Shell logo tankstation

Shell in beroep tegen veelbesproken CO2-uitspraak

Foto: Nico Schinkelshoek

Shell gaat in beroep tegen de uitspraak de Haagse rechtbank eind mei tegen het bedrijf deed. Shell noemde het oordeel gelijk al ‘teleurstellend’ en kondigde destijds aan vervolgstappen te nemen. Nu voegt de multinational daad bij woord. 

In de zaak die werd aangespannen door onder andere Milieudefensie en werd gesteund door zo’n 17.000 burgers, stelde de rechter dat Shell haar wereldwijde netto CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van 2019. Naar eigen zeggen pakt Shell ‘deze handschoen op’ en wil de multinational uiterlijk in 2050 een energiebedrijf worden met een netto uitstoot van nul, maar het bedrijf volgt het liefst de eigen strategie om dat te bereiken. Die strategie wordt overigens ook gesteund door de aandeelhouders.

Eén bedrijf

“We zijn het erover eens dat dringende actie nodig is en we versnellen onze transitie naar netto-nul”, zegt ceo Ben van Beurden. “Maar we gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief is. Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert. Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt.”

Volgens de directeur van Milieudefensie is het juist ‘gevaarlijk voor onze toekomst’ dat Shell kiest voor een hoger beroep. “Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering, hoe langer Shell daarmee wacht hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal”, zegt Donald Pols over de aankondiging van het bedrijf.

Primeur

De uitspraak was een primeur, want nooit eerder werd een oliebedrijf verplicht om meer actie tegen de uitstoot van broeikasgassen te nemen. Omdat de uitstoot van Shell bijdraagt aan de opwarming van de aarde, oordeelde de rechter dat het bedrijf ook de mensenrechten moet eerbiedigen, omdat klimaatverandering verschillende mensenrechten bedreigt, zoals het recht op leven en het recht op een gezinsleven.

Met de eigen Powering Progress-strategie wil het bedrijf zowel de uitstoot verminderen van haar eigen activiteiten als de uitstoot die vrijkomt wanneer klanten de producten gebruiken die Shell verkoopt. Met name de broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van Shell’s producten dragen bij aan het grootste deel van de uitstoot: meer dan 90 procent.

Onderscheid

Ook de rechtbank maakte het onderscheid tussen de CO2-uitstoot die Shell als bedrijf zelf veroorzaakt en de uitstoot die voortkomt uit het gebruik van de fossiele brandstoffen die het verkoopt. Als het gaat om de multinational zelf, is de vermindering van 45 procent in 2030 een resultaatverplichting. Waar het gaat om de uitstoot van bijvoorbeeld automobilisten die benzine gebruiken, is het een ‘zwaarwegende inspanningsverplichting’. Shell moet dus kunnen aantonen dat het zich maximaal inzet om het beoogde resultaat te bereiken.

Shell kondigde al meerdere stappen aan om de uitstoot van de eigen productie te verminderen. Het gaat daarbij om een combinatie van efficiënter gebruik van energie, het stoppen met routinematig affakkelen, technologie voor het afvangen en opslaan van CO2 en het samenwerken met leveranciers om hernieuwbare elektriciteit in faciliteiten te gebruiken. Ook wil Shell bijvoorbeeld bomen planten die CO2 opnemen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.