Verzet tegen nieuwe verhuurcontracten Zuid-Holland groeit

Er komt steeds meer weerstand tegen plannen van de provincie Zuid-Holland om 42 tankstations een verhuurconstructie op te leggen. De Statenfractie van 50Plus stelde deze week vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. De partij vreest verhoging van pompprijzen door de maatregel en wil van het college de garantie dat automobilisten in de toekomst niet duurder uit zijn. Ook betrokken tankstationbedrijven en brancheverenigingen zijn niet gelukkig met de plannen.

Vorige week werd bekend dat het provinciebestuur werkt aan nieuwe systeem voor grondgebruik. Tankstations die gevestigd zijn op provinciegrond hebben nu nog een vergunning voor onbepaalde tijd. Daarvoor in de plaats moet een verhuurcontract komen, dat maximaal vijftien jaar geldt.

Meer betalen

Als gevolg daarvan gaan de betreffende uitbaters fors meer betalen om de grond te mogen gebruiken. Tevens worden de gebruiksrechten van de percelen elke vijftien jaar geveild. Wil de exploitant zijn station behouden, moet hij tijdens deze veiling opnieuw flink in de buidel tasten om te voorkomen dat een andere partij hoger biedt en zijn plek inneemt.

De overgang is niet vrijwillig voor uitbaters. Ze zijn verplicht om over te stappen naar het nieuwe systeem. Doen ze dat niet, moeten ze over enkele jaren het station verlaten. De vrees bestaat dat andere provinciebesturen een soortgelijk systeem gaan optuigen, waardoor nog meer tankstations met deze situatie te maken krijgen.

Hogere pompprijzen

De politiek heeft zich deze week in de kwestie gemengd. Statenleden Willem Bakx en John Struijlaard (beiden van 50Plus) stelden schriftelijke vragen. Zij willen weten waarom het college wil overgaan naar de nieuwe constructie en of het van mening is dat de overgang tot hogere pompprijzen leidt.

“Voor ouderen die vaak een verminderde mobiliteit hebben en ook al geraakt worden door allerlei stijgende bijdragen in de zorg, is de auto de mogelijkheid om niet in een isolement te raken”, lichten beide Statenleden toe. Zij willen dat het college garandeert dat literprijzen niet stijgen en willen weten hoe deze garantie wordt ingevuld.

Juridische stappen

Brancheverenigingen Beta, Bovag en Nove zijn ook sceptisch. Ze overwegen zelfs juridische stappen. Eerstgenoemde belangenorganisatie houdt binnenkort een bijeenkomst voor betrokken ondernemers. Daar wordt aan bezoekers uitgelegd wat hun rechtspositie is en wat Beta wil bereiken.

Bovag vindt dat een dergelijke constructie leidt tot een oneerlijk speelveld. Tankstations die niet aan, maar wel vlakbij een provinciale weg zitten, krijgen immers niet te maken met de nieuwe constructies. Tevens zorgt het voor meer onzekerheid, waardoor investeringen in bijvoorbeeld alternatieve brandstoffen moeilijker worden. De belangenorganisatie beraadt zich op verdere stappen richting politiek en overheid.

Lees ook: Provincie Zuid-Holland wil vergunningen voor 42 tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.