Texaco Honswijck station met meeste HVO-pompen ter wereld: ‘Geeft een signaal af’

Texaco Honswijck, sinds eind vorig jaar onderdeel van EG Group, biedt Neste MY Renewable Diesel aan op alle 24 pompen. Nergens ter wereld wordt HVO op zo’n grote schaal aangeboden als in het Noord-Hollandse Muiden.  

Het Texaco-station aan de A1 behoort tot de top drie grootste locaties van de Benelux, maar is als het om HVO gaat wereldwijd zelfs de nummer één. Waar de vorige exploitant ervoor koos om naast diesel, Euro 95 en Super 98 een premium diesel aan te bieden, gooide EG Group het over een andere boeg. De premium diesel maakte na de omkleuring van BP naar Texaco in december plaats voor een duurzamer alternatief.

Hoge basiskwaliteit

“De basiskwaliteit van de gewone diesel is al dermate hoog dat een premium diesel een minder grote toegevoegde waarde heeft en er dus ruimte was voor een alternatief, vertelt Rob Wemekamp van EG Group. Volgens de verkoopmanager brandstoffen en smeermiddelen voor de B2B-markt biedt het product grote voordelen voor de klanten van het station, naast een CO2-reductie tot 90 procent ten opzichte van fossiele diesel. “Iedereen kan morgen overstappen op Neste MY met een regulier voertuig inclusief dieselmotor. Bovendien is het netwerk de afgelopen tijd enorm uitgebreid, dus de kans dat je het niet meer kan tanken wordt steeds kleiner.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Rob Wemekamp (links) naast Doryan Daamen (rechts). Foto: Nico Schinkelshoek

De HVO100 van Neste is inmiddels verkrijgbaar op meer dan honderd locaties in Nederland, waarvan zo’n 55 van EG Group zijn. Voor de grootste petrolpartij van ons land is het product de meest recente toevoeging aan het portfolio van brandstoffen. De omvang van het netwerk van EG Group, dat bijna vijfhonderd stations in de Benelux telt, is ook een pluspunt voor Neste, vertelt commercieel distributiemanager Doryan Daamen. “We zijn van oorsprong producent en zoeken naar dit soort partners die ons kunnen helpen met de verspreiding. We hebben via EG toegang tot bijna vijfhonderd tankstations.”

Grote B2B-markt

Dat de brandstof in Muiden in vergelijking tot andere EG-locaties op zo’n grote schaal wordt aangeboden, heeft meerdere redenen. Zo is het station naast consumenten ook sterk gericht op de zakelijke markt. Juist in die markt wint de brandstof snel aan populariteit, omdat de druk om te vergroenen daar steeds groter wordt.

Door de grote hoeveelheid aan pompen met de Neste MY Renewable Diesel hoeven de (zakelijke) klanten ook niet op elkaar te wachten als ze de brandstof willen afnemen. Wemekamp: “Wat je natuurlijk niet wilt, is dat er partijen zijn die Neste MY komen tanken en je dan maar één of twee pompen beschikbaar hebt, waardoor ze op elkaar moeten wachten. En mensen zijn gewoontedieren, dus als ze weten dat hier zoveel pompen aanwezig zijn, dan komen ze hier tanken omdat ze weten dat ze er altijd direct terecht kunnen. Op het station zijn ook high speed pompen te vinden.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Texaco Honswijck is het station met de meeste HVO-pompen ter wereld. Foto: Nico Schinkelshoek

Ondanks het prijsverschil met fossiele diesel van enkele tientallen centen groeit het aandeel van HVO op de Nederlandse brandstoffenmarkt jaarlijks met meer dan 50 procent. “We willen een zo goed en breed mogelijk portfolio neerleggen. En dat het meer kost, daar is iedereen zich wel van bewust. Bovendien heeft verduurzaming een prijs. Of het nou elektrisch, LNG of CNG is”,  aldus de salesmanager.

Proeftuin voor toekomst

De Texaco-locatie aan de A1 is gelijk ook een proeftuin, zowel voor Neste als EG Group. Voor EG Group is het vooral interessant om te zien hoe de verkoop van het product zich op het station, een van de paradepaardjes van het bedrijf, ontwikkelt. Zowel particulier als zakelijk. Maar ook om te kijken hoe tankstations in de toekomst het best ingericht kunnen worden en welke plek een brandstof als HVO daarin krijgt. Want dat HVO op nieuwe locaties van het bedrijf waar ook veel zakelijk verkeer tankt wordt meegenomen, staat volgens Wemekamp vast. “In elke nieuwbouw- of verbouwrealisatie is het een standaard onderdeel van de portefeuille, zoals bij Texaco Honselersdijk bij Den Haag het geval is. Ook deze locatie is een nieuwe aanwinst van EG Group en werd in januari 2022 geopend. “Overal houden we rekenschap met een extra tank onder de grond, puur voor HVO. De locaties waar we op dit moment succesvol zijn, zijn ook echt wel de grotere industrie-stations.”

Voor Neste is het vooral interessant om te kijken of de brandstof in Muiden meer verkocht wordt dan de premium diesel die voorheen in de pompen zat. “Dat soort data is bruikbaar om te zien of het nut heeft om meteen 24 pompen met HVO neer te leggen, of dat dat eigenlijk nog te vroeg is”, legt Daamen uit. Dat het product op korte termijn evenveel verkocht zal worden als fossiele diesel, verwacht hij overigens niet. “Ook de komende jaren blijft fossiele diesel het grootst. Het is ook niet het doel om meteen alles over te nemen. Het doel is om een alternatief voor fossiele diesel aan te bieden waarmee je kan verduurzamen.”

Wapperende vlag

Desalniettemin heeft biodiesel soms het imago van een product dat niet heel lang relevant zal zijn, omdat alles uiteindelijk naar elektrisch of waterstof gaat. Gezien de hoeveelheid dieselvrachtwagens die jaarlijks nog van de lopende band rollen en de afschrijftijd van de wagenparken, heeft de Neste MY Renewable Diesel nog zeker een levensduur van tientallen jaren, denkt de distributiemanager van het bedrijf. “Je weet nooit wat voor beleid en regelgeving er komt vanuit de overheid, maar de komende veertig jaar zal er behoefte zijn aan verduurzaming middels een dieselmotor. En dan hebben wij op dit moment de enige oplossing.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

‘De komende veertig jaar zal er behoefte zijn aan verduurzaming middels een dieselmotor.’ Foto: Nico Schinkelshoek

Dat feit wordt volgens de heren nog regelmatig vergeten door overheden, omdat de agenda voornamelijk gericht is op de zero-emissiebrandstoffen. “Er bestaat vaak het idee dat je versnelling kan bereiken door andere opties uit te sluiten. We begrijpen wel dat innovatie gestimuleerd moet worden, maar we hopen dat het additioneel met de nieuwe innovaties wordt meegenomen”, aldus Daamen.

Belgische markt

Een jaar geleden maakten de twee bedrijven bekend ook samen in de Belgische markt te stappen. Al snel openden ze twee tankstations met het product rondom Brussel, vooral om ‘een vlag in de gezichten van Europese Commissieleden te laten wapperen’ en de boodschap af te geven dat ook HVO een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie.

Volgens Wemekamp is de ontwikkeling van HVO te vergelijken met een rollende sneeuwbal . “Doordat de vraag naar het product in Nederland best groot is, merk je ook dat het land overschrijdend gaat. Bijvoorbeeld door bedrijven die in beide markten actief zijn. We voeden het aan de bovenkant in bijvoorbeeld de Europese Commissie, maar ook vanaf de onderkant via bedrijven die er graag mee willen beginnen.” Daamen beaamt dat het in België nog vooral gaat om het bedienen van niches en bedrijven die in Nederland actief zijn. Een voorbeeld daarvan is Coca-Cola, dat hier alle transporteurs verplicht heeft om HVO100 te tanken. “Dat willen ze ook in België gaan doen.”

Hernieuwbare benzine

Nu er een alternatief voor diesel is, rijst ook de vraag hoe het ervoor staat met hernieuwbare benzine. Een product dat Neste al op kleine schaal ontwikkelt, maar nog niet commercieel op de markt heeft gebracht. Momenteel wordt het vooral ingezet voor het bijmengen bij fossiele benzine, maar op welke termijn het in honderd procent vorm aan de pomp verkocht kan worden, is nog niet duidelijk. Het zal in ieder geval niet dit jaar zijn.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Neste MY wordt op steeds meer locaties van EG Group aangeboden. Foto: Nico Schinkelshoek

Ook bij EG intern wordt regelmatig naar de ontwikkeling ervan gevraagd. Als het product beschikbaar zou zijn, zouden ze het ook zeker aan het portfolio toevoegen, denkt Wemekamp. “Het zou een mooie aanvulling zijn, zodat je naast een dieselvervanger ook een benzinevervanger hebt. Ik denk ook zeker dat er een markt voor is, dus we zouden het toejuichen.”

Verspreiding van product

Maar voor het zover is, blijft de samenwerking zich focussen op het verspreiden van hernieuwbare diesel. Er zullen In Nederland vooral nog strategische locaties aan het distributienetwerk toegevoegd worden, maar de partijen zullen ook samen de grens over gaan en in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België meer stations openen met de brandstof.

En dat het station in Muiden vooralsnog de grootste locatie ter wereld is als het om HVO gaat, vindt Daamen ‘fantastisch’. “Het gaat ook nog steeds om het delen van kennis met de markt, laten zien dat dit bij het hebben van een dieselmotor de enige goedkope oplossing is om te verduurzamen. Met zo’n station als dit geeft je wel een signaal af. Niet alle pompen zullen volop gebruikt worden, maar in de toekomst is dat hopelijk wel zo.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.