shell

Winst Shell daalt met 13 procent

shell

De winst van Shell over het tweede kwartaal is sterk gedaald. De winst is 13 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar en veel minder dan verwacht.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten exclusief bijzondere posten, de maatstaf die Shell en de financiële markten hanteren, bedroeg 5,7 miljard dollar (4,7 miljard euro). De nettowinst was 4 miljard dollar.

Dalende olieprijs


De productie was hoger, maar door de lagere olieprijs en gedaalde gasprijs in Noord-Amerika lag de winst toch lager. Een vat Brentolie kostte in het tweede kwartaal 109 dollar. Een jaar eerder was dit 117 dollar. Analisten hadden 6,3 miljard verwacht. De omzet is gedaald van 124,5 miljard dollar tot bijna 120 miljard.

Shell kreeg ook een tegenvaller te verwerken in de Amerikaanse staat Texas, waar een raffinaderij voor ruwe olie moest worden stilgezet. Het complex was net voor miljarden dollars uitgebreid.

Peter Voser

Peter Voser, Chief Executive Officer van Royal Dutch Shell:“We blijven vooruitgang boeken, ook in de huidige, door volatiliteit gekenmerkte omstandigheden. De energieprijzen hebben onze winst gedrukt, maar onze groeistrategie draagt bij aan onze „bottom line‟.

Voser verder: “Onze industrie heeft nog steeds te maken met aanzienlijke volatiliteit van de energieprijzen als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen. Tegen deze volatiele achtergrond implementeert Shell een consequente langetermijnstrategie. Onze plannen voor autonome investeringen van circa $ 32 miljard in 2012 en financiële en productiegroei voor de middellange termijn liggen op schema.”

Upstream-projecten

“De nieuwe projecten die we de afgelopen jaren hebben gebouwd, ondersteunen de huidige groei van onze onderneming, en onze investeringsbesluiten zouden onze olie- en gasproductie gedurende vele decennia moeten ondersteunen, met meer dan 20 belangrijke upstream-projecten die thans in aanbouw zijn.”

“We streven naar toonaangevende posities op de gebieden waarop we onze investeringen richten, zoals diepwater, geïntegreerd gas, „tight gas‟ en traditionele bekkens, waar we met onze investeringen, mensen en innovaties waarde creëren voor aandeelhouders”, zei Voser.

Groeipaden

“Verder vooruitkijkend opteert Shell bewust voor een strategie om meer keuzemogelijkheden te genereren voor de volgende cyclus van investeringsbesluiten van de onderneming, in de vorm van een bredere reeks nieuwe investeringsmogelijkheden en groeipaden. Een efficiënte inzet van kapitaal is een belangrijk onderdeel van het beleid van Shell, met continue initiatieven om niet tot de kernactiviteiten behorende posities af te stoten, strategische samenwerkingsverbanden aan te gaan en nieuwe groeiposities toe te voegen.

Shell werkt in 2012 verder aan de uitbreiding van haar exploratieposities met veel potentieel, onder meer met nieuwe olie- en gasrijke schalie- en diepwatergebieden, en de komende maanden zullen we belangrijke nieuwe putten boren. Daarnaast evalueert Shell nieuwe mogelijkheden voor geïntegreerd gas in Noord-Amerika.”

Voser tot slot: “Onze strategie is gericht op innovatie- en concurrentiekracht. Er komt nog meer van Shell.”

cijfers Shell

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.