Branche verheugd over afschaffen avondklok, maar voorzichtigheid blijft geboden

De avondklok wordt per 28 april opgeheven. Pomphouders hoeven vanaf volgende week geen rekening meer te houden met extra beperkingen in de shop tussen 21.45 uur en 04.30 uur. Goed nieuws, vinden de brancheorganisaties en de ondernemers. Maar hoewel tankstations weer zonder tijdsbeperkingen kunnen openen, blijft voorzichtigheid geboden.

‘’Uiteraard zijn de tankstationhouders hier verheugd over. Weliswaar blijven de algemene coronamaatregelen nog van toepassing’’, zegt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE), ‘’maar de operatie kan weer naar voor-avondklok modus.’’ Ook de Belangenvereniging Tankstations (BETA) is enthousiast over de aangekondigde versoepelingen. ‘’Uiteraard is dit voor ons fantastisch nieuws. In de eerste plaats omdat we gelukkig steeds een beetje meer terugkeren naar het ‘oude’ normaal, ten tweede omdat we nu af zijn van het elke dag opnieuw afdekken van een groot gedeelte van onze winkel tijdens de avondklokuren’’, aldus voorzitter Ewout Klok.

Maatregelen overdag

Pomphouders hebben inmiddels bijna drie maanden te maken met maatregelen in de shop tijdens de nachtelijke uren. Zo moet het deel met levensmiddelen in de shop sinds 23 januari in de nacht afgedekt worden en mogen er geen levensmiddelen verkocht worden. Later werd de verkoop van warme dranken en het toiletbezoek wel toegestaan. De verkoop van brandstoffen en daaraan verwante artikelen kon de afgelopen maanden wel doorgaan.

De bestaande basismaatregelen in de shop blijven overdag onveranderd. Faciliteiten met een horecavergunning moeten vooralsnog gesloten blijven, behalve voor afhalen. Als een zaak een terras heeft, mag dat wel open van 12.00 uur tot 18.00 uur, legt Tom Huyskens van branchevereniging BOVAG uit. ‘’In principe gaan we daarmee grotendeels terug naar de situatie van voor de harde lockdown die medio december werd ingesteld. Het devies van de overheid is echter nog steeds ‘thuiswerken, tenzij…’, dus de normale drukte van vóór COVID gaat met deze versoepeling nog niet terugkeren bij de tankstations.’’ Zo’n vierhonderd tankstations hebben zich aangesloten bij BOVAG.

Blij voor klanten

Ook leden van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) zijn verheugd met het nieuws. Niet alleen omdat de verkoopmogelijkheden voor pomphouders weer toenemen, ook omdat klanten beter bediend kunnen worden. ‘’Je ziet toch dat klanten het lastig vinden om in een shop met artikelen te staan terwijl ze niks anders mogen kopen dan de autogebonden spullen. Daar hebben we her en der wel wat discussies over gehad met klanten. Het is voor klanten goed nieuws dat ze ook gewoon weer spullen kunnen kopen in onze tankshops, dus wij zijn er heel erg blij mee dat het weer vrijgegeven wordt’’, zegt Jeroen van der Marel van Enviem, dat zo’n honderd bemande locaties heeft. Een deel van die benzinepompen heeft normaalgesproken ook openingstijden na de avondklok en sommigen daarvan zijn zelfs 24 uur per dag open.

Uiteindelijk zal door de versoepeling ook de omzet omhoog gaan, verwacht de directeur sales & operations van Enviem. De versoepeling komt volgens Van der Marel precies op het goede moment, omdat het in de shop normaalgesproken drukker is in het voorjaar en de zomer. ”We merken altijd dat als het langer licht is, mensen meer behoefte hebben om spulletjes te kopen. Je bent meer buiten en dan wil je bijvoorbeeld ook een drankje halen. In die zin juichen wij het opheffen van de avondklok alleen maar toe.”

Terugdraaien

VNPI-lid EG Group zegt op 28 april onmiddellijk terug te gaan naar de situatie van voor de avondklok. ‘’Wij zijn er heel erg blij. We hebben altijd moeite gehad met de regels en ook in de branche werd niet altijd begrepen waarom je geen drankje meer mag verkopen. We hebben ons uiteraard wel aan de regels gehouden, maar we zijn blij dat het teruggedraaid wordt. Alle hens aan dek’’, aldus retail manager Nederland Rob Bosman.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De Spar bij een van de tankstations van EG Group.

Volgens Huyskens van BOVAG maakten veel pomphouders het afgelopen jaar al de keuze om af te schalen in de shop, vooral omdat er minder automobilisten op de weg zijn. ‘’Hoewel de drukte op de wegen langzaamaan terugkeert, blijven veel zakelijke rijders thuiswerken en online vergaderen. Die ontwikkeling zal de rest van het jaar -en waarschijnlijk veel langer- nog wel blijven voortduren en heeft daarmee op de korte termijn sowieso z’n weerslag op de vraag in de shops: qua hoeveelheid en qua diversiteit. Daar zal dus op geanticipeerd moeten worden.’’

Andere sectoren

Ook de overige versoepelingen die dinsdagavond door minister-president Mark Rutte werden aangekondigd, worden positief ontvangen door de branche. Dat heeft vooral te maken met het feit dat tankstations afhankelijk zijn van andere sectoren voor een goed resultaat, zegt Van der Marel van Enviem. ”We zijn ook zeer verheugd dat de terrassen weer open mogen. Mensen gaan weer rijden. Ze gaan weer naar het strand, naar het bos, wandelen of een drankje doen. Voor onze branche is dat een gunstige ontwikkeling.”

In hoeverre de versoepelingen zorgen voor omzetherstel bij pompstations, hangt ook volgens De Vries van NOVE af van de verruimingen en activiteiten in andere sectoren, maar hij is positief over de eerste ontwikkelingen. ‘’Stapje voor stapje gaan we de goede kant op.’’ Huyskens verwacht dat de verkoop van brandstoffen op korte termijn al zal aantrekken. ‘’Nu de niet-essentiële winkels weer open mogen zonder afspraak, zal ook het transport weer meer aantrekken en daarmee dus de dieselverkoop.’’

Verantwoordelijkheid

Toch betekent het afschaffen van de avondklok ook dat ondernemers meer verantwoordelijkheid krijgen om het virus niet verder te laten verspreiden, zegt Klok van de BETA. ‘’Het virus is per slot van rekening niet ineens verdwenen.We moeten goed rekening houden met de voorzorgsmaatregelen in onze shops, zoals het in acht nemen van de anderhalve meter afstand, het handen wassen en het dragen van mondkapjes. Tegelijkertijd biedt ons dit veel meer mogelijkheden om weer op een goede manier te ondernemen. Dit laat onverlet dat voor ons de belangrijkste maatregel, het vooral thuis werken, de meest ongunstige maatregel is waar we nog niet vanaf zijn.’’

Klok hoopt dat de Nederlanders er uiteindelijk weer op uit gaan. Hoewel de maatregelen overdag nog wel even blijven bestaan, ziet hij dat ondernemers creatief met de situatie omgaan. ‘’Veel collega’s zijn juist gaan floreren met een lunchroom en bezorgservice. In het afgelopen jaar hebben we daar naam in gemaakt en dat zal naar onze verwachting niet afnemen. Kortom, de omzetten komen langzaam terug op het voorterrein en de horeca zal een nog belangrijkere plaats innemen in onze bedrijfsvoering.’’

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.