Lukoil overweegt verkoop Europese downstream-onderdelen

Bron: Tankpro

De Russische oliemaatschappij Lukoil overweegt om op de middellange termijn zijn Europese downstream-onderdelen te verkopen. Dat zei directeur Vagit Alekperov in een interview met het Britse persbureau Reuters. De afdelingen onderbrengen in een apart bedrijfsonderdeel is ook een optie. Of het hierbij ook gaat om tankstations in Nederland is niet duidelijk. Het beleid maakt onderdeel uit van een strategie om meer te focussen op upstream, zowel in het thuisland als in het buitenland.

Zo kijkt het in Moskou gevestigde bedrijf naar de aankoop van een deel van Bashneft. Die oliemaatschappij is nu nog in handen van de Russische staat, maar gaat later dit jaar in de verkoop. Lukoil heeft interesse om de helft of misschien wel het gehele bedrijf te kopen.

Downstream

Echter, voor downstream wordt juist overwogen om af te slanken. “Die business is erg volatiel. Toen we de Europese markt betraden, was het op zijn hoogtepunt. Daarna daalde het weer en nu gaat het weer goed. Misschien is het tijd om terug te trekken”, licht Alekperov toe.

De laatste tijd verkocht Lukoil tankstations in een flink aantal Oost-Europese landen. Zo werden locaties van de hand gedaan in onder meer Oekraïne, Letland, Hongarije en Litouwen. Anti-Russische sentimenten in die landen speelden daarbij een belangrijke rol.

Groei

In Nederland en ook in België heeft Lukoil echter een duidelijke groeistrategie geformuleerd in het recente verleden. Een beleid dat werd onderstreept door een uitspraak van een andere topbestuurder, Vladimir Nekrasov. Hij zei eerder dit jaar tegen Russische media dat het bedrijf plannen heeft om een grote tankstation-overname te doen in de Benelux. Details daarover werden destijds niet gegeven.

Lukoil is niet de enige die overweegt minder te focussen op downstream. De Amerikaanse maatschappij ExxonMobil heeft in België en Nederland al zijn tankstations verkocht en ook Shell deed in veel landen onderdelen van de hand.

Lees ook: ‘Lukoil gaat overname doen van 250 stations in de Benelux’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.