Defensie waterstoftankstation Nieuwegein

Defensie honderdste deelnemer waterstofconvenant Utrecht

Bron: Ministerie van Defensie persbericht

Defensie treedt toe tot het ‘Convenant Waterstof in Mobiliteit provincie Utrecht’. Het is daarmee de honderdste deelnemer aan de overeenkomst. Als onderdeel van de deelname onderzoekt Defensie of het mogelijk is om waterstof op te slaan op eigen terreinen en of er plaats is voor een semi-openbaar waterstoftankstation.

De handtekening werd afgelopen week onder het convenant gezet. Daarin werd afgesproken om werk te maken van een waterstofeconomie in de regio. Door de toetreding hoopt Defensie ‘nog meer bij te dragen aan de nationale en regionale duurzaamheidsdoelen van Nederland en de provincie’. Verder gaat Defensie in de provincie op termijn minimaal drie voertuigen op waterstof inzetten. Defensie bekijkt daarnaast wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van waterstof bij militair materieel.

Waterstof alternatief voor diesel

Waterstof kan daar een grote bijdrage aan leveren, zegt schout-bij-nacht Peter Knipping, die namens Defensie tekende. “Iedere liter diesel in een aggregaat in een ver missiegebied heeft een veelvoud aan liters gekost om ‘m daar te krijgen. Dat kan anders en waterstof is een oplossing.”

De voertuigen van de krijgsmacht die op waterstof rijden zijn nog in ontwikkeling. Eind dit jaar wordt duidelijk op welke termijn Defensie de voertuigen kan inzetten. De provincie Utrecht heeft als doel om voor eind 2025 de mobiliteit te hebben verduurzaamd, door bijvoorbeeld voer- en vaartuigen op groene waterstof te laten lopen. Dit doel past volgens Defensie binnen het eigen project emissieloze voertuigen.

“We hopen hiermee uit te dragen dat Defensie vanuit het principe ‘samen sterker’ niet alleen in woord, maar ook in daad de regio wil versterken. Dat doen we door reeds ingezette Defensie-initiatieven, zoals de emissieloze voertuigen en duurzame gebiedsontwikkeling, te koppelen aan de ambities van gemeentes en de provincie Utrecht.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.