Allereerste ‘Power Swap Station’ van Nederland geopend aan A58 bij Tilburg

Allereerste ‘Power Swap Station’ van Nederland geopend aan A58 bij Tilburg

Het allereerste accu-omruilstation van Nederland is geopend bij Hotel van der Valk in Tilburg Foto: NIO

Bij Hotel Van der Valk, direct aan de afslag ‘Tilburg’ aan de A58, is deze week het allereerste ‘Power Swap Station’ van Nederland geopend.

Een Power Swap Station is een overdekte stopplaats waar mensen die rijden in een elektrische Nio de lege batterij van de auto kunnen omruilen voor een volle. De eerste van Nederland is sinds deze week geopend naast Hotel van der Valk in Tilburg (foto). De batterij-omwissellocatie is ongeveer zo groot als twee garageboxen en er kunnen dagelijks tot 312 accu’s worden gewisseld. Er kunnen tot dertien accupakketten gelijktijdig met een laadvermogen van 20 tot 80 kW worden opgeladen. Binnen vijf minuten kan een lege accu worden vervangen door een tot 90 procent opgeladen exemplaar, zo belooft Nio. Het bedrijf zegt de accu’s niet tot 100 procent op te laden om de levensduur van de cellen te beschermen.

Dekkend netwerk

Het Chinese automerk Nio brengt drie elektrische auto’s op de Nederlandse markt: de ET5, ET7 en EL7. De ET5 en ET7 betreft elektrische sedans, de EL7 is een elektrische SUV. De drie automodellen zijn beschikbaar met twee formaten accupakketten. Deze kunnen inclusief accu worden aangeschaft, maar de drie EV’s zijn ook te koop via een constructie waarbij het accupakket wordt gehuurd. Als het aan Nio ligt, krijgt Nederland een landelijk dekkend netwerk van batterij-omwisselstations. Het bedrijf spreekt de ambitie uit om in 2023 verspreid over Europa 120 Power Swap Stations operationeel te hebben. Naast Tilburg zijn er al accu-omruilstations in Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.