‘Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan stekkerauto’

Das Vorserienmodell des neuen Mercedes-Benz GLC F-CELL – neben Wasserstoff wird die rein elektrische Variante des SUV auch Strom „tanken“. The preproduction model of the new Mercedes-Benz GLC F-CELL - in addition to hydrogen, the all-electric variant of the popular SUV will also run on electricity.

Waterstofauto’s zijn weliswaar beter voor het klimaat dan benzineauto’s, maar scoren op dat vlak niet zo goed als elektrische auto’s. Bovendien zijn waterstofauto’s duurder. Ook over tien jaar zullen waterstofauto’s het qua kosten en duurzaamheid niet winnen van stekkerauto’s, meldt het onderzoeksbureau CE Delft.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Enpuls, een vertakking van het energiebedrijf Enexis die zich bezighoudt met de energietransitie. Enpuls noemt de waterstofauto een “onrealistisch alternatief” voor de stekkerauto.

Waterstof wordt op dit moment gemaakt op basis van aardgas. Dat is minder belastend voor het klimaat dan benzine, maar auto’s die rijden op elektriciteit zijn wel schoner. De onderzoekers verwachten dat waterstof in 2030 duurzamer kan worden geproduceerd, maar dat daarbij nog steeds veel energie verloren gaat. Daardoor blijven elektrische auto’s ook in de toekomst beter voor het klimaat.

Aanschafprijs

De keuze voor een waterstofauto blijft voorlopig ook een dure optie. Zowel de aanschafprijs als de kosten van brandstof en onderhoud halen het niet bij auto’s die rijden op elektriciteit en benzine. Dat wordt niet anders doordat bezitters van waterstofauto’s worden vrijgesteld voor motorrijtuigenbelasting. Ook bestuurders van stekkerauto’s krijgen zo’n vrijstelling. Onderzoekers verwachten dat de kosten van waterstofauto’s in 2030 zullen dalen, maar nog steeds hoger zullen zijn dan die van auto’s die op andere manieren worden aangedreven.

CE Delft heeft de benzineauto Volkswagen Golf, de elektrische auto Volkswagen e-Golf en de waterstofauto Toyota Mirai met elkaar vergeleken om een inschatting te maken van de huidige kosten en belasting voor het klimaat. Daarbij gingen de onderzoekers uit van een levensduur van 185.000 kilometer. De benzineauto is het minst belastend voor het klimaat in de productie, maar is in het gebruik vervuilender dan de elektrische auto. Na 70.000 kilometers op de teller is de elektrische auto daardoor schoner.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke is de vaste redacteur van Carwashpro.nl. Voor TankPro schrijft ze regelmatig over stations waar je ook kunt wassen.

2 reacties op “‘Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan stekkerauto’”

Henk Broeksteeg|16.07.20|11:10

Ik zou dit onderzoek wel eens willen laten toetsen door een ter zake kundige instantie.
De opdrachtgever heeft op zijn minst de schijn tegen en de conclusie dat de waterstofauto een “onrealistisch alternatief” voor de stekker auto zou zijn laat zien dat de onderzoekers vooringenomen zijn. De ontwikkeling van de brandstofcel is immers nog in volle gang en de verwachting is dat deze over enkele jaren stukken efficiënter is.

Henk Broeksteeg.

Theo Arts|23.07.20|13:12

Zolang Rutte en Co de produktie Groene Waterstof voor het gehele Nederland blijven tegenhouden, blijft Nederland afhankelijk van de fossiele brandstoffen.De Netwerken/distributiestations kunnen de aanvoer van groene stroom NIET aan, doordat Rutte en Co de aanpassing NIET hebben door laten voeren. Bijvoorbeeld Venray, doordat veel meer groene stroom wordt aangeleverd dan dat de Enexus distributiestation(s)aankunnen en werd het al in het eindstadium zijnde zonnepanelenpark “afgelast”.

Theo Arts

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.