Greenpoint Oude-Tonge waterstof

Jarige Van Kessel begint met bouw waterstoftankstation Oude-Tonge

Bron: Greenpoint

In het Zuid-Hollandse Oude-Tonge is door Greenpoint, dat onderdeel is van Van Kessel, het startschot gegeven voor de bouw van een waterstoftankstation. Het vulpunt wordt gerealiseerd op het bestaande multifuel-tankstation van het bedrijf aan de N59. Daarnaast viel er nog wat te vieren, want het bedrijf bestaat deze week precies honderd jaar.

Afgelopen week werd de eerste opdracht voor de bouw van het waterstofvulpunt ondertekend. Medio oktober begint het werk. Het is de bedoeling dat er in juni 2022 ‘net zo snel waterstof getankt kan worden als benzine’. Om dat doel te behalen, worden vulpunten van 350 en 700 bar gerealiseerd.   

Lokale productie

Het tankstation, gelegen op het eiland Goeree-Overflakkee, wordt voorzien van groene waterstof. De duurzame brandstof wordt opgewekt met wind- en zonne-energie bij de op hetzelfde eiland gelegen Bewaarschuur van de Toekomst. De groene waterstofproductie is volgens Greenpoint uit te breiden tot 5 megawatt. Dat komt neer op 15 miljoen kilo waterstof per jaar. Ter vergelijking: een personenauto kan met een kilo zo’n honderd kilometer afleggen.  

Later kunnen lokale tankstations, chemie en industrie vanaf het Greenpoint-tankstation Oude-Tonge ook bevoorraad worden met zogenaamde tubetrailers. Dat zijn opleggers met daarop hogedrukwaterstoftanks. Bovendien ligt het tankstation vlakbij de woonkern Stad aan ’t Haringvliet. Als inwoners en ondernemers daar kiezen voor een collectieve oplossing met de duurzame branstof, zal een deel daarvan geleverd worden vanaf het station in Oude-Tonge.

Vergunningen

Van Kessel heeft in Nederland inmiddels voor vijf van de elf Greenpoint-tankstations een vergunning liggen om een waterstofinstallatie te realiseren. Er wordt nog bekeken hoe deze locaties in de toekomst vanuit de waterstofhub Oude-Tonge bevoorraad kunnen worden. Volgens het bedrijf kan er inmiddels vertrouwd worden op de technologie van waterstof, omdat er wereldwijd steeds meer tankstations voor de brandstof gebouwd worden. 

De realisatie van het Zuid-Hollandse waterstoftankstation is onderdeel van het H2GO programma: een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee, Greenpoint en andere partners. De partijen werken sinds 2017 samen om van het eiland Goeree-Overflakkee een proeftuin voor groene waterstof te maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.