MoveMove MultiTankcard tanken

Verschil tussen adviesprijs en daadwerkelijke prijs soms wel dertig cent

Foto: MultiTankcard

De gemiddelde landelijke adviesprijzen voor benzine en diesel breken record na record. Toch zijn die bedragen vaak geen goede weerspiegeling van wat consumenten daadwerkelijk aan de pomp betalen, blijkt uit gegevens van MultiTankcard. 

UnitedConsumers, dat de adviesprijzen bijhoudt van de vijf grote oliemaatschappijen die in Nederland benzine en diesel verkopen, spreekt momenteel over bedragen van 2,16 euro voor een liter Euro 95 en 1,85 euro voor een liter diesel. Vooral tankstations die niet langs de snelwegen liggen, duiken vaak onder deze adviesprijzen. Soms tot wel 30 cent per liter.

Lokale prijzenoorlog

Hoewel het volgens MultiTankcard afhankelijk is van het station, blijft tanken over het algemeen het goedkoopst in Groningen, Friesland, Overijssel en Drenthe. De noordelijke provincies dus. Maar ook hier zegt het gemiddelde niet alles. Zo staan in de top tien goedkoopste stations van januari liefst drie stations uit het Noord-Brabantse Steenbergen: Sakko Steenbergen, Tamoil Steenbergen en Tango Steenbergen. “Lokale prijzenoorlog?”, vraagt de mobiliteitspasaanbieder zich af. “Maar goed voor iedereen die in (de buurt van) de plaats woont.”

Ook zijn de verschillen tussen de tankstations, soms ondanks kleine afstanden, groot. Zo was Bunnik in januari de op één na duurste gemeente (na het Friese Hollum) om te tanken met een gemiddelde pompprijs van 2,20 euro voor een liter Euro 95. Maarsbergen, dat slechts zestien kilometer verderop ligt, behoort juist tot de top tien goedkoopste gemeenten. Met een gemiddelde prijs van 1,90 euro bedraagt het verschil 30 cent.

Bekijk hieronder in welke gemeenten je in januari het goedkoopst en het duurst uit was voor een liter Euro 95, de meest getankte brandstof. Prijzen verschillen soms behoorlijk van de adviesprijs. 

Wat bovendien opvalt, is dat automobilisten in de duurste negentien gemeenten gemiddeld zelfs meer kwijt zijn dan de adviesprijs voor een liter Euro 95 bedraagt. De tankstations in Hollum, gelegen op Ameland, spannen daarbij kroon. Aan de andere kant zijn de bewoners van de 333 overige Nederlandse gemeenten gemiddeld minder kwijt dan de adviesprijs van ruim 2,15 euro.

Snelweg en niet-snelweg

Ook het verschil tussen de snelweg en niet-snelweg blijft groot: 2,12 versus 1,98 euro. Voor consumenten die goedkoper uit willen zijn, is lokaal volgens MultiTankcard de sleutel. “Zoeken, vergelijken en omrijden kan sterk lonen. Maarsbergen vs. Bunnik levert met een tank van vijftig liter een bruto besparing op van 15 euro (heen en weer rijden in brandstof en tijd niet geteld).”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.