Bio-LNG Rolande in Leeuwarden

Rolande gaat zelf Bio-LNG produceren in Leeuwarden

Bron: Rolande persbericht

Samen met een drietal partners is Rolande bezig met de bouw van een installatie voor Bio-LNG. Daarmee kan het Tilburgse bedrijf de duurzame brandstof eind 2022 vanuit de eigen installatie op de Energiecampus Leeuwarden leveren. 

De installatie, die Bio-LNG produceert door vergisting van biogrondstoffen, wordt ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met projectontwikkelaar D4, bouw- en engineeringbedrijf Mele en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (Fries energiefonds voor schone energie). Naast GFT-afval worden onder andere bermgras, koffiedik, (plantaardige) olieresten, mest en graanresten omgezet in Bio-LNG. Daarmee is het een volledig biologische brandstof, gemaakt uit gecertificeerde afvalstromen.

Pioniersrol

“We zijn trots dat we als marktleider op het gebied van LNG, onze pioniersrol op het gebied van fossielvrij wegtransport van een nieuwe dimensie kunnen voorzien als mede-initiatiefnemer van de Bio-LNG Energiecampus Leeuwarden”, zegt Jolon van der Schuit. “Onze klanten en hun opdrachtgevers vragen om brandstoffen waarmee hun CO2-
doelstellingen gehaald kunnen worden. Met Bio-LNG kunnen zij hier enorme stappen in zetten”, aldus de CEO van Rolande.

Ook Douwe Faber van projectontwikkelaar D4 is blij met de stap. “We zijn trots dat we een concept hebben ontwikkeld waarmee we én de transportsector vergroenen én een grote stap zetten richting kringlooplandbouw. Ik zie dit echt als het startproject in een volgende generatie vergisters.” Het restproduct uit de installatie wordt namelijk verwerkt tot organische bodemverbeteraar en groene meststof, die weer goed zou zijn voor de bodembiodiversiteit, bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid van de landbouwgrond.

Verwachting

De vier partijen verwachten dat de bouw van de installatie voor Bio-LNG nog dit jaar kan beginnen. Daarmee wordt het een van de eerste locaties in Nederland waar de brandstof opgewekt kan worden. De bouw in Leeuwarden moet eind 2022 of begin 2023 afgerond zijn. Naar verwachting levert de installatie jaarlijks zo’n 9,2 kiloton Bio-LNG op.

“Daarmee kunnen onze klanten maar liefst 38 miljoen duurzame en stille kilometers rijden. Trucks op Bio-LNG zijn namelijk ook nog eens veel stiller dan diesel vrachtwagens en stoten minder stikstof en fijnstof uit”, aldus Van der Schuit. In totaal zou met de brandstof tot 99,8 procent minder CO2 uitgestoten worden dan bij de reguliere diesel. De brandstof is voornamelijk bedoeld voor zwaar wegtransport.

Tankstations

Ook rolt Rolande een netwerk van (Bio-)LNG-tankstations uit in Europa. Het doel is om in 2021 tien nieuwe locaties in Nederland en Duitsland te bouwen en te exploiteren. Het bedrijf heeft inmiddels 19 tankstations in Nederland, België en Luxemburg. Momenteel bouwt het bedrijf aan een locatie in het Duitse Grasdorf. Dat wordt de vijfde locatie in het buurland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.