Vat Brentolie voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar

Foto: Pixabay

De prijs voor Brentolie is voor het eerst sinds januari onder de 85 dollar per vat gezakt. De aanhoudende zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie zorgen al een tijdje voor dalende prijzen. Brentolie is de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten.

Centrale banken wereldwijd verhogen de rente om de inflatie te beteugelen. Dat zet de economie onder druk en zorgt ook voor afnemende vraag naar olie. Door de sterke renteverhogingen van onder meer de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de hoge inflatie is er vrees dat de economie in een recessie belandt. Daarnaast zet de hoge inflatie ook de consumentenbestedingen onder druk. Daardoor kunnen mensen bijvoorbeeld de hand op de knip gaan houden bij vliegreizen.

Dure dollar

Ook de Russische inval in Oekraïne en de coronalockdowns in China hebben de vraag naar olie geraakt. Verder speelt ook de dure dollar een rol omdat olie wordt verhandeld in de Amerikaanse munteenheid en prijziger wordt voor handelaren met andere valuta.

Voor een vat Brentolie moest maandag voorbeurs 84,83 dollar worden betaald. Dat betekende een daling van 1,7 procent. Ook Amerikaanse olie werd goedkoper. Een vat WTI kostte 1,6 procent minder, op 77,45 dollar.

Vrijdag al daling

De olieprijzen gingen afgelopen vrijdag al stevig onderuit, in navolging van de forse koersverliezen op de aandelenmarkten. Eerder deze maand maakte de oliegroep OPEC+ bekend de productie volgende maand te verlagen om de prijzen te stutten. Mogelijk gaat de OPEC+ de productie nog verder verlagen nu de olieprijzen almaar afzwakken. Rusland zou dit tijdens de volgende vergadering in oktober willen voorstellen, meldden bronnen aan persbureau Reuters. De reductie zou moeten neerkomen op 1 miljoen vaten per dag.

De OPEC+-landen spraken eerder af om per 1 oktober de productie met 100.000 vaten per dag te verlagen. Het is voor het eerst in een jaar tijd dat het kartel de productie vermindert. Met de nieuwe afspraak wordt een eerdere productieverhoging van 100.000 vaten per dag die voor september werd afgesproken teruggedraaid.

Omgekeerd tanktoerisme

Voor automobilisten zijn de gedaalde olieprijzen wel goed nieuws, want de benzineprijs is aan het dalen. De landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro 95 is nu 2,077 euro. Eerder dit jaar liep de prijs nog hard op door de oorlog in Oekraïne en werden records van meer dan 2,50 euro per liter genoteerd.

Duitse automobilisten rijden sinds begin deze maand zelfs naar Nederland om goedkoper te kunnen tanken. Doordat de accijnzen op brandstoffen in Duitsland op 1 september omhoog zijn gegaan is benzine in Nederland nu soms goedkoper dan daar. Dat leidt tot ‘omgekeerd tanktoerisme’.

Overigens is benzine in België nog altijd aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Met name Brabanders gaan dan ook nog altijd massaal de grens over voor een tankbeurt.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.