Vraag naar brandstoffen blijft toenemen, ‘spectaculaire stijging’ voor benzine

Hoewel er in de eerste vier maanden van dit jaar 4,8 procent minder brandstof getankt werd dan in dezelfde periode vorig jaar, is het herstel van de brandstofomzet ingezet. Dat stelt de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE op basis van recente CBS-cijfers. Vooral de vraag naar benzine nam in april enorm toe. 

In de eerste twee maanden van het jaar was er vanwege de lockdown in Nederland een forse daling in het aantal afgenomen liters diesel, benzine en LPG. In maart was er, ten opzichte van dezelfde maand in 2020, al wel een stijging te zien voor de totale brandstofverkoop van 5,9 procent. In beide jaren waren in maart overigens coronamaatregelen van kracht, maar voornamelijk in 2020 zorgde het virus voor een scherpe daling van de vraag naar brandstoffen.

Benzine

In het geval van diesel steeg de verkoop zowel in maart als in april 2021, hoewel de vraag naar de brandstof in de transport- en landbouwsector ook het jaar daarvoor redelijk stabiel bleef. Vooral de verkoop van benzine maakte in april 2021 een ‘spectaculaire sprong’ van bijna 50 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook de verkoop van diesel (+10,9 procent) en LPG (+33,3 procent) stegen in april 2021.

NOVE verwacht dat in de maand mei anderhalf keer meer brandstof verkocht wordt dan in diezelfde maand in 2020. “Voor de tweede helft van het jaar houden we nog een slag om de arm in verband met nieuwe varianten van het virus die roet in het eten van het economisch herstel kunnen gooien (en daarmee de vraag naar brandstoffen).”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.