54 procent van de rijders van een elektrisch voertuig (EV) overweegt na 2025, wanneer het belastingvoordeel wegvalt, terug te keren naar een brandstofauto. Dit blijkt uit het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek van de Vereniging van Elektrische Rijders (VER) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksuniversiteit Groningen.
'tweedehands EV plust'

Onderzoek: ruim helft EV-rijders overweegt terugkeer naar brandstofauto

De Vereniging van Elektrische Rijders (VER) roept op tot actie om elektrisch rijden te ondersteunen en te stimuleren. Foto: ProMedia, 2024

54 procent van de rijders van een elektrisch voertuig (EV) overweegt na 2025, wanneer het belastingvoordeel wegvalt, terug te keren naar een brandstofauto. Dit blijkt uit het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek van de Vereniging van Elektrische Rijders (VER) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksuniversiteit Groningen.

Voor het onderzoek zijn 4000 respondenten gevraagd, waarvan 91 procent man is. Volgens de VER zijn de resultaten van het onderzoek een ‘zorgwekkend signaal’. De belangenvereniging roept op tot actie om elektrisch rijden te ondersteunen en te stimuleren. Inmiddels verlaten de ‘lage bijtellings’-EV’s al massaal Nederland, blijkt ook uit de Autotelex marktupdate. ‘De overstap van brandstofrijders naar elektrische voertuigen is een cruciaal onderdeel van de beoogde milieuwinst in de mobiliteitssector. Het is dan ook aan een nieuw Kabinet om passende maatregelen te vinden om deze trend om te keren en elektrisch rijden aantrekkelijk te houden voor consumenten’, aldus de VER. Vanaf 2025 wordt de mrb-vrijstelling voor elektrische auto’s afgebouwd. Daarnaast verdwijnen verschillende bijtellingsvoordelen. Vanaf 2026 verdwijnt de mrb-vrijstelling volledig.

Mrb-vrijstelling

Voor 80 procent van de ondervraagde particulieren was de mrb-vrijstelling de belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden. De VER schotelde ook een ander scenario voor aan de respondenten. Als de mrb-vrijstelling verdwijnt, maar er een tarief komt dat bij een gelijkwaardige auto gelijk is aan dat van een benzineauto, zegt ‘slechts’ 29 procent de EV vaarwel. In dit geval zou er dus sprake moeten zijn van een gewichtskorting, waarbij het gewicht van de accu geheel of gedeeltelijk buiten beschouwing blijft in de mrb-berekening.

Tweedehands

Daarnaast stelt VER in het onderzoek dat een nieuwe doelgroep wordt aangetrokken tot elektrisch rijden: de tweedehands autokopers. ‘Deze groep die voorheen in gebruikte brandstofauto’s reed, stapt nu vaker over naar kleinere elektrische voertuigen en geeft blijk van minder merktrouw dan bij brandstofauto’s.’

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat deelauto’s helpen bij het bevorderen van elektrisch rijden. Ongeveer de helft van de deelautogebruikers geeft aan dat autodelen hen in staat stelt om elektrisch te rijden.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek: ruim helft EV-rijders overweegt terugkeer naar brandstofauto | TankPro.nl
54 procent van de rijders van een elektrisch voertuig (EV) overweegt na 2025, wanneer het belastingvoordeel wegvalt, terug te keren naar een brandstofauto. Dit blijkt uit het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek van de Vereniging van Elektrische Rijders (VER) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksuniversiteit Groningen.
'tweedehands EV plust'

Onderzoek: ruim helft EV-rijders overweegt terugkeer naar brandstofauto

De Vereniging van Elektrische Rijders (VER) roept op tot actie om elektrisch rijden te ondersteunen en te stimuleren. Foto: ProMedia, 2024

54 procent van de rijders van een elektrisch voertuig (EV) overweegt na 2025, wanneer het belastingvoordeel wegvalt, terug te keren naar een brandstofauto. Dit blijkt uit het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek van de Vereniging van Elektrische Rijders (VER) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksuniversiteit Groningen.

Voor het onderzoek zijn 4000 respondenten gevraagd, waarvan 91 procent man is. Volgens de VER zijn de resultaten van het onderzoek een ‘zorgwekkend signaal’. De belangenvereniging roept op tot actie om elektrisch rijden te ondersteunen en te stimuleren. Inmiddels verlaten de ‘lage bijtellings’-EV’s al massaal Nederland, blijkt ook uit de Autotelex marktupdate. ‘De overstap van brandstofrijders naar elektrische voertuigen is een cruciaal onderdeel van de beoogde milieuwinst in de mobiliteitssector. Het is dan ook aan een nieuw Kabinet om passende maatregelen te vinden om deze trend om te keren en elektrisch rijden aantrekkelijk te houden voor consumenten’, aldus de VER. Vanaf 2025 wordt de mrb-vrijstelling voor elektrische auto’s afgebouwd. Daarnaast verdwijnen verschillende bijtellingsvoordelen. Vanaf 2026 verdwijnt de mrb-vrijstelling volledig.

Mrb-vrijstelling

Voor 80 procent van de ondervraagde particulieren was de mrb-vrijstelling de belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden. De VER schotelde ook een ander scenario voor aan de respondenten. Als de mrb-vrijstelling verdwijnt, maar er een tarief komt dat bij een gelijkwaardige auto gelijk is aan dat van een benzineauto, zegt ‘slechts’ 29 procent de EV vaarwel. In dit geval zou er dus sprake moeten zijn van een gewichtskorting, waarbij het gewicht van de accu geheel of gedeeltelijk buiten beschouwing blijft in de mrb-berekening.

Tweedehands

Daarnaast stelt VER in het onderzoek dat een nieuwe doelgroep wordt aangetrokken tot elektrisch rijden: de tweedehands autokopers. ‘Deze groep die voorheen in gebruikte brandstofauto’s reed, stapt nu vaker over naar kleinere elektrische voertuigen en geeft blijk van minder merktrouw dan bij brandstofauto’s.’

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat deelauto’s helpen bij het bevorderen van elektrisch rijden. Ongeveer de helft van de deelautogebruikers geeft aan dat autodelen hen in staat stelt om elektrisch te rijden.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.