TotalEnergies Bijleveld

Extra winstheffing kost TotalEnergies 1 miljard euro

Een solidariteitsbijdrage kost TotalEnergies 1 miljard euro Foto: ProMedia

Het Franse TotalEnergies is meer dan 1 miljard euro kwijt als de winsten van olie- en gasbedrijven extra worden belast, zoals de Europese Unie wil. Dat zei topman Patrick Pouyanné tijdens een hoorzitting in het Franse parlement.

De EU wil dat de lidstaten een tijdelijke heffing invoeren voor bedrijven in de olie-, gas-, kolen- en raffinage-industrie omdat zij volop profiteren van de hogere prijzen voor bijvoorbeeld gas en stroom. De Europese inspanningen maken deel uit van het plan van het landenblok om consumenten te helpen die geconfronteerd worden met stijgende energiekosten nu Rusland de gasleveringen aan Europa vermindert.

Pouyanné drong er bij de Europese regeringen op aan om een gelijke aanpak te hanteren in landen om te voorkomen dat de productie tussen de lidstaten wordt herverdeeld. Hij zei ook dat het normaal zou moeten zijn om een deel van de heffing te kunnen compenseren met verliezen die bedrijven tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie opliepen.

2,8 miljard euro

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de mijnbouwheffingen die olie- en gasbedrijven in Nederland betalen, verhoogd worden. Dat levert het kabinet in 2023 en 2024 samen 2,8 miljard euro op. Het geld wordt gebruikt om huishoudens te helpen de torenhoge rekeningen te betalen.

Shell gaf aan te snappen dat gas- en oliemaatschappijen moeten helpen om steunmaatregelen voor huishoudens te bekostigen. “We begrijpen dat er dringend actie nodig is om huishoudens en bedrijven te helpen. We steunen noodbeleid en andere maatregelen van de overheid om de energiecrisis het hoofd te bieden”, reageerde een woordvoerder.

Koning Willem-Alexander zei in zijn troonrede dat maatregelen als de belastingverlaging op brandstof en de energietoeslag “onder andere worden gedekt door een tijdelijke extra bijdrage van gas- en oliemaatschappijen”. In de strijd tegen de energiecrisis wil dus ook de Europese Commissie dat producenten van fossiele brandstoffen een solidariteitsbijdrage gaan betalen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.