Kuster Olie gaat met Duitse stations accijnsprobleem te lijf

De Nederlandse brandstofhandelaar Kuster Olie opent begin april twee tankstations in het Duitse Emmerich. Daarmee wil het bedrijf uit Babberich profiteren van het brandstoftoerisme bij de oosterburen. ”Als het aan deze kant van de grens niet lukt, moeten we het maar aan de andere kant proberen”, legt Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie uit.

Het bedrijf opent zowel een bemande als een onbemande vestiging. De laatste mikt vooral op de grotere voertuigen. De bemande locatie in het Duitse grensstadje wil met name de particuliere klant bedienen, zowel de Duitse als de Nederlandse.

Brandstof

”Want die laatste groep rijdt massaal de grens over”, merkt De Wilde. ”En als je denkt dat het accijnsprobleem vanzelf weer oplost, roep je het onheil over je af. De Nederlandse klant die zakelijk tankt, kunnen we wel behouden. Maar de particulieren gaan vaak naar Duitsland. En het gaat niet alleen om de brandstof. Ook tabak, boodschappen en alcohol halen ze daar.”

Dat laatste mag Kuster Olie in Duitsland ook verkopen. In tegenstelling tot Nederland, waar op dit moment een verbod geldt. Al loopt er wel een juridisch traject om het verbod op alcoholverkoop terug te draaien.

Grens

De twee vestigingen in Emmerich liggen ongeveer vijf kilometer van de grens af. Uiteraard gaat Kuster Olie ter plekke de Duitse prijzen hanteren voor de brandstof. ”En die liggen soms wel 25 cent per liter lager dan in Nederland.”

Dat het bedrijf met de Duitse stations concurreert met de eigen Nederlandse vestigingen, ziet De Wilde niet als een probleem. ”De Nederlandse automobilist gaat toch wel naar het buitenland. Dan heb ik liever dat ze bij onze stations in Duitsland tanken dan bij de concurrent.”

Bemand

Beide tankstations worden niet gehuurd, maar zijn gekocht. Bij de twee tankstations komt Kuster Oil op de luifel te staan. De shop bij de bemande vestiging blijft zoals hij was vóór de transactie, al exploiteert Kuster die vanaf de opening wel zelf. ”Misschien dat we in de toekomst gaan werken met een shopexploitant. Maar we hebben besloten om het voorlopig zelf te doen.”

De bemande locatie werd vóór de kooptransactie al geëxploiteerd door een Nederlander. Die besloot er echter mee te stoppen. De onbemande locatie is nieuw en ligt bij een bedrijventerrein. Dat het bij twee stations blijft, is maar de vraag. Kuster Olie overweegt om verder uit te breiden bij de oosterburen. Een besluit daarover is nog niet genomen.

Tankstation

Kuster Olie is een brandstofhandelaar met het hoofdkantoor in het Gelderse Babberich. Het heeft tien stations in het oosten van het land, onder eigen naam. Ook heeft het enkele onbemande locaties bij garages onder de iFuel-vlag. Daar komen dus binnenkort twee Duitse locaties bij. Onlangs opende de brandstofhandelaar een tankstation in Doetinchem in de kleuren van voetbalclub De Graafschap, afkomstig uit dezelfde stad.

Tom van Gurp

Lees ook: Kuster Olie opent tankstation in kleuren voetbalclub

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.