Avondklokmaatregelen blijven voorlopig toch gelden voor tankstations

Bron: Tankpro

De avondklok blijft vooralsnog van kracht. Hoewel de rechtbank in Den Haag dinsdagochtend besloot dat de maatregel per direct werd opgeheven, draaide het gerechtshof dat oordeel in de avond weer terug. In een rommelig verlopen kort geding, dat werd aangespannen door de Staat, bepaalde de rechter dat het voorlopig verboden blijft om tussen 21.00 uur en 04.30 zonder geldige reden de straat op te gaan. De bestaande avondklokmaatregelen voor tankstations blijven daarmee ook van kracht. 

Vrijdag volgt het hoger beroep tegen de uitspraak, waarin de Staat het per direct afschaffen van de avondklok door de rechtbank aanvecht. De uitspraak die dinsdagavond werd gedaan, ging over een schorsing van die eerdere uitspraak tot het hoger beroep vrijdag daadwerkelijk dient. Dit zogenaamde schorsingsincident eindigde in het voordeel van het kabinet. De avondklok wordt dus niet afgeschaft voordat het hoger beroep is geweest.

Voor tankstations betekent het vonnis dat het deel met levensmiddelen in de shop voorlopig gesloten moet blijven tussen 20.45 uur en 04.30 uur. Wel kan, net zoals voorheen, de verkoop van brandstoffen en daaraan verwante artikelen doorgaan. Ook het verkopen van warme dranken is toegestaan in de nachtelijke uren.

De Staat kondigde dinsdagochtend na de uitspraak direct aan in hoger beroep te gaan. In een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid, een ‘actiegroep die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert’, oordeelde de rechter dat er geen sprake is van een noodsituatie die de avondklok rechtvaardigt.

De uitspraak van het hoger beroep dat vrijdag gepland staat, volgt een paar dagen later. De zaak zal door dezelfde rechters worden behandeld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.