Foto: Everfuel / Provincie Zuid-Holland

Deens bedrijf Everfuel levert waterstof voor bussen Connexxion

Foto: Everfuel / Provincie Zuid-Holland

Bij de busremise van Connexxion in Heinenoord komt vanaf eind 2021 een waterstoftankstation van het Deense bedrijf Everfuel. Connexxion gaat hier waterstof afnemen voor de 24 waterstofbussen waarmee de vervoerder eind volgend jaar rondom het concessiegebied Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee rijdt. De provincie Zuid-Holland had een Europese aanbesteding uitgeschreven voor het nieuw te bouwen station.

In eerste instantie zullen alleen de bussen van Connexxion tanken bij het waterstofstation. De vervoerder rijdt sinds juni met vier waterstofbussen. Dit aantal wordt eind volgend jaar uitgebreid met twintig en daarmee wordt het tankstation volgens de provincie een van de grootste in Europa. Door het opschaalbare ontwerp kan het station in de toekomst ook worden gebruikt door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens. Dat geldt niet voor personenauto’s, omdat de tankdruk anders is.

Volledig groen

“Met de levering van waterstof vanaf het begin af aan volledig groen, zet de provincie een betekenisvolle stap richting waterstof als energiedrager voor mobiliteit. Het geeft bovendien een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland”, aldus gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer in Zuid-Holland. Everfuel wil van groene waterstof een concurrerend alternatief maken. “Dit project is het eerste van hopelijk vele”, vertelt CEO Jacobs Krogsgaard. “Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de groene transitie in Nederland.”

De levering van volledig groen waterstof was een eis van de provincie. De waterstof wordt geproduceerd in Nederland, Denemarken en Duitsland en op den duur vervoerd door volledig uitstootvrije trucks. Bij de start van het project zal dit nog gebeuren met voertuigen die rijden op fossielvrije diesel met een hoge CO2-reductie. Everfuel tekende een contract voor 12 jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.