Kabinet wil dat Nederland stopt met import Russische olie

Het kabinet wil dat Nederland nog dit jaar stopt met het importeren van fossiele brandstoffen uit Rusland, waaronder olie, gas en kolen. Dat liet klimaat- en energieminister Rob Jetten vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad weten. Of dat voor olie ook echt haalbaar is, is nog niet duidelijk. 

De Europese Commissie wordt nog gevraagd te onderzoeken hoe Europa de inkoop van Russische olie kan afbouwen, zonder dat daarbij leveringsproblemen voor brandstof ontstaan. Het is de bedoeling dat er vooral wordt ingezet op energiebesparing, verduurzaming en meer import van energie uit andere landen. Vorig jaar importeerde Nederland nog voor bijna 12 miljard euro aan olie uit Rusland.

Mogelijke problemen

Verschillende kenners lieten eerder al aan TankPro weten dat een boycot van Russische olie voor problemen op de brandstofmarkt kan zorgen. Vooral het tekort aan diesel zal groeien en prijzen aan de pomp zullen verder stijgen. Russische olie is bovendien niet zomaar te vervangen door olie uit andere landen, stellen zij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.