Dit jaar meer benzine en minder diesel getankt

In de eerste drie kwartalen van het jaar is er bijna 1,5 procent meer benzine getankt dan in dezelfde periode in 2021. De afzet van diesel nam in Nederland juist met meer dan 4 procent af. Dat blijkt uit een analyse van de CBS-cijfers door brancheorganisatie BOVAG.

Tussen januari en september stroomde in ons land bijna 3,8 miljard liter benzine door de brandstofslangen. Bij diesel ging het om een afzet van 4,2 miljard liter. Vergeleken met een jaar eerder nam de verkoop van LPG ‘marginaal toe’. Er werd ruim 140 miljoen liter van de brandstof afgenomen. “De totale afzet brandstoffen voor het wegvervoer daalde zodoende tot iets meer dan 8,1 miljard liter in de eerste negen maanden van 2021, oftewel ruim anderhalf procent minder dan een jaar eerder.”

Halverwege jaar

In juni kwam de totale benzineverkoop voor het eerst boven het niveau van dezelfde maand in 2020 uit, terwijl de LPG-afzet pas in september hoger uitviel. Het verkoopniveau van diesel bivakkeert al het hele jaar onder het peil van 2020, stelt de brancheorganisatie. “Dit jaar was alleen in juli sprake van een maand met meer dan 1 miljard verkochte liters brandstof, terwijl dat vorig jaar in september het geval was en in januari, toen van corona nog geen sprake was.”

In de CBS-cijfers valt tevens op dat het verschil in afzet tussen juli en augustus dit jaar erg groot is. Zo werd in juli ruim 513 miljoen liter diesel en 473 miljoen liter benzine verkocht; een maand later was dat respectievelijk bijna 100 miljoen en ruim 40 miljoen liter minder. Vanwege een verandering in de rekenmethode van CBS zijn vergelijkingen met eerdere jaren niet meer mogelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.