CNV start petitie voor betere voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs

Foto: Henry Middag

CNV Vakmensen is een online petitie gestart, om zo de politiek te bewegen voor betere voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs te zorgen. De vakbond vreest dat chauffeurs bij het uitblijven van maatregelen in een sociaal isolement raken.

Vanwege nieuwe coronamaatregelen kunnen chauffeurs langs de weg niet langer terecht in kantines of wegrestaurants. Maaltijden zijn er wel, maar die mogen alleen afgehaald worden. Bij tankstations kunnen truckers weliswaar terecht voor eten en drinken, maar statafels, zithoeken en krukken ontbreken. “Op die manier werkt, woont en leeft een chauffeur 24 uur per dag en vijf dagen per week in één en dezelfde ruimte”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel.

Door de verkoop van levensmiddelen zijn tankstations als vitale sector aangemerkt. Hierdoor mogen tankshops ook na 20:00 uur open blijven.

Vrachtwagenchauffeurs ‘terug bij af’

Daarnaast kunnen chauffeurs bij klanten en distributiecentra lang niet altijd terecht voor een sanitaire stop. “Vaak kunnen chauffeurs niet binnen naar het toilet, maar zijn er alleen een paar Dixies neergezet, die bovendien niet voldoende worden schoongehouden”, aldus Van Rijssel, die minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen een “laconieke houding” jegens vrachtwagenchauffeurs verwijt.

“Ze horen voortdurend dat de transportsector onmisbaar is om het land draaiend te houden. Dat is mooi, maar geef die mannen en vrouwen achter het stuur daar dan ook de waardering voor. Zorg op z’n minst dat ze op een fatsoenlijke manier hun werk kunnen blijven doen.”

Eerder deze maand merkte FNV ook al op dat vrachtwagenchauffeurs “weer terug bij af zijn.”

Zonodig gerechtelijke stappen ondernemen

CNV Vakmensen wil dat vrachtwagenchauffeurs met hun chauffeurskaart terecht kunnen bij weg- of hotelrestaurants en zo dezelfde behandeling krijgen als hotelgasten. Ook een overnachting zou volgens de vakbond tot de mogelijkheden moeten behoren.

“Als hotelgasten kunnen de chauffeurs dan in ieder geval gebruikmaken van het restaurant en kunnen ze ook fatsoenlijk slapen en douchen. De eerste werkgever die hier moeilijk over doet en de rekening niet wil betalen, krijgt met ons te maken. Zonodig spannen we daar een procedure over aan”, zegt Van Rijssel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.