Wael Sawan, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions Director, Shell Executive Committee member. The Hague, Netherlands, 2021

Wael Sawan volgt Ben van Beurden op als CEO Shell

Wael Sawan wordt de nieuwe CEO van Shell Foto: Miquel Gonzalez/Photographic Services, Shell International Limited

Ben van Beurden treedt eind 2022, na een periode van negen jaar, terug als CEO van Shell. Hij wordt opgevolgd door de Libanees-Canadese Wael Sawan, die momenteel de rol van directeur geïntegreerde gas-, hernieuwbare- en energieoplossingen vervult. Dat maakte de multinational donderdagochtend bekend. 

Sawan zal de rol van CEO per 1 januari 2023 gaan vervullen. De 64-jarige Van Beurden blijft tot 30 juni 2023 nog werkzaam als adviseur van het bestuur, waarna hij het bedrijf zal verlaten.

Schonere energie leveren

Sawan noemt het een voorrecht om met Van Beurden samen te hebben gewerkt. “Ik ben vereerd dat ik de leiding van dit geweldige bedrijf van hem mag overnemen. Ik kijk ernaar uit om de pioniersgeest en passie van onze ongelooflijke mensen te kanaliseren om de immense uitdagingen aan te gaan en de kansen te grijpen die de energietransitie biedt. We zullen gedisciplineerd en waardegericht te werk gaan, terwijl we met onze klanten en partners samenwerken om de betrouwbare, betaalbare en schonere energie te leveren die de wereld nodig heeft.”

Van Beurden zelf blikt trots terug op de 39 jaar die hij voor het bedrijf werkte. “Tijdens mijn reis van LNG-ontwerpingenieur tot CEO heb ik het geluk gehad samen te werken met zoveel getalenteerde mensen met uiteenlopende achtergronden – allemaal toegewijd aan het doel van het bedrijf om de wereld te voorzien van de essentiële grondstoffen voor het moderne leven. Ik ben erg trots op wat we samen hebben bereikt. Ik heb veel vertrouwen in Wael als mijn opvolger. Hij is een slimme, principiële en dynamische leider, van wie ik weet dat hij Shell met overtuiging en toewijding zal blijven dienen. Ik wens hem en zijn gezin het allerbeste voor de komende reis.”

Volgende fase

“Wael Sawan is een uitzonderlijk leider, met alle kwaliteiten die nodig zijn om Shell veilig en winstgevend door de volgende fase van overgang en groei te loodsen. Zijn staat van dienst met commerciële, operationele en transformationele successen weerspiegelt niet alleen zijn brede, diepgaande ervaring met en inzicht in Shell en de energiesector, maar ook zijn strategische helderheid”, aldus Shell-voorzitter Andrew Mackenzie. Hij zegt uit te kijken naar de samenwerking met Sawan terwijl het bedrijf ‘de uitvoering van de strategie versnelt’.

Verder benadrukt Mackenzie met grote trots naar Van Beurden te kijken, die als CEO het voortouw nam bij de overgang van Shell naar een energieleverancier met netto-uitstoot tegen 2050. “Hij laat een financieel sterk en winstgevend bedrijf achter met een robuuste balans”, zegt hij. Volgens de voorzitter zal ‘Ben’s nalatenschap’ het succes van Shell de komende decennia bepalen.

Onder leiding van Van Beurden nam Shell in 2016 het Britse energiebedrijf BG Group over voor 53 miljard dollar. Dat was de grootste overname door Shell ooit. Ook werden veel activiteiten verkocht door Shell om schulden af te lossen. Verder is Shell onder leiding van Van Beurden op papier een volledig Brits bedrijf geworden. In november vorig jaar besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen om de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor het concern zijn koninklijke titel Royal Dutch.

Het nieuws over de nieuwe CEO hing al een tijdje in de lucht. Begin september meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden binnen het bedrijf dat de wissel eraan zat te komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.