadzaam, evenals het creëren van een prettige werksfeer en cultuur binnen de vestigingen. “Wees een goede, aantrekkelijke werkgever. Heb oog voor je personeel en biedt scholing aan”, beaamt De Waal. “Verder is dat natuurlijk vooral ook aan het ondernemerschap van de ondernemers zelf.”

Onderhandelingen over CAO

Maar, werven is slechts de eerste stap als het aan Schoenmakers van de BETA ligt. Vervolgens gaat het namelijk om binding. “Het verloop is namelijk groot in onze branche, dus daar zit misschien wel de grootste uitdaging.” Ook AVIA vindt dat er een rol voor de branche is weggelegd. Het bedrijf krijgt namelijk vaak te horen dat de CAO voor medewerkers niet kan concurreren met die van de horeca- of supermarktpersoneel. Bovendien hebben jongeren daar vaak meer collega’s en zijn er fooien. Ook het ‘overvalrisico’ bij tankstations wordt een stuk groter ervaren.

Met de CAO is de BETA, die de CAO voor tankstations en wasbedrijven sluit, in ieder geval al bezig. “Wij hebben al veel gesprekken gevoerd met bedrijven om onze inzet te bepalen voor de komende onderhandelingen. De huidige CAO loopt af per 31 december 2021. Daarbij is het personeelstekort vaak het allerbelangrijkste gespreksonderwerp. Je kunt daar ook in cao-verband iets mee: het imago van het werk speelt namelijk een rol, maar ook de beloning”, aldus Schoenmakers.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Personeelstekort houdt tankstationbranche in haar greep: ‘Het verloop is groot’ | TankPro.nl
iPad kassa Extendas - Foto: Extendas

Personeelstekort houdt tankstationbranche in haar greep: ‘Het verloop is groot’

iPad kassa Extendas – Foto: Extendas

Bijna 96 procent van de ondernemers en bedrijven in de sector heeft moeite met het vinden van geschikt personeel, blijkt uit een poll van TankPro. “Het is een van de grotere uitdagingen van het moment. Zowel bij tankstations als wasbedrijven”, bevestigt Paul de Waal van brancheorganisatie BOVAG. 

Van de 72 personen die op de poll reageerden, geeft iets meer dan 1 procent aan dat er voldoende geschikte kandidaten antwoorden op de openstaande vacatures. Nog eens 3 procent zegt niet op zoek te zijn naar nieuwe werknemers, terwijl de absolute meerderheid grote moeite heeft om de juiste collega’s te vinden.

Regionale verschillen

Ook brancheverenigingen BETA, VNPI en NOVE herkennen zich in de kwestie. “Ik denk dat er in de Randstad een groter probleem is dan in de verre regio’s, maar goed personeel vinden is een landelijk probleem”, zegt Ewout Klok. Volgens de voorzitter van de BETA bestaat het risico dat sommige collega’s daardoor niet met hun gewenste en gebruikelijke openingstijden kunnen werken door een te lage bezetting.

Tekorten komen volgens Klok in alle bedrijfsgebieden terug. De Waal ziet de vraag naar geschikt personeel juist vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. “We moeten concurreren met de detailhandel en de horeca, en daar zijn de tekorten ook heel groot.”

Dat de branche ook nog eens moet concurreren met bijvoorbeeld GGD’s, maakt het volgens Tim Schoenmakers van de BETA niet makkelijker. “Tankstations zijn veel mensen kwijtgeraakt toen de horeca weer opende, en voor zowel tanken als wassen zorgden de GGD’s voor problemen. Die zochten duizenden mensen om al het testen en inenten in goede banen te leiden, en zij betalen goed geld omdat het in heel korte tijd op poten gezet moest worden. Dit is een tijdelijke situatie (contracten bij de GGD eindigen dit najaar), maar er zijn een hoop mensen vertrokken om die reden.”

Tankstationmedewerkers en chauffeurs

Onder de leden van NOVE is het personeelstekort onderwerp van gesprek. AVIA Nederland, dat 365 tankstations telt, heeft voornamelijk openstaande vacatures in het zuiden en het oosten van het land. Het gaat om ongeveer 5 tot 10 procent van de functies, vooral voor tankstationmedewerkers. Toch ziet het bedrijf het tekort niet alleen als een probleem, maar ook als kans. Het is namelijk een goed startpunt voor meer digitalisering in de shops en het doorvoeren van bijvoorbeeld zelfscankassa’s, vinden ze.

NOVE-lid SuperTank vond na het openstellen van meerdere vacatures juist wel snel geschikte medewerkers. Ook bij VARO Energy is het probleem momenteel niet zorgelijk. Toch ziet de onderneming de problemen wel terug bij transporteurs van brandstoffen, waar het aantal vacatures eveneens blijft groeien. Dat het tekort kan leiden tot grotere problemen in de sector, beseffen de bedrijven zich maar al te goed. Zo bestaat de kans op ‘droogvallende tankstations’ als het personeelstekort zich aan de transportkant blijft voordoen. Hier is momenteel overigens nog geen sprake van.

Er zijn oplossingen

Met name jong personeel (18-30 jaar) blijkt moeilijk aan te trekken, terwijl juist die instroom volgens de NOVE-leden belangrijk is om interessant te blijven in de toekomst. De beperkte mogelijkheden tot persoonlijke groei dragen bij aan de lage interesse in deze leeftijdscategorie, stellen zij.

Ondanks de steeds nijpendere tekorten, zijn er wel degelijk oplossingen voor het vinden van geschikte medewerkers. “Je kan binnen het personeelsteam vragen of er nog vrienden of vriendinnen beschikbaar zijn, denken aan creatieve, opvallende ‘out-of-the-box wervingscampagnes’ en vooral benadrukken dat we een dynamische, creatieve branche zijn met uitzonderlijke kansen”, zegt Klok. “Kijk ook eens naar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zijn al succesvolle voorbeelden van in de sector. En denk aan herintreders: mensen van een wat hogere leeftijd”, adviseert De Waal op zijn beurt.

Ook het bieden van opleidingen is volgens de NOVE-leden raadzaam, evenals het creëren van een prettige werksfeer en cultuur binnen de vestigingen. “Wees een goede, aantrekkelijke werkgever. Heb oog voor je personeel en biedt scholing aan”, beaamt De Waal. “Verder is dat natuurlijk vooral ook aan het ondernemerschap van de ondernemers zelf.”

Onderhandelingen over CAO

Maar, werven is slechts de eerste stap als het aan Schoenmakers van de BETA ligt. Vervolgens gaat het namelijk om binding. “Het verloop is namelijk groot in onze branche, dus daar zit misschien wel de grootste uitdaging.” Ook AVIA vindt dat er een rol voor de branche is weggelegd. Het bedrijf krijgt namelijk vaak te horen dat de CAO voor medewerkers niet kan concurreren met die van de horeca- of supermarktpersoneel. Bovendien hebben jongeren daar vaak meer collega’s en zijn er fooien. Ook het ‘overvalrisico’ bij tankstations wordt een stuk groter ervaren.

Met de CAO is de BETA, die de CAO voor tankstations en wasbedrijven sluit, in ieder geval al bezig. “Wij hebben al veel gesprekken gevoerd met bedrijven om onze inzet te bepalen voor de komende onderhandelingen. De huidige CAO loopt af per 31 december 2021. Daarbij is het personeelstekort vaak het allerbelangrijkste gespreksonderwerp. Je kunt daar ook in cao-verband iets mee: het imago van het werk speelt namelijk een rol, maar ook de beloning”, aldus Schoenmakers.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.