Inzet waterstofbussen Emmen maakt komst waterstoffabriek concreter

Beeld: Remco Nieuwenbroek

De kans is groot dat de brandstof voor de tien waterstofbussen waarmee Qbuzz in de regio Emmen gaat rijden, lokaal wordt geproduceerd. De inzet van de nieuwe voertuigen zorgt er namelijk voor dat de komst van een groene waterstoffabriek langs de A37 bij Emmen een stap dichterbij is, meldt de provincie Drenthe.

De waterstofbussen, die inmiddels zijn besteld, gaan naar verwachting 60 tot 90 ton waterstof per jaar verbruiken. “Het OV-bureau en Qbuzz kunnen hiermee gebruik maken van oplossingen voor busvervoer op de langere afstand zonder lokale CO2-uitstoot”, aldus de provincie. De voertuigen gaan tanken bij een nog te bouwen waterstoftankstation op het terrein van GZI Next in Emmen. Op deze voormalige locatie van de gaszuiveringsinstallaties van de NAM moet ook de waterstoffabriek komen. Shell werkt momenteel aan de ontwikkeling hiervan.

Financiering

De komst van de bussen werd eind vorig jaar al aangekondigd. Nu zegt ook de provincie dit plan te steunen omdat hiermee de productie en het gebruik van waterstof in Drenthe wordt bevorderd. Het OV-bureau Groningen Drenthe financiert de waterstofbussen en krijgt daarbij steun van de Europese Unie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het openbaar vervoer in Nederland is in 2021 in totaal vijftig waterstofbussen rijker. Naast de tien voertuigen in Emmen gaat Qbuzz met nog eens twintig waterstofbussen rijden in de concessie Groningen Drenthe. De andere twintig voertuigen gaan de weg op in de provincie Zuid-Holland. De waterstofbussen kunnen volgens het ministerie op één tank een afstand van zeker 400 kilometer afleggen zonder daarbij uitlaatgassen te produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.