Bovag tankstations

Bovag pleit bij EU voor meer vrijheid pomphouders

Branchevereniging Bovag heeft bij de Europese Commissie gepleit voor meer ondernemersvrijheden voor pomphouders. Afspraken tussen oliemaatschappijen en ondernemers zijn lang niet altijd eerlijk, vindt de belangenclub. Dit komt vooral doordat de ene partij een veel sterkere positie heeft dan de andere. Op dat gebied valt nog veel terrein te winnen. Ook andere branches in de automotive sector moeten meer ruimte krijgen voor eigen ondernemerschap, vindt Bovag.

Volgens de organisatie is in de Europese Unie grote behoefte aan eenvormige, evenwichtige regelgeving wat betreft distributiecontracten. “Er is nu geen sprake van een  level playing field. Met name de retail is de onderliggende partij en kan op basis van de huidige nationale en EU-regelgeving moeilijk een vuist maken tegen voor hen zeer ongunstige distributiecontracten”, legt Jan Bessembinders van Bovag Tankstations uit.

Onderhandelen

“Het is steeds vaker slikken of stikken, zonder dat er ruimte is voor onderhandelen over de contracten. De huidige regels geven retailers te weinig houvast om écht evenwichtige afspraken te kunnen afdwingen.” Zo zouden pomphouders meer zeggenschap moeten krijgen over de verdiensystematiek op brandstoffen. “We willen daarom naar een andere manier van contractvorming toe.”

“Veel ondernemers hebben een adviesprijs-min-contract. Maar pomphouders zouden ook de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor bijvoorbeeld een index-plus-systeem. Daar hebben veel zelfstandigen momenteel nauwelijks iets over te zeggen.” Een slechte ontwikkeling, vindt Bessembinders.

Oneerlijk

Bovag is naar de Europese overheid gestapt, omdat daar momenteel een onderzoek loopt naar oneerlijke handelspraktijken in de lidstaten. De branchevereniging trekt daar samen op met de Cecra, een Europese belangenorganisatie voor de automobielindustrie.

“Uit het gesprek met de Europese Commissie blijkt dat er veel begrip is voor onze klachten”, zegt Bessembinders. “Tegelijk wordt het een kwestie van de lange adem om hier wat aan te veranderen. Maar wij zien daar voldoende aanknopingspunten voor. Bovag gaat daar, samen met de Cecra, de komende tijd in elk geval veel tijd en energie in steken.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag pleit bij EU voor meer vrijheid pomphouders | TankPro.nl
Bovag tankstations

Bovag pleit bij EU voor meer vrijheid pomphouders

Branchevereniging Bovag heeft bij de Europese Commissie gepleit voor meer ondernemersvrijheden voor pomphouders. Afspraken tussen oliemaatschappijen en ondernemers zijn lang niet altijd eerlijk, vindt de belangenclub. Dit komt vooral doordat de ene partij een veel sterkere positie heeft dan de andere. Op dat gebied valt nog veel terrein te winnen. Ook andere branches in de automotive sector moeten meer ruimte krijgen voor eigen ondernemerschap, vindt Bovag.

Volgens de organisatie is in de Europese Unie grote behoefte aan eenvormige, evenwichtige regelgeving wat betreft distributiecontracten. “Er is nu geen sprake van een  level playing field. Met name de retail is de onderliggende partij en kan op basis van de huidige nationale en EU-regelgeving moeilijk een vuist maken tegen voor hen zeer ongunstige distributiecontracten”, legt Jan Bessembinders van Bovag Tankstations uit.

Onderhandelen

“Het is steeds vaker slikken of stikken, zonder dat er ruimte is voor onderhandelen over de contracten. De huidige regels geven retailers te weinig houvast om écht evenwichtige afspraken te kunnen afdwingen.” Zo zouden pomphouders meer zeggenschap moeten krijgen over de verdiensystematiek op brandstoffen. “We willen daarom naar een andere manier van contractvorming toe.”

“Veel ondernemers hebben een adviesprijs-min-contract. Maar pomphouders zouden ook de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor bijvoorbeeld een index-plus-systeem. Daar hebben veel zelfstandigen momenteel nauwelijks iets over te zeggen.” Een slechte ontwikkeling, vindt Bessembinders.

Oneerlijk

Bovag is naar de Europese overheid gestapt, omdat daar momenteel een onderzoek loopt naar oneerlijke handelspraktijken in de lidstaten. De branchevereniging trekt daar samen op met de Cecra, een Europese belangenorganisatie voor de automobielindustrie.

“Uit het gesprek met de Europese Commissie blijkt dat er veel begrip is voor onze klachten”, zegt Bessembinders. “Tegelijk wordt het een kwestie van de lange adem om hier wat aan te veranderen. Maar wij zien daar voldoende aanknopingspunten voor. Bovag gaat daar, samen met de Cecra, de komende tijd in elk geval veel tijd en energie in steken.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.