Brandstofprijs tanken benzine

Verschillen tussen brandstofprijzen in 2021 groter

Foto: ANWB

Terwijl de Nederlandse brandstofprijzen in het afgelopen jaar door het dak gingen, namen de verschillen per pomp juist toe. Tussen de stad en het dorp, provincies en ketens werden de prijsverschillen en daarmee de verleiding om naar een andere locatie te gaan steeds groter. 

Uit de Nationale Tanktest 2022 van Kampioen blijkt dat een ‘slimme tankstrategie’ de consumenten jaarlijks honderden euro’s kan besparen. De ANWB nam de prijzen van 3839 Nederlandse tankstations onder de loep. Vooral langs de snelwegen was tanken een dure bezigheid. Wie dat volgens het onderzoek ook nog eens bij een Esso deed, was helemaal duur uit. Bij diverse Esso-snelwegstations werd per liter E10-benzine een bedrag gevraagd van 2,21 euro. Voor diesel was dat eind november 1,86 euro.

Grotere verschillen

Zowel voor een liter diesel als voor een liter benzine lag de prijs in 2021 gemiddeld 14 cent hoger bij een snelwegtankstation dan bij een pomp die niet aan de snelweg ligt. In 2019 was dat verschil nog 10 cent. Maar ook langs de snelweg zelf verschillen de prijzen behoorlijk. Dat is het geval tussen de ketens onderling, maar ook tussen stations van dezelfde keten.

Volgens Kampioen spant Esso daarbij opnieuw de kroon: in de top tien van de duurste snelwegstations staan negen Esso-vestigingen. Een voorbeeld: Bij Esso Steenenhoek (A15) in Hardinxveld-Giessendam was de gemiddelde prijs 2,13 euro voor een liter E10-benzine. Een halfuurtje verderop, bij Esso Galgeveld (A27) in Breda was dat 1,90 euro per liter. Een verschil van 23 cent.

(De tekst gaat verder onder de kaart)

Duurste tankstations Nederland ANWB
Het goedkoopst tank je in Groningen. Bron: ANWB

De goedkoopste snelweg van het land (met minimaal zes tankstations) is de A32 tussen Meppel en Leeuwarden. Automobilisten betaalden daar gemiddeld 2,03 euro voor een liter Euro 95 en 1,69 euro voor een liter diesel. Op nummer twee staat de A7 tussen Zaandam en Nieuweschans met bedragen van respectievelijk 2,06 euro en 1,73 euro. De top drie wordt gecomplementeerd door de A27 tussen Almere en Breda. Hier bedroegen de literprijzen 2,07 euro en 1,73 euro. De duurste snelweg is de A6 tussen Muiderberg en Joure. Daar waren de prijzen 2,12 euro voor een liter E10 en 1,78 euro voor een liter diesel.

Besparen

Wie toch wil besparen op het vullen van de tank, kan volgens de ANWB het beste een brandstofapp gebruiken en ook de prijzen in de buurgemeenten goed in de gaten houden. Zo is Amsterdam nog altijd de duurste tankstad van het land, terwijl Zaanstad juist in de top vijf ‘goedkoop’ staat. Ook het rijgedrag aanpassen, bandenspanning controleren, niet te hard rijden, cruise control gebruiken en snel doorschakelen kunnen liters besparen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.