shell tankstation

Ook Zoetermeer overweegt veiling tankstations

shell tankstation

Zoetermeer heeft interesse om de plaatselijke tankstations te gaan veilen. Dit naar voorbeeld van Rotterdam dat voorlopig als enige stad van Nederland het plaatselijke veilingmodel hanteert. Den Haag was al eerder van plan om het voorbeeld van Rotterdam te gaan volgen maar lijkt nu op haar schreden terug te keren. Dat constateert Edsko Schuitema van de BETA.

Tankstation veilingen zijn een angstbeeld voor veel pomphouders. Zeker nu er naast de landelijke veilingen langs de snelweg ook steden geïnteresseerd raken in dit verdienmodel. Voor de pomphouder breken als er wordt geveild onzekere tijden aan. Zoetermeer staat volgens de BETA ook te trappelen om het veilingmodel te gaan toepassen. “Leden van ons hebben brieven binnen gekegen van de gemeente die hierop wijzen”, aldus Schuitema.

Tegen

Zowel BOVAG als BETA zijn faliekant tegen het veilingmodel; zowel op landelijke als op gemeentelijke schaal. Beide belangenverenigingen vinden dat de oorspronkelijke gedachte achter de veilingen (vergroting van de concurrentie) allang achterhaald is. De veilingen zouden nu alleen maar dienen om de staats- of gemeentekas te vullen.

Uniek

In Rotterdam zijn de eerste vijf tankstations in 2009 en 2010 geveild en dat zou de gemeente een bedrag van om en nabij de 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd. “Ik kan me voorstellen dat andere gemeenten met argusogen naar dit verdienmodel kijken. Alleen begrijpen ze niet dat de situatie in Rotterdam met veel erfpachtgrond volstrekt uniek is.”

Schuitema wijst wat dat betreft ook naar Den Haag dat na aanvankelijke interesse nu ineens niets meer van zich laat horen op het gebied van veilingen. “Ik denk dat ze daar toch ten halve zijn gekeerd.”

Haken en ogen

In Rotterdam volgen dit najaar nog twee veilingen. Dat heeft de gemeenteraad op 23 februari beslist. Aan deze veilingen zitten ook haken en ogen. Rotterdam zegt van een twintigtal locaties de onderhuurders niet te kennen en dus als vanzelfsprekend deze locaties mag veilen. Ook al zit de pomphouder er al jaren en zijn er wel belastingen betaald en milieukeuringen geweest.

Normaal gesproken zou een deel van de Rotterdamse tankstations pas vanaf 2020 mogen worden geveild. Dit naar afspraken die in 2005 zijn vastgelegd. Door de onderhuurders nu als onbekend te betitelen hoopt de gemeente met een omweg toch eerder te kunnen veilen.

Effect

BETA legt zich hierbij niet neer. De vereniging steunt een Rotterdamse pomphouder die tegen de veiling van zijn station een zaak heeft aangespannen tegen de gemeente. “We zullen deze zaak, als het moet, helemaal uit procederen. Er staat hier veel op het spel want of deze zaak nu wordt gewonnen of verloren, in beide gevallen heeft dat een direct effect op andere steden die overwegen tankstations te gaan veilen”, aldus Schuitema.

Lees ook: Tankstations worden melkkoe door gemeentelijk veilingen.

 

Auteur: Redactie

1 reactie op “Ook Zoetermeer overweegt veiling tankstations”

Mr. Dirk van den Berg|13.04.12|20:50

Ik ben als advocaat van 7 huurders en onderhuurders bij de Rotterdamse veilingen betrokken. De gemeenteraad heeft zich sinds 2005 niet meer met de veilingen bemoeid: toen is de motie Harbers als afgedaan beschouwd. Op 22 februari jl. was er een vergadering van de raadscommissie EHMV. Namens de (onder-) huurders hebben Beta, Bovag en ik daar op de knelpunten gewezen. De wethouder was daarbij en zei de 2012-veiling niet te willen afgelasten. Verschillende partijen hebben de zaak nu in het vizier.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ook Zoetermeer overweegt veiling tankstations | TankPro.nl
shell tankstation

Ook Zoetermeer overweegt veiling tankstations

Zoetermeer heeft interesse om de plaatselijke tankstations te gaan veilen. Dit naar voorbeeld van Rotterdam dat voorlopig als enige stad van Nederland het plaatselijke veilingmodel hanteert. Den Haag was al eerder van plan om het voorbeeld van Rotterdam te gaan volgen maar lijkt nu op haar schreden terug te keren. Dat constateert Edsko Schuitema van de BETA.

Tankstation veilingen zijn een angstbeeld voor veel pomphouders. Zeker nu er naast de landelijke veilingen langs de snelweg ook steden geïnteresseerd raken in dit verdienmodel. Voor de pomphouder breken als er wordt geveild onzekere tijden aan. Zoetermeer staat volgens de BETA ook te trappelen om het veilingmodel te gaan toepassen. “Leden van ons hebben brieven binnen gekegen van de gemeente die hierop wijzen”, aldus Schuitema.

Tegen

Zowel BOVAG als BETA zijn faliekant tegen het veilingmodel; zowel op landelijke als op gemeentelijke schaal. Beide belangenverenigingen vinden dat de oorspronkelijke gedachte achter de veilingen (vergroting van de concurrentie) allang achterhaald is. De veilingen zouden nu alleen maar dienen om de staats- of gemeentekas te vullen.

Uniek

In Rotterdam zijn de eerste vijf tankstations in 2009 en 2010 geveild en dat zou de gemeente een bedrag van om en nabij de 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd. “Ik kan me voorstellen dat andere gemeenten met argusogen naar dit verdienmodel kijken. Alleen begrijpen ze niet dat de situatie in Rotterdam met veel erfpachtgrond volstrekt uniek is.”

Schuitema wijst wat dat betreft ook naar Den Haag dat na aanvankelijke interesse nu ineens niets meer van zich laat horen op het gebied van veilingen. “Ik denk dat ze daar toch ten halve zijn gekeerd.”

Haken en ogen

In Rotterdam volgen dit najaar nog twee veilingen. Dat heeft de gemeenteraad op 23 februari beslist. Aan deze veilingen zitten ook haken en ogen. Rotterdam zegt van een twintigtal locaties de onderhuurders niet te kennen en dus als vanzelfsprekend deze locaties mag veilen. Ook al zit de pomphouder er al jaren en zijn er wel belastingen betaald en milieukeuringen geweest.

Normaal gesproken zou een deel van de Rotterdamse tankstations pas vanaf 2020 mogen worden geveild. Dit naar afspraken die in 2005 zijn vastgelegd. Door de onderhuurders nu als onbekend te betitelen hoopt de gemeente met een omweg toch eerder te kunnen veilen.

Effect

BETA legt zich hierbij niet neer. De vereniging steunt een Rotterdamse pomphouder die tegen de veiling van zijn station een zaak heeft aangespannen tegen de gemeente. “We zullen deze zaak, als het moet, helemaal uit procederen. Er staat hier veel op het spel want of deze zaak nu wordt gewonnen of verloren, in beide gevallen heeft dat een direct effect op andere steden die overwegen tankstations te gaan veilen”, aldus Schuitema.

Lees ook: Tankstations worden melkkoe door gemeentelijk veilingen.

 

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Ook Zoetermeer overweegt veiling tankstations”

Mr. Dirk van den Berg|13.04.12|20:50

Ik ben als advocaat van 7 huurders en onderhuurders bij de Rotterdamse veilingen betrokken. De gemeenteraad heeft zich sinds 2005 niet meer met de veilingen bemoeid: toen is de motie Harbers als afgedaan beschouwd. Op 22 februari jl. was er een vergadering van de raadscommissie EHMV. Namens de (onder-) huurders hebben Beta, Bovag en ik daar op de knelpunten gewezen. De wethouder was daarbij en zei de 2012-veiling niet te willen afgelasten. Verschillende partijen hebben de zaak nu in het vizier.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.