Shell en Mercedes-Benz Trucks testen met automatische betaling van brandstof

Bron: Mercedes-Benz

Tijdens een test bij een Shell-tankstation in het Duitse Stuttgart hebben de Actros-trucks van Mercedes-Benz voor het eerst een automatische betaling van brandstof gedaan. Daarvoor werd een nieuw prototype van de digitale Truck-ID in combinatie met een prototype van de digitale tankpas in het boordsysteem geïnstalleerd.  

De Truck-ID werkt als een soort ID-kaart voor het voertuig. Transacties worden daardoor toegewezen aan het juiste voertuig en automatisch ondertekend. De betaling wordt gedaan door reen digitale tankpas in het boordsysteem van de truck, genaamd Shell SmartPay API (Application Application Programming). In de voertuigen die tijdens de testen werden gebruikt, werd de software aangevuld met autorisatiefuncties voor betalingsdiensten.

Truck Wallet

De digitale tankpas werd ontwikkeld door experts van zowel Mercedes-Benz Trucks als Shell. Nadat het voertuig zich met zijn Truck-ID heeft geïdentificeerd in het systeem van Shell, wordt de transactie geautoriseerd door Shell SmartPay API. Daarbij is het matchen van de gps-locatie van de truck en het tankstation essentieel voor het waarborgen van de veiligheid. De pomp wordt pas geactiveerd als beide succesvol zijn.

Het systeem van de truck activeert de pomp zelf als deze wordt herkend. Na het verwijderen van het tankpistool, communiceert het systeem van Shell de hoeveelheid brandstof en het pompnummer aan de Truck Wallet. Ook de prijs en het brandstoftankniveau worden doorgestuurd. Als alle gegevens kloppen, wordt de betaling uitgevoerd en krijgt de chauffeur een signaal via het navigatiesysteem, waarna de reis vervolgd kan worden.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Mercedes en ShellDe Truck Wallet van Mercedes-Benz. Foto: Mercedes-Benz

Fysieke kaarten

Momenteel verstrekken transportbedrijven nog fysieke tankpassen aan hun chauffeurs. Die kunnen ze gebruiken als betaalmiddel bij een aantal geselecteerde tankstations, waarbij het bedrag rechtstreeks van de rekening van het bedrijf wordt afgeschreven. Een in de truck ingebouwde digitale tankkaart zou het werk van de chauffeurs op verschillende manieren kunnen vergemakkelijken, denkt Mercedes-Benz. Bijvoorbeeld doordat ze niet meer naar de kassa hoeven te gaan en er geen administratieve werkzaamheden verricht hoeven worden na betaling. Ook helpt het digitale systeem volgens het bedrijf bij de bestrijding van tankpasfraude.

De directeur van euroShell Duitsland, Rainer Klöpfer, noemt het de positieve tests een mooie ontwikkeling. “Shell is een pionier in de ontwikkeling van digitale mobiliteitsoplossingen. Ons partnership met Mercedes-Benz Trucks om een ​​efficiëntere, gemakkelijkere en veiligere autorisatie-oplossing voor betalingen in trucks te creëren met Shell SmartPay API en de Truck-ID van Mercedes-Benz Trucks, is daar een perfect voorbeeld van.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.