‘Tankstations worden melkkoe door gemeentelijke veilingen’

BOVAG Tankstations is bang dat meer gemeenten gebruik gaan maken van het veilen van tankstationlocaties. Dit naar voorbeeld van Rotterdam dat in 2009 en 2010 haar tankstationlocaties heeft geveild en ook in 2012 van plan is met de veilingstrategie door te gaan. “Het tankstation moet natuurlijk niet de nieuwe melkkoe worden van de lokale overheden”, laat woordvoerder Gijs Bosman weten.

Het veilen van tankstationlocaties aan rijkswegen is door de overheid in het leven geroepen om de concurrentie te bevorderen en nieuwe spelers op de markt toe te laten. Rotterdam is de enige grote gemeente in Nederland die eveneens het veilingmodel op gemeentelijk schaal toepast. Dit tot grote tevredenheid van de gemeente zelf die hierdoor al veel geld heeft opgehaald. De Maasstad gaat daarom ook door met de veilingen.

Betwijfelt

Dit is tegen het zere been van BOVAG die de positieve effecten van de veilingen ten zeerste betwijfelt: “Ondernemers worden er niets wijzer van’, stelt woordvoerder Gijs Bosman. ‘En de consument wint er ook niets mee. Een veiling kost ondernemers handenvol geld en die investeringen moeten toch eerst worden terugverdiend, eer er korting kan worden gegeven aan de pomp, zegt hij in de BOVAGkrant

Marktwering

“Meer marktwerking? Wij zien het niet.’ BOVAG bestrijdt ook de opmerking dat de veiling heeft geleid tot nieuwe toetreders. ‘Het leidt vooral tot een herverdeling van de locaties onder reeds participerende tankstationondernemers, niet tot toetreding van nieuwe branchevreemde partijen, zoals Rotterdam had gehoopt.”

Lees ook: Veiling tankstations levert Staat 62 miljoen euro op

Auteur: Steven Don

1 reactie op “‘Tankstations worden melkkoe door gemeentelijke veilingen’”

Mr. Dirk van den Berg|12.01.12|11:43

Ik bestudeerde de door Stadsontwikkeling Rotterdam recent gepubliceerde stukken. Ook mij viel het op dat de voordelen voor de gemeente daarin worden verheerlijkt en de nadelen (voor lokale ondernemers) onder het kleed worden geveegd. Vooral de wijze waarop Stadsontwikkeling (voorheen OBR) wil omgaan met een viertal onderhuurders is naar mijn mening onzorgvuldig/onbehoorlijk. Hoewel Rotterdam eerst aangaf dat deze ondernemers zouden worden beschermd, dreigen ze nu tussen wal en schip te vallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Tankstations worden melkkoe door gemeentelijke veilingen’ | TankPro.nl

‘Tankstations worden melkkoe door gemeentelijke veilingen’

BOVAG Tankstations is bang dat meer gemeenten gebruik gaan maken van het veilen van tankstationlocaties. Dit naar voorbeeld van Rotterdam dat in 2009 en 2010 haar tankstationlocaties heeft geveild en ook in 2012 van plan is met de veilingstrategie door te gaan. “Het tankstation moet natuurlijk niet de nieuwe melkkoe worden van de lokale overheden”, laat woordvoerder Gijs Bosman weten.

Het veilen van tankstationlocaties aan rijkswegen is door de overheid in het leven geroepen om de concurrentie te bevorderen en nieuwe spelers op de markt toe te laten. Rotterdam is de enige grote gemeente in Nederland die eveneens het veilingmodel op gemeentelijk schaal toepast. Dit tot grote tevredenheid van de gemeente zelf die hierdoor al veel geld heeft opgehaald. De Maasstad gaat daarom ook door met de veilingen.

Betwijfelt

Dit is tegen het zere been van BOVAG die de positieve effecten van de veilingen ten zeerste betwijfelt: “Ondernemers worden er niets wijzer van’, stelt woordvoerder Gijs Bosman. ‘En de consument wint er ook niets mee. Een veiling kost ondernemers handenvol geld en die investeringen moeten toch eerst worden terugverdiend, eer er korting kan worden gegeven aan de pomp, zegt hij in de BOVAGkrant

Marktwering

“Meer marktwerking? Wij zien het niet.’ BOVAG bestrijdt ook de opmerking dat de veiling heeft geleid tot nieuwe toetreders. ‘Het leidt vooral tot een herverdeling van de locaties onder reeds participerende tankstationondernemers, niet tot toetreding van nieuwe branchevreemde partijen, zoals Rotterdam had gehoopt.”

Lees ook: Veiling tankstations levert Staat 62 miljoen euro op

Auteur: Steven Don

1 reactie op “‘Tankstations worden melkkoe door gemeentelijke veilingen’”

Mr. Dirk van den Berg|12.01.12|11:43

Ik bestudeerde de door Stadsontwikkeling Rotterdam recent gepubliceerde stukken. Ook mij viel het op dat de voordelen voor de gemeente daarin worden verheerlijkt en de nadelen (voor lokale ondernemers) onder het kleed worden geveegd. Vooral de wijze waarop Stadsontwikkeling (voorheen OBR) wil omgaan met een viertal onderhuurders is naar mijn mening onzorgvuldig/onbehoorlijk. Hoewel Rotterdam eerst aangaf dat deze ondernemers zouden worden beschermd, dreigen ze nu tussen wal en schip te vallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.