‘De energietransitie is een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren’
actie tegen netcongestie

‘De energietransitie is een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren’

Volgens Netbeheer Nederland liggen er enorme opgaven op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. Foto: ProMedia, 2023

‘We zitten midden in de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Deze energietransitie is nog een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren. De doelen zijn bekend en snelheid in de uitvoering is van groot belang om deze te behalen.’

Dat zegt Dick Weiffenbach, algemeen directeur bij Netbeheer Nederland. Volgens het energiebedrijf liggen er enorme opgaven op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. “We kunnen daarbij geen vertraging in de besluitvorming voor de infrastructuurprojecten en de noodzakelijke wetgeving gebruiken”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur Energietransitie & Beleid bij Netbeheer Nederland. Het dringende advies van de netbeheerders is dan ook om de energietransitie niet controversieel te verklaren.

Na het zomerreces gaat het parlement aan de slag met het vaststellen van welke onderwerpen controversieel zijn om te behandelen nu het kabinet demissionair is. Deze onderwerpen worden op 12 september plenair vastgesteld en zullen niet meer in de huidige samenstelling van de Tweede Kamer behandeld worden. De Eerste Kamer start hier een week later mee.

Uitdagingen groot en acuut

De uitdagingen waar we met elkaar voor staan zijn volgens Weiffenbach ‘groot en acuut’. “We zitten midden in de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Deze energietransitie is nog een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren. De doelen zijn bekend en snelheid in de uitvoering is van groot belang om deze te behalen. De energie-infrastructuur zorgt ervoor dat de elektrificatie van de samenleving door kan gaan; zodat we onze elektrische auto’s kunnen opladen, zodat de zonnepanelen op onze daken de opgewekte stroom kunnen inzetten, zodat warmtepompen onze huizen kunnen verwarmen. Op termijn zal vervolgens de stikstofuitstoot van onze maatschappij hierdoor aanzienlijk afnemen” aldus Weiffenbach.

Energiewet

Op het gebied van wetgeving zijn door het kabinet de Energiewet en de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW) naar de Tweede Kamer gestuurd. Vertraging van deze wetten betekent concreet dat netbeheerders minder snel aan de slag kunnen met het creëren van meer ruimte op de volle stroomnetten en ook de verduurzaming van wijken minder goed van de grond komt. Deze wetten moeten daarom zo snel mogelijk alsnog worden behandeld.

Honderd acties tegen netcongestie

Om de problemen van het volle stroomnet aan te pakken, is er met het kabinet een gezamenlijke aanpak, de Landelijke Aanpak Netcongestie (LAN), gelanceerd waarin meer dan honderd acties staan die het komende jaar uitgevoerd moeten worden. Elke vertraging die erbij komt, zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten langer te maken hebben met een vol stroomnet. Het LAN is ruim voor de val van het kabinet gestart, en moet daarom ook onverminderd door.

Investeringsruimte

De financiering van netbeheerders is essentieel voor het op grote schaal uitbreiden van de energie-infrastructuur. Daarmee faciliteren de netbeheerders woningbouw, het aansluiten van bedrijven, de verduurzaming van de samenleving en de economische groei. Wanneer een besluit over financiering van netbeheer vertraging oploopt, heeft dat impact op de investeringen die de netbeheerders het komende jaar kunnen doen. Onzekerheid over een financiële bijdrage kan ook een na-ijlend keten effect hebben in de jaren erna.

Politieke steun

Netbeheer Nederland gaat ervan uit dat de energietransitie de komende periode op brede politieke steun kan blijven rekenen, zodat netbeheerders door kunnen met het bouwen aan de economie van morgen en de verduurzaming van Nederland. Oskam: “De energietransitie is van groot belang, voor de volkshuisvesting, voor de economie en voor de verdere verduurzaming van ons land. Vertraging van de energietransitie betekent vertraging op veel belangrijke maatschappelijke en economische thema’s. Dat mag niet gebeuren.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘De energietransitie is een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren’ | TankPro.nl
‘De energietransitie is een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren’
actie tegen netcongestie

‘De energietransitie is een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren’

Volgens Netbeheer Nederland liggen er enorme opgaven op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. Foto: ProMedia, 2023

‘We zitten midden in de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Deze energietransitie is nog een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren. De doelen zijn bekend en snelheid in de uitvoering is van groot belang om deze te behalen.’

Dat zegt Dick Weiffenbach, algemeen directeur bij Netbeheer Nederland. Volgens het energiebedrijf liggen er enorme opgaven op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. “We kunnen daarbij geen vertraging in de besluitvorming voor de infrastructuurprojecten en de noodzakelijke wetgeving gebruiken”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur Energietransitie & Beleid bij Netbeheer Nederland. Het dringende advies van de netbeheerders is dan ook om de energietransitie niet controversieel te verklaren.

Na het zomerreces gaat het parlement aan de slag met het vaststellen van welke onderwerpen controversieel zijn om te behandelen nu het kabinet demissionair is. Deze onderwerpen worden op 12 september plenair vastgesteld en zullen niet meer in de huidige samenstelling van de Tweede Kamer behandeld worden. De Eerste Kamer start hier een week later mee.

Uitdagingen groot en acuut

De uitdagingen waar we met elkaar voor staan zijn volgens Weiffenbach ‘groot en acuut’. “We zitten midden in de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Deze energietransitie is nog een grotere opgave dan de Deltawerken ooit waren. De doelen zijn bekend en snelheid in de uitvoering is van groot belang om deze te behalen. De energie-infrastructuur zorgt ervoor dat de elektrificatie van de samenleving door kan gaan; zodat we onze elektrische auto’s kunnen opladen, zodat de zonnepanelen op onze daken de opgewekte stroom kunnen inzetten, zodat warmtepompen onze huizen kunnen verwarmen. Op termijn zal vervolgens de stikstofuitstoot van onze maatschappij hierdoor aanzienlijk afnemen” aldus Weiffenbach.

Energiewet

Op het gebied van wetgeving zijn door het kabinet de Energiewet en de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW) naar de Tweede Kamer gestuurd. Vertraging van deze wetten betekent concreet dat netbeheerders minder snel aan de slag kunnen met het creëren van meer ruimte op de volle stroomnetten en ook de verduurzaming van wijken minder goed van de grond komt. Deze wetten moeten daarom zo snel mogelijk alsnog worden behandeld.

Honderd acties tegen netcongestie

Om de problemen van het volle stroomnet aan te pakken, is er met het kabinet een gezamenlijke aanpak, de Landelijke Aanpak Netcongestie (LAN), gelanceerd waarin meer dan honderd acties staan die het komende jaar uitgevoerd moeten worden. Elke vertraging die erbij komt, zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten langer te maken hebben met een vol stroomnet. Het LAN is ruim voor de val van het kabinet gestart, en moet daarom ook onverminderd door.

Investeringsruimte

De financiering van netbeheerders is essentieel voor het op grote schaal uitbreiden van de energie-infrastructuur. Daarmee faciliteren de netbeheerders woningbouw, het aansluiten van bedrijven, de verduurzaming van de samenleving en de economische groei. Wanneer een besluit over financiering van netbeheer vertraging oploopt, heeft dat impact op de investeringen die de netbeheerders het komende jaar kunnen doen. Onzekerheid over een financiële bijdrage kan ook een na-ijlend keten effect hebben in de jaren erna.

Politieke steun

Netbeheer Nederland gaat ervan uit dat de energietransitie de komende periode op brede politieke steun kan blijven rekenen, zodat netbeheerders door kunnen met het bouwen aan de economie van morgen en de verduurzaming van Nederland. Oskam: “De energietransitie is van groot belang, voor de volkshuisvesting, voor de economie en voor de verdere verduurzaming van ons land. Vertraging van de energietransitie betekent vertraging op veel belangrijke maatschappelijke en economische thema’s. Dat mag niet gebeuren.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.