Total laadplein Zeist

Total opent laadplein in Zeist en test nieuwe technieken

Bron: Total Nederland

Begin deze maand opende Total een laadplein in Zeist. Het plein werd op 8 maart, nadat er vier maanden aan was gewerkt, officieel geopend door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Volgens Total biedt de locatie de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe technieken op het gebied van elektrisch laden. 

Op het laadplein aan de Zinzendorflaan zijn veertig laadpunten te vinden. De laadpalen zijn uitgerust met ‘Slim laden-technieken’, waarmee het mogelijk is om sneller te laden als het aanbod van zonne-energie hoger is. Ook wordt met ‘load balancing’ een gelijkmatigere verdeling van de energielevering gegarandeerd. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet. 

Groei netwerk

Volgens Total draagt het slimme laadplein in Zeist bij aan ‘de benodigde groei van het netwerk’ en helpt het bij het onderzoeken welke rol laadpleinen kunnen spelen in die groei. ‘’Mooi dat dit plein er nu is. Inwoners uit de omliggende wijken en bezoekers van het centrum kunnen hier hun auto opladen. Door de mogelijkheden voor het opladen te vergroten maken we het inwoners makkelijker om te kiezen voor elektrisch rijden’’, zegt wethouder Wouter Catsburg. 

Ook meent Total dat het laadplein laat zien dat Nederland ver vooroploopt in de ontwikkeling van slimme laadpleinen. Zo worden nieuwe technieken in Nederland steeds vaker toegepast en blijkt het realiseren van laadpleinen in korte tijd mogelijk, zoals het geval was in Zeist. Marja Versleijen, directeur mobiliteit en nieuwe energie bij Total Nederland, is tevreden met de ontwikkelingen. “Dit is in lijn met ons doel om energie te leveren die betrouwbaarder, betaalbaarder en schoner is voor zoveel mogelijk mensen.”

Proeftuin Slimme Laadpleinen

Het project is onderdeel van Proeftuin Slimme Laadpleinen. Daarmee worden in negentien gemeenten in totaal 46 laadpleinen gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel van de proeftuin is het delen van kennis, zodat ‘alle gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren’. Het project in Zeist, dat werd gesubsidieerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, moet bijdragen aan de ontwikkeling van laadtechnieken.

Total werkt bij de realisatie van het plein samen met het regionale samenwerkingsverband MRA-elektrisch, laadpaalleverancier eNovates, aannemer Quint & van Ginkel, netbeheerder Stedin en de gemeente Zeist. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.