Als avondklok na 10 februari van kracht blijft, mogen tankstations anderhalf uur eerder volledig open

Als de avondklok ook na 10 februari van kracht blijft, mogen tankshops het gedeelte met levensmiddelen anderhalf uur eerder openen. Tot nu toe is de openingstijd nog 06.00 uur, maar dat verandert na een eventuele verlenging van de maatregel naar 04.30 uur. Dat was woensdag de uitkomst van een nieuw gesprek tussen de brancheorganisaties, verschillende ministeries en een corona-crisisteam.

Eerder waren de brancheorganisaties BOVAG, NOVE, VNPI, TLN, evofenedex en Vern het al eens met de ministeries over de versoepeling van de maatregel voor tankstations. Terwijl de avondklok tot 04.30 uur loopt, mogen tankstations tot 06.00 uur alleen brandstoffen en ‘aanverwante artikelen’ verkopen. Door de versoepeling hoeven levensmiddelen vanaf 10 februari na 04.30 uur niet meer afgeschermd te worden. Daarmee wordt de openingstijd gelijkgetrokken aan de eindtijd van de avondklok.

Discussies

”Dit is een kleine verlichting voor de tankstations. We zijn in ieder geval blij dat we de klanten die vroeg op pad moeten voor werk of een andere belangrijke bezigheid weer van dienst kunnen zijn”, zegt Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE. ”Verder voorkomen we op deze manier ook de nodige discussies die plaatsvonden in de ochtenduren.”

Ook gaan de ministeries op verzoek van de zes brancheorganisaties kijken naar de mogelijkheid om een standaard poster ter beschikking te stellen aan de tankstations. Daar zou informatie op moeten komen over het verbod op de verkoop van levensmiddelen tijdens de avondklok. Ook gaat de overheid in overleg met de handhavers, zodat de eventuele versoepeling ook voor hen duidelijk is.

Opheldering

De gesprekken volgen na een brandbrief die de zes brancheorganisaties vrijdag 22 januari naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de ministeries stuurden. Daarna volgden meerdere overleggen, waarvan nu de eerste concrete uitkomsten zichtbaar worden. Ook hebben de brancheorganisaties nogmaals om opheldering gevraagd over het verbod, waar ze zich nog altijd niet in kunnen vinden.

Dinsdagavond benadrukte minister-president Mark Rutte dat het onduidelijk blijft of de avondklok op 10 februari definitief afloopt. Het kabinet wacht nog op een nieuw advies over de maatregel van het Outbreak Management Team (OMT). Pas daarna zal een besluit genomen worden.

Begin volgende week volgt een nieuw overleg tussen de brancheorganisaties en het covid-crisisteam.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.