Hybride haalt diesel in op Europese automarkt

Er zijn in het derde kwartaal in Europa meer nieuwe hybride-auto’s verkocht dan diesels. Hybrides waren goed voor 20,7 procent van alle nieuw geregistreerde auto’s terwijl diesel terugviel naar 17,6 procent. Benzine blijft voorlopig veruit de belangrijkste brandstof met een aandeel van 39,5 procent.

Het marktaandeel van batterij-elektrische auto’s is verder opgelopen tot 9,8 procent. Plug-in hybrides nemen nog eens 9,1 procent voor hun rekening.

Daling diesel

Diesel maar ook benzine verloren in de afgelopen drie maanden verder terrein en ‘absorbeerden’ daarmee ook vrijwel de hele daling van de totale autoverkopen, aldus de Europese autokoepel Acea. Diesel verloor in een jaar tijd tien procentpunten aan marktaandeel waarbij het aantal nieuwe dieselauto’s ook ruim halveerde naar 381.473. Ook benzine moest flink inleveren, want dat stond een jaar geleden nog op 47,6 procent. De verkopen van benzine-auto’s kwamen met 855.476 exemplaren 35,1 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2020.

Groei LPG

Niet verrassend laat alles wat elektrisch rijdt een flinke groei zien. Aan batterij-elektrische voertuigen werden er 212.582 geregistreerd, 56,7 procent meer dan een jaar geleden. In Italië vertoont dit segment zelfs een groei van 122 procent, in Duitsland is dat bijna 63 procent. Plug-in hybrides kwamen met 197.300 stuks bijna 43 procent hoger uit met opnieuw de sterkste groei in Italië met 131 procent gevolgd door Spanje met 87,5 procent.

Bij hybride-elektrische voertuigen was sprake van een toename met 31,5 procent naar bijna een half miljoen exemplaren. Verder vertoonde ook de verkopen van auto’s op LPG een flinke groei van ruim 28 procent naar 62.574 stuks.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Ruud Peys

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.