TotalEnergies brandstoffen tankstation

Adviesprijs diesel voor het eerst hoger dan die van Euro 95

Diesel is voor het eerst duurder dan benzine. Foto: TankPro

Een liter diesel is voor het eerst duurder dan een liter Euro 95. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen bijhoudt, betaal je voor een liter diesel nu gemiddeld 2,190 euro. Voor Euro 95 moet gemiddeld 2,189 euro per liter worden betaald.

Dat de dieselprijs zo rap is gestegen, heeft volgens Paul van Selms van UnitedConsumers te maken met meerdere factoren. Sinds de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is er minder aanvoer van olie en gas uit Rusland. Door de oorlog is vooral de gasprijs hard opgelopen. Dat zet extra druk op dieselprijzen. Diesel kan in veel gevallen als alternatief voor gas dienen.

Uit de gegevens van het consumentencollectief blijkt dat diesel nog nooit eerder duurder is geweest dan benzine. Doorgaans is het verschil zo’n 20 cent per liter. Maar sinds de oorlog in Oekraïne staat de markt volgens Van Selms op zijn kop. Bovendien zijn de accijnzen op diesel dit jaar minder verlaagd dan die op benzine.

Krapte blijft

Bij een bijeenkomst in het Noorse Stavanger sprak Shell-topman Ben van Beurden de verwachting uit dat de oliemarkt nog wel een tijdje krap zal blijven. Daardoor blijven de prijzen van de fossiele brandstof ook nog langer hoog, zei hij.

Van Beurden denkt dan ook dat de energiecrisis na deze winter niet zomaar gedaan is. “Het kan zomaar dat we meerdere winters op zoek moeten naar oplossingen om voldoende gas en stroom te hebben.”

(Bron: ANP/TankPro)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.