Shell dient beroep in tegen uitspraak CO2-uitstoot

Shell heeft bij de rechtbank in Den Haag beroep ingediend tegen de uitspraak van mei 2021. Daarin werd het bedrijf verplicht gesteld om haar wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2019 met netto 45 procent omlaag te brengen. Volgens Shell zijn er aspecten van het oordeel van de rechtbank die ‘gewoon niet haalbaar – of zelfs redelijk – zijn’.

De inmiddels Britse multinational laat weten continu te werken aan producten waarmee klanten geholpen worden hun uitstoot te verminderen. “Maar ondanks het feit dat Shell een grote, wereldwijd opererende energieproducent is, hebben wij alleen geen directe invloed op de energiekeuzes van klanten”. Daarbij doelt het bedrijf bijvoorbeeld op tankende automobilisten. “Het is aan overheden om met beleid het energieverbruik van de samenleving fundamenteel te veranderen.”

Verder dan beleidstrajecten

Shell stelt bovendien verder en sneller te moeten gaan dan sectoren zoals de luchtvaart, scheepvaart en het wegtransport. Die sectoren zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de zogenaamde Scope 3-koolstofemissies, de uitstoot die voortkomt uit het gebruik van de producten van Shell. De uitspraak van 2021 verplicht Shell naar eigen zeggen tot een doel dat verder gaat dan ’s werelds meest progressieve beleidstrajecten om elke bedrijfssector koolstofvrij te maken.

Volgens de energiereus baseerde de rechtbank haar uitspraak daarnaast op een, naar Nederlands recht, ‘ongeschreven zorgvuldigheidsnorm’. “Als ongeschreven zorgvuldigheidsnorm zou het zo voor de hand liggend, algemeen bekend en begrepen moeten zijn dat iedereen – niet alleen landen en bedrijven, maar ieder persoon – weet en accepteert dat ze hun koolstofemissies tegen 2030 met 45 procent moeten verlagen. Het is niet duidelijk hoe Shell kan worden opgedragen om koolstofemissies te verminderen van klanten die Shell niet controleert, terwijl deze klanten niet een vergelijkbare wettelijke verplichting hebben om hun emissies te verminderen.”

Doorgaan met energietransitie

Ongeacht het ingediende beroep zegt het bedrijf nog altijd een koploper in de energietransitie te willen zijn. “Onze klimaatdoelstellingen en de acties die we ondernemen om onze strategie te realiseren, ondersteunen niet alleen het Akkoord van Parijs, maar ze positioneren ons ook goed om aan de verplichtingen van de rechtbank te voldoen.” Onder die acties verstaat de onderneming onder andere de investeringen in laadpalen en hernieuwbare energie.

Direct na de uitspraak vorig jaar, die werd aangespannen door onder ander Milieudefensie, liet Shell al weten in hoger beroep te zullen gaan. Dat beroep dient naar verwachting op zijn vroegst volgend jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.